Hüseyin Yılmaz

Hüseyin Yılmaz

O’NUN (sav) AHLAKI KUR’AN’DI

O’NUN (sav) AHLAKI KUR’AN’DI

§      El-Hâris el-A'verradiyallahu anh'­dan:

"Mescideuğradım, insanların boş konuş­malara daldıklarını gördüm. Hz. Ali'ye ge­liphaber verdim. Şöyle dedi: “Hakikaten bunu yaptılar mı?”

“Evet”dedim. Şöyle dedi:

       “ Peygamber sallallahu aleyhi vesellem'in şöyle buyurduğunu duydum.”

       “İlerde fitne olacaktır” “Peki ondankurtu­luş nasıl olur, ey Allah'ın Resulü?” diye sor­dum. Şöyle buyurdu:

       “Allah'ın Kitâb'ına sarılmakla. Çünküsiz­den öncekilerin haber(ler)i ile sizden sonraki­lerin haber(ler)i onuniçindedir. Aranızda ve­receğiniz hükümler de onun içindedir. O (Kur'ân) önemlibilgileri ihtiva eder, içinde lü­zumsuz ve maksatsız hiç bir söz yoktur. Kimonu akılsızlığından dolayı terk ederse Allah onun belini kırar. Kim hidayetiondan başka­sında ararsa Allah onu saptırır. O, Allah'ın sa­pasağlam biripidir. O, hikmetli olan zikirdir. O, dosdoğru yoldur. O kendisiyle arzularınsapmadığı, dillerin yalan şeyler söylemediği, alimlerin doymadığı, çok okumaklaeskimeyen, harikuladeliği tükenmeyen bir kitaptır. O cin­lerin işitip de şöylededikleri bir kitaptır: 'Ger­çekten biz,doğru yola ileten harikulade güzel bir Kur'ân dinledik de ona imân ettik.'(Cin, 1) Kim ondan bir haber getirirse, doğru söy­lemiş olur. Kim onunlaamel ederse ecir alır. Kim onunla hükmederse adil olur. Kim insan­ları onadavet ederse, doğru yola iletmiş olur. Ey (Haris el-) A'ver (bu öğütleri)dinle, kula­ğına küpe olsun!"   (Tirmizî)

§  Aliradiyallahu anh'dan: Allah Resulü sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu:

"KimKur'ân okuyup ezberler, helâlini helâl; haramını da haram sayarsa, Allah busebeple onu cennete koyar. Ayrıca haklarında cehennemlik hükmü sabit olan evhalkından tam on kişiye de onu şefaatçi kılar." (Tirmizî)

HİKMETLİ SÖZLER

         O, (Allah) hikmeti dilediğine verir.Kime de hikmet nasip etmişse, muhakkak  ona   çok hayır verilmiştir. (Buâyet ve öğütleri) olgun akıl sahiplerinden başkası düşünemez.  Bakara/269

      ABDULLAH İBN-İ MÜBAREK  (RA)BUYURDULAR Kİ:

            “Zenginlerekarşı gururlu, fakirlere karşı alçak gönüllü olmak tevazudandır…. Bir kimseninhalk nezdindeki tibarı ne kadar yüksek olursa nefi nezdinde kendisini o kadarhakir görmesi icab eder…”

***************

 “Ulemayı hafife alanın ahreti, ümerayı hafifealanın dünyası, dostlarını hafife alanın mürüvveti yıkılır.  Zühd iddiası insanı zühdden çıkarır… Namazkılmak caiz olacak kadar Kur’an’ı bellediniz mi artık ilimle meşgul olunuz.Zira Kur’anın manalarına sizi vakıf kılacak olan ilimdir”

*****************

 “Basiretli kişiler şu dört husustan eminolamazlar: İşlenmiş günah: Acaba bu hususta Cenab-ı Hak ne yapacak? Ömrün gerikalanı: Acaba insan bu süre içinde ne gibi tehlikelerle karşılaşacak? Verilenlutuf: Acaba bu mekr ve istidrac mıdır? Hidayet: Acaba bu allanıp pullanıpverilmiş dalalet midir?”

SÖZLERİNBÜYÜKLERİ BÜYÜKLERİN SÖZLERİDİR

       

HADİS-İŞERİFLERLE HAFTANIN DUASI

“Allahım! Faydasız ilimden,ürpermeyen gönülden, doyma bilmeyen nefisten, kabul olunmayan duadan sanasığınırım.”   (Nesai, Müslim, EbuDavud, Ahmed b. Hanbel

GÜLLERİN EFENDİSİ GÜNLERİN EFENDİSİ HAKKINDA ŞÖYLEBUYURDULAR

Resulullah(sav) buyurdular ki:

"Kimcuma günü cenabet guslü ile gusül yapar, sonra cumaya giderse sanki bir devekurban etmiş gibi (sevaba nail) olur. Kim ikinci saatte giderse bir sığırkurban etmiş gibi (sevaba nail) olur. Kim üçüncü saat giderse boynuzlu birdavar kurban etmiş gibi (sevaba nail) olur. Kim dördüncü saat giderse bir tavukkurban etmiş gibi (sevaba nail) olur. Kim beşinci saatte giderse bir yumurtatasadduk etmiş gibi (sevaba nail) olur, imam (hutbeye) çıkınca melekler hazırolur, zikri dinlerler." (Buhari hadis no:2848)

Bu köşeniniçeriği SON PEYGAMBER PLATFORMU’ nun katkılarıyla,  KUR’AN’IN ANLAMIYLA BULUŞMAK  PLATFORMU tarafından hazırlanmıştır.  Ayet mealleri Hasan Tahsin  Feyizli'nin Hazırladığı Feyzü'l Furkan Açıklamalı Kur'an-ı Kerim Meali’ndenalınmıştır.  

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.