Rusya'dan Irak'a çağrı!

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Irak yönetimi ile Kürtler arasında silahlı çatışma yaşanmamasını umduklarını belirterek çağrıda bulundu.

Yayınlanma:
Güncelleme: 23 Ekim 2017 15:32
Rusya'dan Irak'a çağrı!

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Iraklı mevkidaşı İbrahim el-Caferi ile Moskova'daki görüşmesinin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Kürt meselesinin bölge için büyük önem taşıdığına işaret eden Lavrov, "Ancak Kürtlerin, isteklerini Irak hükümetiyle diyalog yoluyla çözmeleri gerektiğini düşünüyoruz." diye konuştu.

Lavrov, Irak’ta yaşananları bir "savaş" olarak nitelendirmediklerini vurgulayarak "Irak merkezi yönetimi ile Kürtler arasında silahlı çatışmayaşanmamasını umuyoruz. Taraflar, doğrudan diyaloğun başlatılması veya aracıya ihtiyaç duyup duymadıkları konusuna kendileri karar vermelidirler." değerlendirmesinde bulundu.

Lavrov, Rus şirketlerinin faaliyetlerini, Irak'ın bir parçası ve özel statü sahibi Kuzey Irak başta olmak üzere tüm Irak’ta daha kapsamlı hale getirmeyi planladıklarını sözlerine ekledi.

Caferi ise Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde düzenlenen gayrimeşru referandumun Irak Anayasası’na aykırı olduğunun altını çizerek "Herkes söz konusu referandumun anayasaya aykırı olduğunu anlıyor. Kürt kardeşlerimiz elbette kendi bölgelerini kurma hakkına sahiptirler. Ancak bu Irak'tan ayrılma hakları olduğu anlamında gelmiyor." ifadelerini kullandı. 

KAYNAK:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.