Oda Başkanından özel açıklama! İnşaat sektörü...

Kahramanmaraş İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Ökkeş Buğra Dalkıran, gazetemize yaptığı açıklamada inşaat sektörüne ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu.

Yayınlanma:
Güncelleme: 23 Ekim 2019 15:01
Oda Başkanından özel açıklama! İnşaat sektörü...

İnşaat sektörünün ülkenin ekonomi lokomotifi konumunda yer aldığını belirterek sözlerine başlayan Dalkıran; “İnşaat Sektörü ülkemizde ekonominin lokomotifi konumunda yer alıyor. Bunun temel nedenlerinden bir tanesi ise beraberinde 250 sektörü de etkilemesidir. Ekonomide ciddi bir ivme gücüne sahip olan inşaat sektörümüz, son yıllarda çok zor durumlar ile karşı karşıya kaldı. Ülkemiz genelinde yaşanan olumsuzluklar haliyle Kahramanmaraş’ımızda da yaşandı. Daralma ve küçülmelere maruz kaldık. Ancak bunlara karşı 2019 yılında uygulamaya alınan konut kredilerindeki faiz düşüşü sektöre can suyu oldu diyebiliriz. Banka kampanyaları, tapu harçları ve KDV oranındaki düşüşler inşaat sektörünü olumlu anlamda etkiledi.  Kahramanmaraş’ta konut stokları azalıyor. Yeni temellerin atılmaması, eski fiyatların halen geçerli olması ve beraberindeki hükümetin sağladığı kolaylıklar vatandaşı ev almaya yönlendiriyor.  Durum böyle olunca da stok sayılarında azalma yaşanıyor. Bir an önce yeni temellerin atılıp, sektörün toparlanması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

DÖVİZ, BAĞLANTILI BÜTÜN SEKTÖRLERİ ETKİLEDİ          

Döviz kurundaki artışların inşaat ile bağlantılı bütün sektörleri etkilediğini söyleyen Dalkıran; “Döviz kurundaki artışlar inşaatı etkileyen her sektörde ciddi anlamda maliyet artışlarına neden oldu. Demir ve çimento maliyetlerinin artması, inşaatların birim maliyet fiyatlarına direkt olarak yansıdı ve artışlara neden oldu. Bu nedenle inşaatlarda yavaşlamalar görülmeye başladı. Hatta bazı projelerin ertelenmesine veya iptal edilmesine neden oldu. Bu da dolaylı yoldan stok sayısında azalmaya neden oldu” dedi.

2020 YILINDA CANLANMALAR OLACAK

Önümüzdeki yıl sektörün daha iyiye gideceğini vurgulayan Dalkıran, açıklamalarının devamında şu ifadeleri kullandı; “2020 yılında inşaatların yapımına hız verileceğini düşünüyoruz. Özellikle 2019 yılının ikinci yarısında alınan ruhsatların faaliyete geçeceğini bekliyoruz. Yarım bırakılan ya da ertelenen projelerin tekrar faaliyete geçtiğini görüyoruz. 2020 yılında sektörün daha da canlanacağını ümit ediyoruz. Konut fiyatlarında bu yıl geçen yıla göre bir artış söz konusu oldu. 2020 yılında bu artışların daha fazla olacağını düşünüyorum. Bunun nedeni tamamen maliyet artışlarından kaynaklı olacak. Eski maliyetler ile tamamlanmış stoklar artık tükenme noktasına geldi. Buna bağlı olarak güncel fiyatlar ile yeni projeler geliştirilecek ve satışa sunulacak. Özellikle malzeme ve işçilik maliyetlerinin artışı yeni projelerde fiyat artışları olarak vatandaşın karşısına çıkacak. Konut ihtiyacı olan veya yatırım amaçlı konut almayı düşünen vatandaşlarımızın güncel fiyatları iyi değerlendirmesi gerekiyor. Aynı zamanda konut alırken de hem firmayı hem de konutun yapı kalitesini iyi araştırması gerekiyor”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.