“Sektörün en büyük öncüsü siyasi istikrardır”

Yücel Çelik Kapı Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yücel inşaat sektörüne özel yaptığımız çalışmada sorularımızı yanıtladı. Kemal Yücel, Kahramanmaraş’ta ihtiyaçtan daha fazla stok olduğunu belirtti.

Yayınlanma:
Güncelleme: 04 Aralık 2017 17:31
“Sektörün en büyük öncüsü siyasi istikrardır”

Kahramanmaraş’ta son dönemlerde inşaat sektörü ne durumda? Sektörü çevre illerle kıyasladığımızda neler söylersiniz?

Kahramanmaraş’ta son 5 yıldan beri çok fazla müteahhit artışı oldu. 2005 yılında Kahramanmaraş’ta 30-40 civarı müteahhit vardı. Şu anda Kahramanmaraş’ta 200’ün üzerinde müteahhit var. Bu rakamlar sadece merkez için böyle. Kahramanmaraş nüfusuna göre bu sayı çok fazla. Çevre illerimiz nüfus olarak Kahramanmaraş’tan fazla aynı zamanda göç alıyorlar. Durum böyle olunca talep de oluyor. Ama Kahramanmaraş’ta durumlar böyle değil, çok fazla göç almıyor. Büyükşehir olduktan sonra memur sayısı arttı. Belediye sayısı arttı, kaymakamlıklar arttı. Dolayısıyla nüfus artışı oldu. Bunun da inşaat sektörüne etkisi oldu. Ama şu anda Kahramanmaraş’ta daire sayısı çok arttı.

Sizce Kahramanmaraş’ın mimari yapısı nasıldır?

Her şehrin kendisine ait bir kültürel yapısı var ve bu kültürel yapı da şehrin insanlarının oturma düzeni ve ev alırken ki tercihlerine göre doğrudan etki yapıyor. Kahramanmaraş halkı balkonu sever, geniş balkonlu ev olsun ister. Ancak İstanbul’a gittiğinizde Balkon bulamazsınız veya daha küçük balkonlar vardır. Çünkü arsalar küçüktür, oralarda balkon yerine yaşam alanları oluşturulması gerekiyor.

Bizim metrekarelerimiz çok büyük bu bizim kültürümüzü yansıtıyor. Daha modern projeleri geliştirmemiz gerekiyor.

İnşaat sektöründe son yıllarda mağdur olan insanlar ve batan firmalar var. Bu konuda neler söylemek istersiniz?

Bu sektör dışarıdan çok para kazanılan ve çok rahat çalışılan sektör olarak görülüyor. Evet belirli zaman dilimlerinde bu sektörde iyi paralar kazanılmıştı. Örneğin 2004-2007 seneleri arasında, 2009-2012 arası güzel paralar kazanıldı. Bu da insanların iştahını kabarttı. Ancak geldiğimiz noktada arsa fiyatları yükseldi, demir fiyatları yükseldi, yani inşaatla ilgili bütün yardımcı ve ana envanterler yükselişe geçtiği için inşaatta kar payı minimum seviyeye geriledi.

Tabi güven ortamı azaldıktan sonra dairelerin temelden satışı işi bitti. Topraktan girerek iş yapmak isteyen firmalardan birçoğu sermayesi olmayan firmalar. Kurumsal şirket olmasa bile eğer öz sermayesi kuvvetli ise inşaatı zorlanmadan bitirebilir. Yani bu her önüne gelenin inşaata girmesi ile ilgili bir durum. Mağdur olan insanlara gelecek olursak, İnsanlarımızın burada mağdur olmasının temel sebebi daha ucuza ve uygun daire alma fikriyle yol çıkmalarıdır. Daha uygun bir daire almak isteyen birey firmaların kalitelerini ve yaptıkları işi göz ardı edebiliyor ve direk bina fiyatı ile ilgilendiği için burada sıkıntıya düşebiliyorlar.

sektorun-en-buyuk-oncusu-siyasi-istikrardir1.jpg

İnsanlar konut alırken en çok neye dikkat etmeli?

Firmaların iyi araştırılması gerekiyor. Firmanın yaptığı bina, firmanın kredi borcu var mı?, daireler üzerinde herhangi bir ipotek ve benzeri kanun yönünden sıkıntıları olmaması ve bunların araştırılması gerekiyor.

İnşaattaki maliyet artışlarının size yansıması nasıl oldu?

Bu maliyet artışlarının bize olumsuz etkileri oldu. Maliyet artışları firmaların karlarından ciddi anlamda azalmalara sebep oldu. İnşaata başladıktan sonraki süreçler inşaat şirketi için problemli geçebiliyor yani inşaat başladıktan sonra demir fiyatları bir anda artabiliyor, Demir fiyatlarının artışı ile birlikte masraflar arttığı için mevcut artışı bina fiyatlarına yansıtamıyoruz. Çünkü belirli bir fiyat tablosu çıkarttığımız için insanlardan tekrar yüksek meblağ talep edemiyorsunuz.

Eğer firma iyi bir firmaysa söz konusu inşaattan zarar etse dahi bitireceğine dair taahhüt veriyor ve bitiriyor. Kaliteli ve gerçek firma bu şekilde çalışan firmalardır. İnşaat işinde yaşanacak herhangi bir sıkıntı inşaat sektörünün alt dallarında mevcut faaliyet gösteren dallarda da probleme yol açabiliyor. İnşaat şirketi eğer ödemelerde sıkıntı yaşıyorsa bu alt tarafta onlara malzeme temini sağlayan işyerleri için de sıkıntı oluşturacağı anlamına geliyor ve bu halkalar ekonomiyi etkilemeye kadar gidebiliyor.

Ortalama artışlar ne kadar olacaktır?

İnşaat sektöründeki artışlar şu anda dairelere yansımamış durumda. Önümüzdeki 6 aylık süreçte yansıyacaktır. Piyasadaki söz sahibi müteahhitler fiyatları artırır ve piyasada iddiası olmayan müteahhitler piyasadan çekilince ortalama olarak bina fiyatları artış gösterir.

Ancak bunun sonucunda müteahhit az daire yapacak. Yansıma biraz daha sürecektir. Şu anda daire alanlar avantajlı diyebiliriz.

Yücel çelik kapı kimdir?

Yücel Çelik Kapı Kahramanmaraş’ın 25 seneden bu yana faaliyet gösteren yerli firmasıdır. Baba mesleğini üniversitede İnşaat Mühendisliğini bitirdikten sonra 2005 yılında babamdan bu işi devir aldım. Sektörün ve siyasetinde istikrarından kaynaklanan olumlu seyir sayesinde ilk yıllarda aylık 40 ila 60 adet çelik kapı satan bir firmadan şu anda ayda 1000 adet çelik kapı üretip satan bir firma haline geldik. 80 metrekare işyerinden 300 metrekare işyerine geçtik. Siyasetteki istikrar bizim büyümemizdeki en büyük öncülerden bir tanesidir. Siyasetteki istikrarın faydasını herkes görmüştür, ben bunu bütün katıldığım ortamlarda dile getiririm. İlçelere ve Kahramanmaraş Merkeze çalışan bir firmayız, çok nadir şehirlerarası ticaretimiz de bulunuyor. Kahramanmaraş’ta yeterince potansiyel var biz mevcut potansiyeli değerlendirmenin uğraşındayız. İşimizi iyi yaptığımız için Kahramanmaraş’ta ki inşaat firmaları bizi tercih ediyorlar. Yerli firma olmamız bizim için en büyük avantajımız diyebiliriz. Müteahhitlik müessesesi devlet tarafından düzeni girdirilmesi gerekiyor. Müteahhit olarak işe girmek isteyen insanlara devletimizin belirli alanlarda staj veya mini projeler geliştirmesi gerektiğini öngörmesi ve sonrasında bu işe girmesi gerektiğini söylemesi gerekiyor. Bu çalışma bütün halka faydalı olacaktır.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.