Şehrimizin iş adamları ülkemizin geleceğine inanıyor

Hükümetin göstermiş olduğu hassasiyetlerin iç ve dış güçlerin kötü etkilerini kırdığını belirten Tomsuklu OSB Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Arıkan Kahramanmaraş’ta ekonomi anlamında ciddi istikrar olduğunu söyledi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 01 Ocak 2018 15:19
Şehrimizin iş adamları ülkemizin geleceğine inanıyor

2017 yılını ekonomi ve siyasi anlamda değerlendirebilir misiniz?

2017 yılında, 2016 yılı 15 Temmuz hain darbe girişiminden sonra endişeler olmuştu. Bu duruma karşı Cumhurbaşkanımızın ve hükümetimizin bu konuya hassasiyet göstermeleri, yurt içinde ve yurt dışındaki şer odaklarının etkilerini kırdı. Üçüncü çeyrekte açıklanan Yüzde 11,1’lik büyüme oranı ile bu dönemde dünyanın en yüksek büyüme rakamının yakalanması, bizler içinde, ülkemiz içinde memnuniyet verici bir durum oldu. Yıl hepimizin beklentisinin üzerinde bir büyüme ve üretim artışıyla gerçekleşti. Ülkenin genel büyüme oranının 6-7 gibi bir rakamla yılı tamamlanacağını düşünüyorum. Bununla beraber Ortadoğu’daki, özellikle sınır komşularımız olan Suriye ve ıraktaki bu kadar olumsuzluklara rağmen Türkiye hem üretiminde hem de ihracatında ciddi artışlar göstermesi, tüm iş dünyasına, reel sektöre, imalat sanayinde oluşan doping etkisi, ekonomi ile ilgili kaygıların gitmesi, Dünya ekonomisindeki genel toparlanmanın da Türkiye'ye daha iyi yansıyacağını da göz önüne aldığımızda 2018 yılının 2017 yılından daha iyi olacağının göstergelerinin bazıları diyebilirim.

HÜKÜMETİN 2023 HEDEFLERİNİ NASIL GÖRÜYORSUNUZ KAHRAMANMARAŞ' BU HEDEFİN NERESİNDE?

Türkiye 2023 hedefleri arasında kişi başına minimum 20 bin dolar milli gelir hedef koydu. Ama son 3-4 yılda milli gelir 10 bin dolar civarında seyrediyor. Orta gelir tuzağına hapsedilmiş durumdayız. Türkiye’nin bu durumdan kurtulup kabuğunu kırması ve yükselmesi lazım. Bunu başarmanın yolunda herkese büyük görev düşüyor. Cumhurbaşkanımızın, Başbakanımızın ve Bakanlarımızın da söylediği gibi üretim yapan her işadamının ARGE merkezini kurması lazım. Katma değerleri yüksek üretim yapmamız lazım. İçinde bulunduğumuz şartlarda Vietnam, Kamboçya, Bangladeş, Pakistan, Hindistan gibi geri kalmış bölgeler ile rekabet etmememiz mümkün değil. Türkiye’de maliyetler yükseldi. Biz bugün kalkınmış ülkelerin seviyesindeyiz bunun için bizim katma değeri yüksek ürünler yapmamız lazım, ARGE ve inovasyon yapmamız lazım, markalaşmamız lazım. Biz ancak bunları yaparsak kişi başına 20 bin dolarlık milli geliri yakalayabiliriz. Bu bağlamda Kahramanmaraş ile bağlantı kurduğumuzda; Ben kendi şirketimde bir buçuk yıldan beri Kahramanmaraş’ta ARGE merkezi ile ilgili çalışmalarımızı yapıyoruz. Çok yakın bir zamanda kuruluşunu yapacağız. Devletimizin de bu konuda çok büyük destekleri var. Bizim projeler geliştirip yenilikler yapmamız lazım tabir yerindeyse bizim her gün bir icat çıkarmamız lazım. Biz ancak bunları yaparsak Katma değeri yüksek mallar üreterek ekonomisi iyi devletler ile rekabet edebilir ve 20 bin dolar seviyesini yakalayabiliriz. Sanayicimizin artık Avrupa’daki markalardan birkaç tanesini satın alıp rekabet seviyesini yükseltmesi lazım. Dünyadaki global pazarda markalar ile mağazalar zinciri ile rekabet eder olmamız gerekiyor. Sanayici olarak bizlerin işi kolay değil. Devletin marka satın aldığı zaman birçok destekleri ve hibeleri var. Ancak bu şekilde rekabet edip 2023 hedeflerine ulaşabilir. Ekonomimiz iyi ama daha iyi olması için emin adımlar ile ilerlenebilir. Günümüzde Almanya’da, İngiltere’de, Fransa’da konfeksiyon devam ediyor. Yüksek gelir grubuna hitap eden katma değeri yüksek ürün üretiyorlar. Türkiye artık bu devletler ile aynı kategoride rekabet edecek.

Sayın Cumhurbaşkanının iş adamlarına çağrıları oldu. Kahramanmaraşlı iş adamları sizce bu çağrılara yeterince cevap veriyor mu?

Bu çağrılara Kahramanmaraş'ın sanayicisi, işadamı, üretim yapan herkes bu çağrılara cevap verdi. Bu doğrultuda işadamlarımız ve sanayicilerimiz üretimini, istihdamını, ihracatını arttırdı. Sanayicimiz yaptığı yatırımlarda ayağını gazdan hiç çekmedi. Şehrimizin işadamları ülkemizin geleceğine inanıyor bunun en güzel örneği 2002 yılında iktidara gelen ve 15 yıldan beri devam eden ve en az 10 yıl daha devam edecek istikrarlı bir hükümet var. Burada oluşan güven kaynaklı ülkemizin çok iyi yerlere geleceğine inanıyor. Kahramanmaraş’ta ciddi anlamda bir istikrar söz konusu. Bu istikrarın en az 10 yıl daha devam edeceğini ümit ediyorum. Kahramanmaraşlı tüm yatırımlar imkanları doğrultusunda var gücü ile yoluna devam ediyor. Yani Cumhurbaşkanımızın bütün çağrılarına pozitif cevaplar veriyor. Bu durum açıklanan verilerle sabittir. Şehrimizin yatırımları ve büyümesi ekonomideki hareketliliği ile Türkiye ortalamasının iki katı görünüyor, bu da her şeyi açıklıyor.

Tomsuklu ihtisas OSB hakkında neler söylemek istersiniz?

Bölgemiz ile ilgili istimlak çalışmaları devam ediyor OSB tam rayında kesintisiz olarak yoluna devam ediyor. En kısa zamanda sanayicimizin yerlerini tespit edip, teslim edeceğiz sonrasında altyapı çalışmalarına başlayacağız. Amacımız süreci daha hızlı ilerletmek.

2018 yılından beklentileriniz nelerdir?

2018 yılı Kahramanmaraş’ımız, ülkemiz ve İslam coğrafyamız için daha huzurlu daha istikrarlı tüm olumsuzluklara rağmen aydınlık geleceğe emin adımlarla yürünen bir yıl olacaktır. Küresel güçlerin Ortadoğu’da ırakta, Suriye’de, Filistin’de yapmak istedikleri yapay sınırlar ile değiştirmek istedikleri haritalara karşı dur denen 128 oy kullanıldı. Artık tek kutuplu dünya düzeni bitti. Bunu Amerika’nın da bilmesi lazım, Avrupa’nın da bilmesi lazım. Artık süper güçler hukuk ile adalet ile demokrasiyle temel hak ve özgürlüklere değer verenlerin dünyayı yönetmeleri lazım. Terör örgütleri ile bu dünyayı yönetmeye kalkarlar ise dünya çekilmez hale gelir. Herkesin hakkını herkese vermek lazım. Bütün güçlerin saygılı olması lazım.

2018 de ekonomi ve siyaset olarak neler bekliyorsunuz?

2019 yılında çok önemli seçimler var. 2018 yılında bu seçimlerin hazırlıkları olacak. Cumhurbaşkanımızın mali disiplin ile Türkiye’nin büyümesi için tüm desteklerin devamını getireceğini düşünüyorum. Sanayiciler olarak hep önümüze bakmamız gerektiğini düşünüyorum. Dünyanın ekonomisine de bakmak lazım. Türkiye dünya ekonomisinden de etkileniyor. Bu yüzden hep önümüze bakıp emin adımlar atmamız lazım. Olumsuzluklara bakarak hareket edecek olursak bu yarıştan geri kalırız. 2018 yılında KDF kredilerinin hem yatırım hem de ihracatın desteklenmesi konusunda ümitlerim var. Türkiye’de siyasi istikrar devam ettiği sürece ekonomik istikrar da devam edecektir. Ve önümüzdeki 10 yıl Türkiye’nin siyasi istikrarı değerlerini yükselterek ekonomiye katkı sağlayacaktır. Biz birlikteliğimizi bozmadığımız sürece dünyada Türkiye’nin bileğini bükebilecek bir devlet yok. Yeter ki biz bir olalım, beraber olalım, bütünlüğümüzü bozmayalım. Ülkemizi yönetenlere güvenelim sırtımız yere gelmeyecektir. Herkesin birlikte yaşadığı, kan gözyaşlarının akmadığı bir yıl olmasını diliyorum. 2016–2017 yılındaki sıkıntıları inşallah önümüzdeki yıl yaşamayız.

Kaynak: Maraştanhaber

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.