Şirikçi: 13 yıllık istikrar sürecek

Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Şirikçi, ülke ekonomik gündemini değerlendirdi. Şirikçi, İstikrarın devam etmesinin yatırımın önünü açacağını söyledi. Rusya krizine de değinen Şirikçi ‘Dünya sadece Rusya’dan ibaret değil’ dedi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 03 Şubat 2016 15:15
Şirikçi: 13 yıllık istikrar sürecek

2015 yılı ekonomi alanında nasıl geçti?

2015 yılında, önce Rusya-Ukrayna arasında başlayan gerilim ve savaş ardından Suriye’deki savaşın şiddetini arttırması, Irak’taki karışıklıklar ve tüm bu gelişmelerin Orta Doğu ve Rusya pazarını  olumsuz etkilediği gerçeği aşikardır. 2015’te ayrıca iki seçim gördük. 7 Haziran seçimlerinden sonra bir süre yaşanan siyasi belirsizlik ortamı ve tam bu sırada terör olaylarındaki artış, Suriye savaşındaki yoğunluğun artması elbette ki yatırımcıyı olumsuz etkilemiştir. Çünkü yatırımcı sakin limanları sever, huzur ve istikrar ister. Ancak ardından 1 Kasım seçimleriyle Türkiye yeniden bir istikrar ortamına kavuştu. 13 yıldır hüküm süren istikrarlı tek başına hükümet dönemi, yeniden başladı. Bu yatırımlar ve yatırımcılar açısından umutluydu. Bu nedenle 2015’in bu gibi bir takım sıkıntılara rağmen yine de kötü bir yıl olduğunu söyleyemeyiz. Evet daha da iyi olabilirdi ama, Türk sanayicisi, uzun yıllardır edindiği tecrübesiyle dünyada yeni pazarlar bulma kabiliyetine sahip. Daralan pazarların yerine yeni pazarlar bularak bu az kayıpla atlatabildik.

2016 ekonomisinden neler bekliyorsunuz?

2016’nın elbette ki daha iyi bir yıl olmasını bekliyoruz. Çünkü, dediğim gibi 13 yıldır istikrarla süren bir hükümet yine iş başına geldi. İstikrarın devam etmesi, yatırımcı ve sanayici adına çok önemli bir olay.  Tekstil sektörü açısından ele alırsak, bu yıl yeni üretim çeşitleri, yeni pazarlarla hedefimizi daha ileriye taşıyabileceğiz.

Rusya krizi hakkında ne düşünüyorsunuz?

Rusya krizinden elbette ki Türk sanayicisi de etkilenecektir. Ancak dünya sadece Rusya’dan ibaret değil. Bugün Türk tekstili Brezilya’dan Meksika’ya, ABD’den Avrupa’ya, Afrika ülkelerine kadar dünyanın 5 kıtasında geniş bir coğrafyada pazar imkanlarına sahiptir. Türk sanayicisini sürekli olarak pazar arayışını geliştirmekte ve portföyüne yeni pazarlar eklemektedir.

Müsiad ın 2016 hedefleri nelerdir

Biz MÜSİAD olarak Türkiye’de sanayi üretiminin mutlaka bir plana dayanması gerektiğini söylüyoruz.  Özellikle ülke olarak neyi ithal ediyorsak onun üretimine yoğunlaşmalıyız. Bu yönde bir üretim, hem yurt dışına döviz çıkmasını engelleyecek hem de ihtiyacımız olan malları daha uygun fiyatla iç piyasadan sağlamamıza imkan tanıyacaktır.

MÜSİAD, Türkiye’nin en büyük sivil toplum kuruluşlarından birisidir. Dernek olarak topluma değer katabilecek insanları bünyemizde bulundurmaya özen gösteriyoruz. Çalışan ve üreten insanlarımızın, sektörlerin sıkıntılarını birinci ağızdan dinleyip, bunlara çözüm yolu bulunması amacıyla hükümet yetkililerine taşımak, başlıca amacımızdır

Kahramanmaraş’ta MÜSİAD’ı yeniden canlandırma çalışmalarına başladığımızda derneğin sadeci iki üç üyesi vardı.Şu an, sektörlerinde, mesleklerinde etkili 50 üyemizle birlikte aydınlık ve refah dolu günler için çalışan, güçlü bir dernek haline geldik. 

Türkiye’de ithal edilen ve 150 milyon dolar yıllık ciroya sahip 160 ürün belirledik. Bu ürünlerin tümünün yurt dışından ithalatı yapılıyor. Biz Kahramanmaraş olarak bu ürünlerin en azından bir bölümünü üretmeye talip olmalıyız. Bunu yapabilecek birikim ve donanıma sahibiz. MÜSİAD olarak bu uğurda üzerimize düşecek her türlü fedakarlığı ve çalışmayı da yapmaya hazırız.

 

KAYNAK: Maraştanhaber

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.