Otel işletmecileri endişeli

Son dönemlerde Kahramanmaraş’ta hızla artan günlük ve saatlik olarak kiraya verilen dairelerin otelcilik ve turizm sektörüne verdiği zararlar konusunda Germenicia Otel Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Gökhan Büyükdereli açıklamalarda bulundu.

Yayınlanma:
Güncelleme: 10 Eylül 2018 16:26
Otel işletmecileri endişeli

HABER: ALİ HAN DELİGÖZ

Büyükdereli; “Apartların, konaklayan kişiye kayıt işlemi yapmadan günü birlik kiraya vermesi, vatandaşların otel yerine apartları tercih etmesine yol açıyor. Denetim yetersizliği nedeniyle yaşanan bu durum kentte hizmet veren birçok oteli, apartlarla rekabet edemez hale getirdi. Otelciler bunun kaçak otelcilik, vergi kaybı, haksız rekabet ve asayiş sorunu oluşturduğunu belirtiyor. Bir kısım otelciler ve turizmciler, günlük kiralanan apart ve evler sonucunda kaçak otelcilik yapıldığını, kayıt dışı ekonomiyle vergi kaybı oluştuğunu, ölümlerle sonuçlanan asayiş olaylarının yaşandığını, bu evlerde güvenlik ve sağlık sorunu olduğu” yönünde açıklamalar yaptı.

Kahramanmaraş’ta hizmet veren Germanicia Otel Genel Müdürü Gökhan Büyükdereli; “Kimlik bildirimi yapılmasının zorunlu olmadığı bu mekânların sayısında ciddi bir artış görüldüğünü, bu artışın sektörü olumsuz etkilediğini” dikkat çekti.

Günlük olarak kiralanan apart daireler için yeni bir düzenleme yapılmasını talep eden Büyükdereli, aksi halde: “STK’lar ve Turizm dernekleri olarak yıldızlarımızı iade ederek protesto etmeyi düşünüyoruz. Eğer bir düzenleme yapılmazsa bu plan masada. Şu an çoğu otel Kahramanmaraş’ta krizde, birçok otel kapandı” dedi.

Hiçbir belgesi olmayan, genellikle tapuda 'konut' olarak görünen ve herhangi bir ticari faaliyetinin olduğunu belirtmeyen rezidans, apart daire ve evlerin kolayca açıla bildiğini de belirten Büyükdereli; “Kahramanmaraş’ta son 3-4 yıldır turizm konusunda bir farkındalık oluşmaya başladı. Buna binaen de birçok otel açıldı. Bunun beraberinde hızla artan bir 1+1 furyası var. Biz otelimizi açarken Turizm Bakanlığı, Çevre Bakanlığı ve Kahramanmaraş Belediyesi’nden birçok belge aldık, birçok şartı yerine getirdik, birçok izin aldık ve çok fazla emek ve sermaye harcadık. Şu anda da Turizm Bakanlığı tarafından bir sürü belgeye imza atıyoruz, birçok denetimden geçiyoruz. Gece bildirimleri şu an anlık bildirime geçti. Fakat şu an da bu çalışmalara balta vuran haksız, hukuksuz, güvenliksiz, ahlak dışı boyutlar da otelcilik hizmeti veren 1+1 evler var. Bunların birçoğunda personel yok ya da kayıt dışı istihdam mevcut. Hiç biri anlık bildirim yapmıyor, fatura kesmiyor bunlara rağmen otelcilik hizmeti vermesine müsaade ediliyor. Ama aslında hiç biri otel değil. Normal şartlarda sözleşme yaparak senelik vermeleri gerekiyor ama saatlik günlük evleri kiraya veriyorlar. Bir yükümlülükleri, evrakları, belgeleri yok.” İfadelerini kullandı.

“2 MİLYONLUK APARTLAR 10-15 MİLYONLUK OTELLERİ VE YATIRIMCILARINI TEHDİT EDİYOR”

İşletme giderlerine de değinen Büyükdereli;

“Bugün bir eczane açacak olsanız, diplomanızı sorarlar, belgelerinizi sorarlar, mekânınızın metre karesini, havalandırmasını, hepsini sorgularlar. Biz burayı otel haline getirirken de tüm sprinkler sistemlerinden, yangın söndürme sistemlerinden geçtik. Şu an 1+1’ler de bunların hiçbiri yok. Haksız bir kazanç bir var ortada. Ortada bir zafiyet var biraz önce bunun önüne geçilip bir çözüm bulunmalıdır. Bir apartın maliyeti 2 milyonken bir otelin maliyeti 8 milyonla 25 milyon arasında değişir. Bir otel minimum 20 kişiye istihdam kaynağı sağlarken, hiçbir 1+1’de 20 kişiye istihdam olanağı sağlanmaz. Maliyetleri olmadığı için, hukuki alt yapısı olmadığı için kafalarına göre iş yapmaktadırlar.”

“YILDIZLARIMIZI İADE ETMEYİ DÜŞÜNDÜK”

Denetlemelerin önemini vurgulayan Büyükdereli, 1+1’lerin müşterilerini kayıt altına almadıkları için tercih edildiğini belirtti.

Büyükdereli 2 yıl önce İstanbul’da yaşanan olayda apartta saklanan canlı bombacıyı anımsatarak durumun ciddiyetine dikkat çekti.

Büyükdereli ; “STK’lar ve Turizm dernekleri olarak yıldızlarımızı iade ederek protesto etmeyi düşünüyoruz. Eğer bir düzenleme yapılmazsa bu plan masada. Şu an çoğu otel Kahramanmaraş’ta krizde, birçok otel kapandı. Bunlar Cumhurbaşkanlığına, yeni Turizm Bakanı’na sesleniyorum. Bu Türk Turizminin büyük bir sorunudur. Bu yerleri belediye oteli konseptine dönüştürebilirler. Turizm oteli konseptine dönüştürebilirler. Bu 1+1’lerin açılmasından bu yana otellerde istihdam yüzde 40 azaldı. Bu konuda ki asıl problem çıkarılan bu yerlere izin veren yasalar. Bunlar ciddi anlamda düzeltilmeli. 1+1’ler vergi konusunda da devlete büyük zarar vermekte Bize sunulan aynı şartlar onlara da sunulmalı ki istihdama ekonomiye katkı sağlanmalı. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyemiz şu an da Yedi Kuyular Kayak Merkezi, turizm alt yapı çalışmaları yapmakta. Bu çalışmalar meyve vermeye başladığında elde düzgün otel kalmayacak ve yapılan tüm çalışmalar çöpe gitmiş olacak.” İfadelerini kullandı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.