Hüseyin Yılmaz

Hüseyin Yılmaz

TAKVA AYI RAMAZAN YAKLAŞIYOR, KUR'AN'IN ANLAMIYLA BULUŞUYORUZ

       Rahman ve Rahim Allahın Adıyla

· (Farz kılınanoruç) sayılı günlerdir. Sizden kim, (o günlerde) hasta veya seferde ise o,(tutamadığı) günler sayısınca başka günlerde (oruç tutar. İhtiyarlığından veyatedavisi mümkün olmayan bir hastalıktan dolayı) oruç tutmaya gücü yetmeyenlere,(her güne karşılık) bir yoksulu (sabah akşam) doyuracak bir fidye vermesi(gerekli)dir. Kim de gönülden gelerek (daha fazla) bir ihsanda bulunursa, bu, onuniçin daha hayırlıdır. Bununla beraber (zor da olsa, işin önemini) bilirseniz,oruç tutmanız, sizin için daha hayırlıdır. (Bakara/184)

 

· (Omü’minler;) tevbe edenler, ibadet edenler, hamd edenler, oruç tutanlar, rükûedenler, secde edenler, iyiliği emredip kötülükten vazgeçirmeye çalışanlar veAllah’ın sınırlarını (koyduğu hükümleri) koruyanlardır. (İşte, böyle)mü’minlere (cenneti) müjdele! (Tevbe/112)

 

· Eyiman edenler! Sizden önceki (ümmet)lere yazıldığıgibi, sizin üzerinize de oruç tutmak yazıldı (farz kılındı). Olur ki busayede takvâya erersiniz. (Bakara/183)

 

HİKMETLİ SÖZLER

         O, (Allah) hikmeti dilediğine verir.Kime de hikmet nasip etmişse, muhakkak   ona   çokhayır verilmiştir. (Bu âyet ve öğütleri) olgun akıl sahiplerinden başkasıdüşünemez.  Bakara/269

HZ. MEVLANA HALİD-İBAĞDADİ (K.S.)

BUYURMUŞLAR Kİ:

          “Bu dünya'ya kiracı gibi yerleş.Ev sahibi gibi yerleşirsen, gitmesi zor olur.”
        “Çokibadet eden bir kulun bu ibadetinden dolayı ümitlenmeye hakkı yoktur. İbadetiniaksatan bir insanın da bundan dolayı ümitsizliğe düşmesine hakkı yoktur. ÜmitAllahu Zülcelal Hazretlerinin ikram hazinelerinden bir hazinedir.”       
        “İnsanlarda riyanın karışmayacağı,anlaşılabilir hakiki tek vasıf, sabırdır.
        “Mü'minin nazarı öyledir ki, dünyadakizevk ü sefaya bakar, arkasında Cehennemi görür. Meşakkat ve hizmete bakar,arkasında Cenneti görür. Yani Mü'minin nazarı bu dünyaya takılmaz.”
        “İnsanlara giriş yolu, gönül yoludur.Sevmeyen, insanlara kendisini sevdirmeyen bir insan, insanlara bir şeyanlatamaz. O zaman sizin birinci vazifeniz, kendinizi sevdirmenizdir. İkincivazifeniz, halinizle, davranışlarınızla Örnek olmanızdır. Yani halinizle numuneolunuz. İslam yaşanan bir nizamdır. Yaşanırken konuşulur. Bu nasihateuyulmazsa, ufukta ışık görülmez.”   

 

SÖZLERİNBÜYÜKLERİ BÜYÜKLERİN SÖZLERİDİR

        HADİS-İ ŞERİFLERLE HAFTANIN DUASI

“Allahım! Senden hayrın tamamını, hemen verilenini ve ileride verilecek olanını,bildiğim ve bilmediğimi isterim. Şerrin hepsinden, hemen verileninden veileride verilecek olanından, bildiğim ve bilmediğimden sana sığınırım. (İbnMace)

 

O’NUN (sav) AHLAKI KUR’AN’DI

·       “RamazanAyının ilk gecesi olunca, şeytanlar ve azgın cinler zincire vurulur, cehennemkapıları kapatılır ve hiçbiri açılmaz. Cennetin kapıları açılır ve hiçbirikapanmaz. Sonra bir (melek) şöyle seslenir: “Ey hayır dileyen, ibadet vekulluğa gel! Ey şer isteyen uzatma, günahlarından vazgeç! Allah’ın bu ayda azatettiği nice kimseler vardır ve bu Ramazan boyunca böyledir.” (Tirmizi,Savm,1)

 

 

·        “Her şeyin bir zekatı vardır. Bedenin zekatıda oruçtur… Oruç sabrın yarısıdır.” (İbn Mace,Sıyam,44)

 

 

·        “İslam beş temel esas üzerine kurulmuştur;Allah’tan başka ilah olmadığına ve Muhammed (s.a.s)’in Allah’ın Rasulu olduğunaşahadet etmek, namazı dosdoğru kılmak, zekat vermek, haccetmek ve Ramazanorucunu tutmaktır.” (Müslim,İman,21)

 

Bu köşenin içeriği  KUR’AN’INANLAMIYLA BULUŞMAK  PLATFORMU tarafındanhazırlanmıştır. Ayet mealleri Hasan Tahsin Feyizli'nin  Hazırladığı Feyzü'lFurkan Açıklamalı Kur'an-ı Kerim Meali’nden alınmıştır.   Ayet meallerinin tamamına www.kuranimiz.net, ses dosyalarına www.akradyo.net adreslerinden ulaşabilirsiniz. Görüş ve önerileriniz için: [email protected]

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.