Odun-kömürde çok fazla fiyat değişikliği oldu

Karaçam Odun Kömür İşletmecisi Hasan Karaçam, bu yıl odun ve kömür fiyatlarına ilişkin gazetemize özel bilgiler verdi. Odun fiyatlarında gözle görülür bir değişiklik olmadığını belirten Karaçam, kömür fiyatlarında yüzde yüze yakın zam olduğunu söyledi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 19 Eylül 2018 10:56
Odun-kömürde çok fazla fiyat değişikliği oldu

Bu sezona kadar işlerin iyi olduğunu söyleyen Karaçam, bu sezon fiyatlar konusunda çok fazla değişiklik olduğunu söyledi. Karaçam açıklamalarında; “Odun 500-600 TL civarında, çeşidine göre değişiyor. Biz ithal kömür satıyoruz. Pres kömür dediğimiz ürünler ton bazında ortalama bin 500 TL civarında fiyat buluyor. Bununla birlikte Afrika kömürümüz var onun fiyatı da, bin 600 TL gibi bir rakam tutuyor. İthal Rus kömürü de bin 800 TL. Geçen yıla göre yüzde yüz artış oldu. Geçen yıl Rus kömürünün tonunu 900 TL’den satıyorduk. Odun fiyatlarında artış olmadı. İthal edilen ürünlerde yaklaşık yüzde yüz zam oldu. Kurun etkisi bu zamlarda büyük. Dolar bazında ortalama 20 dolar zam geldi ürünlere. Ama dolar kurunun bizdeki artışına baktığımız zaman bu çok büyük rakamlar olarak cebimize yansıyor. Bu durum özellikle de geçen sene ila kıyaslandığında dudak uçuklatan rakamlar ortaya çıkıyor. Hem 20 dolar daha pahalıya alıyoruz hem de maliyetlerin artışı ile karşı karşıya kalıyoruz. Şu anki fiyatlar bizi de çok zorluyor vatandaşları da çok zorluyor” dedi.

BİR EVİN ODUN-KÖMÜR İHTİYACI 2 BİN TL’NİN ÜZERİNDE

Bir evin ortalama ısınma maliyetinin 2 bin TL’nin üzerinde olduğunu belirten Hasan Karaçam açıklamalarına şöyle devam etti; “Kahramanmaraş çok soğuk bir bölge olmadığı için ortalama bir ton odun ve bir ton kömür bir evin ısınma ihtiyacını gideriyor. Bugün bu tonajların ortalama maliyeti 2 bin TL’nin üzerine çıkabiliyor. Kahramanmaraş’ta odun ve kömür ihtiyacında stok sıkıntısı yok. İhtiyaçları karşılamak için depolarımızı doldurabildiğimiz kadar doldurmaya çalışıyoruz. Kömür İskenderun limanından geliyor, oradan aldığımız bilgiler doğrultusunda kömür stoklarında bir olumsuz durum yok. Üç çeşit kömürün analizi yapılıyor ve standartlara uygun olarak piyasaya sürülüyor. Pres kömür ile Güney Afrika kömürünü kovalı sobalar için öneriyoruz. Demirdöküm ve Izgaralı sobalarda ise Rus kömürünü öneriyoruz. Vatandaşlarımız alacağı odunun kalitesini biliyor. İş kömür olunca vatandaşlarımızın belli kaliteler üzerinde durması gerekiyor. Kömürün marka olmasına vatandaşlarımız dikkat etsin.”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.