Tarımın kalbi, Türkoğlu’nda atıyor

Kahramanmaraş’ın en hızlı gelişen ilçeleri arasında gösterilen Türkoğlu ilçesinde Tarımsal üretim her geçen gün artarak devam ediyor. Verimli havazaları ve ovaları ile üreticilerin göz bebeği olan Türkoğlu’nda mevsimsel çeşitlilik ile birçok meyve ve sebz

Yayınlanma:
Güncelleme: 30 Ekim 2017 09:30
Tarımın kalbi, Türkoğlu’nda atıyor

Kahramanmaraş Deva Tarım Danışmanı Ahmet Sever, Türkoğlu’nda tarımsal potansiyelin üst seviyede olduğunu ve her zaman gelişme gösterdiğini kaydederek, Türkoğlu’ndaki mevsimsel çeşitliliğin birçok ürünün yetişmesine zemin hazırladığını söyledi.

Devlet desteklerinin tarımda kullanılması konusuna da değinen Sever, Devlet tarafından verilen teşviklerin düzenli olarak takip edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Sever açıklamalarını şu şekilde sürdürdü: “Türkoğlu’nda tarım ileri bir düzeyde muhteşem bir hızla ilerliyor. Gavurgölü ovası bölgesinde slaj üretiyorlar ve çevre illere bunları gönderebiliyoruz. Kahramanmaraş’a kıyaslanacak olursak Türkoğlu ayrı biryerde, buradan 30 kilometre yukarı çıktığınız zaman Fındık’ta üretebilirsiniz, Türkoğlu’nda iklim çeşitliliği de fazla buradan yukarıya çıktığınız zaman yayla havasını soluyabilirsiniz. Türkoğlu’nun tarımı çok geniş ileriye dönük ve ucu açıktır. Burada Hacıbebek ovası var hazine arazisi buradaki araziye çiftçilerimiz kullanamıyor ve çiftçi buralardan herhangi bir destek alamıyor. Alınan teşvikler doğru yerde kullanılmamasında sorumlu kişilerdir.

Devlet tarafından verilen desteğin 3 yıl boyunca takip edilmesi gerekiyor. Çiftçiye verilen desteğin sürekli olarak takip edilmesi ve çiftçilere desteklerin artırılması gerekiyor. Bir çiftçi işini büyütmek istese ve besi çiftliği açmak istese şartları çok ağır bu şartların hafifletilmesi ve çiftçiye verilen desteklerin kontrollü bir şekilde artırılması verimi daha da artıracağını düşünüyorum.

Alet ekipman desteği var bu destek kaldırıldı, Bu doğru bir politika mı?. Devlet tarafından verilen desteklerde çiftçi de kendi cebinden para koyarak bu desteği büyütmesi gerekiyor. Çünkü bizim çiftçimiz kendi cebinden para verdiği sürece bir işi benimseyebilir.”

DEVA TARIM ÇİFTÇİLERİN HER ZAMAN YANINDADIR

Deva Tarımın çiftçilerin her zaman yanında olduğunu ve çiftçilere gereken bilirkişi desteği ve birçok alanda hizmet ettiklerini belirten Sever, Türkoğlu’nda tarımın ana derdinin bilinçsiz ilaç kullanımı olduğunu söyledi.

Sever: “Tarım ilaçları satan bayilerin sıkıntılarına gelecek olursak sezonluk para kazanılan bir sektör olduğu için bu işi yapan esnaflarda zor zamanlar geçiriyor. Fiyatlar sürekli artırıyor, Mazot sürekli artıyor kazançta aynı oranda artması gerekirken daha geriye düşüyor.

Çiftçilerimizi bilinçlendirmemiz gerekiyor. Bilinçsiz ilaç kullanımı da çok fazla, Gübreleme de damlama yapan salatalık sulamasında her zaman su vermek çözüm değildir. Bunu çiftçiye anlatmamız bizim için zaman alıyor. Çiftçiye sağlıklı ürün yetiştirmek açısından bilinçlendirme yapmamız gerekiyor.”

KAYNAK: Maraştanhaber

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.