O mezarın sırrı ortaya çıktı

O mezarın sırrı ortaya çıktı

Yayınlanma:
Güncelleme: 28 Nisan 2017 08:41
O mezarın sırrı ortaya çıktı

Ardahan'da apartman inşaatı için temel kazısı yapılırken, ortaya çıkan tabutun Rus tümgeneral Vasiliy Geyman'a ait olduğu iddia edildi.

Tabut, Kars müzesine götürüldü. Kültür Müdürlüğü tabutla ilgili araştırmalarını sürdürüyor.

Rusya'nın da konuyu yakından takip ettiği öğrenildi. Altın ve tarihi eser bulunduğu söylentisi yayıldı. Vatandaş inşaat alanına akın etti. Ancak çok geçmeden gerçek ortaya çıktı.. Bulunan tabutun Rus tümgeneral Vasiliy Geyman'a ait olduğu iddia edildi.

Rus haber ajansı Sputnik'in Rus tarihi kaynaklardan aldığı bilgiye göre Geyman, 13 Nisan 1878 yılında Kars'ta veba hastalığından dolayı hayatını kaybetti.

O dönem Rus tarihi belgelerinde Ardahan, Kars'a ait bir eyalet olarak görülüyor. Tümgeneral Geyman, 1839 yılında orduda göreve başladı. Kafkasya'da askeri operasyonlara katıldı. Geyman, Rus tarihinde "Kafkasya'nın Fatihi" olarak adlandırılıyor.

1877-1878 yılında Rus-Türk savaşına general olarak katıldı. Ardahan Kalesi'nin alınmasında gösterdiği başarıdan dolayı çarlık yönetimi tarafından altın ve pırlanta kaplamalı kılıç ve çok sayıda madalyalarla ödüllendirildi.

Kars, Ardahan bölgesindeki çatışmalarda Muhtar Paşa ve İsmail Paşa komutasındaki Osmanlıı birliklerine karşı savaştı. Hastalandı ve 13 Nisan'da Kars'ta hayatını kaybetti.

Rus tarih belgelerinde nerede toprağa verildiği konusunda bir bilgi yok.Sadece bir Rus sitesinde tümgeneral Vasiliy Geyman'ın Kars'ta 1878 yılında toprağa verildiği yazıyor. Başarılı komutanın torunu Vasili Geyman da, Sovyet tarihçi ve akademisten olarak tanınan bir isim.Rus generale ait olduğu tahmin edilen cenaze, Kars Müzesi'ne götürüldü. Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü mezarın kesin olarak Geyman'a ait olmadığının tespit için çalışmalarını sürdürüyor.

KAYNAK:

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.