Referandumdan sonra doların geldiği nokta...

Referandumdan sonra doların geldiği nokta...

Yayınlanma:
Güncelleme: 18 Nisan 2017 09:39
Referandumdan sonra doların geldiği nokta...

Referandumdan çıkan ‘evet’ kararının ekonomiye ilk günkü katkısı yaklaşık 45 milyar TL’ye ulaştı. TL, dolar karşısında en fazla değer kazanan para birimi oldu. Kurda düşüşün, borsada yükselişin devam etmesi bekleniyor.

 

Türkiye'de siyasi istikrarı kalıcı hale getirecek olan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ni içeren anayasa değişikliği için yapılan referandumda, vatandaşın 'evet' tercihi yapması piyasalarda iyimser rüzgârlar estirdi. Referandum sonucunun ardından, erken seçim ihtimali yaratan belirsizliğin ortadan kalkması, Türk varlıklarına ilgiyi artırdı. Türk Lirası'ndaki değer kazancıyla birlikte, borsadaki yükseliş ve faizdeki düşüşün Türkiye ekonomisine ilk günkü katkısı 45 milyar liranın üstüne çıktı.

DOLAR YÜZDE 2.3 DÜŞTÜ

Referandumdan 'evet' sonucunun çıkmasının olumlu ilk etkisi döviz piyasasında gözlendi. Cuma akşamı 3.73 TL'ye kadar yükselen dolar, haftanın ilk işlem gününde 3.6250 TL'ye kadar gerileyerek, 3.64 seviyelerinde dengelendi. Dolar, yüzde 2.4 civarında değer kaybederken, TL tüm dünyada en fazla değer kazanan para birimi oldu. Dolardaki değer kaybının etkisiyle, Türkiye'nin toplam brüt borç stokunda 36 milyar liralık azalış yaşandı. 201.1 milyar dolar döviz açık pozisyonu olan reel sektörün bir günlük kur farkı kazancı 18.1 milyar TL olarak gerçekleşti.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.