Rusya'dan Türk portakalına vergi

Rusya'dan Türk portakalına vergi

Yayınlanma:
Güncelleme: 22 Nisan 2017 12:03
Rusya'dan Türk portakalına vergi

İzvestiya gazetesi, Rusya, Belarus, Kazakistan, Ermenistan ve Kırgızistan'dan oluşan Avrasya Ekonomik Birliği'nin (AEB) portakal, üzüm ve brüksel lahanası gibi ürünler için ithalat vergisi getirmeyi planladığını yazdı.

Sputnik Türkiye'nin derlediği habere göre,  planın gerçekleştirilmesi halinde bundan en çok etkilenecek ülkelerin başında Türkiye geliyor. AEB'nin gündemine aldığı karar tasarısına göre, portakal, üzüm, Şam fıstığı ve hurma için yüzde 5 oranında gümrük vergisi getirilmesi planlanıyor. Brüksel lahanası için belirlenen vergi oranıysa yüzde 13.

TÜRK ÜRETİCİLERİ İLGİLENDİRİYOR

Tasarıda ayrıca, portakal için verginin yanı sıra 'minimum fiyat' belirleneceği belirtiliyor. Tasarıyla ilgili kararın 27 Nisan'da alınması gerekiyor. Rusya ve diğer AEB ülkeleri portakal ihracatçılarından ocaktan beri vergi almıyordu. İzvestiya'nın haberinde, söz konusu ürünler için ithalat vergisi getirilmesinin hepsinden önce Türk üreticileri ilgilendirdiği belirtiliyor.

47 MİLYON DOLAR

Rusya, Türk F16'larının bir Rus uçağını düşürmesi sonrası Türkiye'den alınan narenciye ürünlerine yönelik yasağı Ekim 2016'da iptal etmişti. Yasağın kaldırılması ardından Türkiye yalnızca üç ay içerisinde Rusya'ya 47 milyon dolar değerinde portakal ihraç etmişti. Diğer taraftan İzvestiya'nın haberinde, gümrük vergisi getirilmesi planlanan ürünlerin alındığı diğer ülkeler olan İran, Mısır ve İsrail'le serbest ticaret bölgeleri oluşturulması için görüşmeler yapıldığı belirtildi. Fakat haberde, Türkiye'yle bir görüşme yapılıp yapılmadığına dair bir bilgi yer almadı.

DOMATES YASAĞINA KARŞI ATILMIŞ ADIM

AEB'nin bir dizi ürüne ithalat vergisi getirilmesini öngören karar tasarısını gündemine alması, Türkiye'nin, buğday ve bir dizi ürünün vergisiz ithal edildiği ülkelerin yer aldığı listeden Rusya'yı 15 Mart'ta çıkarmasını izliyor. Kommersant gazetesi, Rusya'nın listeden çıkarılmasının 'fiili bir yasak' olduğunu yazmıştı. Kommersant'ın bazı kaynaklarıysa, Türkiye'nin bu adımı, Rusya'nın Türkiye'den alınan domatese yönelik yasağı kaldırmamış olması yüzünden atmış olabileceğini söylemişti.

KAYNAK:

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.