“Tonla satış bitti artık kömür torba hesabı”

Hüseyin Akdere 25 yıldır odun kömür işiyle uğraşıyor. Piyasayı gazetemize değerlendiren Akdere vatandaşın 2 bin liraya yaklaşan kömürü satın alamayacağını ifade ederek “artık ton hesabı değil torba torba satacağız” dedi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 18 Eylül 2018 10:48
“Tonla satış bitti artık kömür torba hesabı”

Konuyla ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Akdere Ticaret işletme sahibi Hüseyin Akdere 20 yılı aşkın tecrübesiyle piyasayı gazetemize yorumladı. Akdere,

“Sezonumuz henüz açılmadı. Daha yeni yeni odun kömür soranlar oluyor. Bu sene de maalesef kömür pahalı. Geçen yıl ton hesabından 900 lira olan kömür bu yıl bin 600-700 lira. Arada 800 liraya yakın fark var.

Tabi artık işlerimiz eskisi gibi değil. Yani şehir nüfusunun büyük kısmı yüzde 70’e varan doğalgaz kullanımı var. Kalan yüzde 30’un önemli bir kısmına da belediye kömür dağıtıyor. Bu düzende esnaf kan ağlıyor. İş yok maalesef. Akşama kadar 1 ton satarsak satıyoruz.”

m2-088.jpg

ISINMA MALİYETİ BİN 250 LİRADAN 3 BİN LİRAYA

Bir evin kışlık yakıt maliyetinin 2 katına çıktığını ifade ederek geçen yılla bu yılı kıyasladı. Akdere ayrıca hızla artan dolar ve fiyat belirsizlikleri yüzünden firmalardan vadeli ürün alamadıklarını belirterek müşteriye de vadeli satamayacakları için tonla kömür satma devrinin bittiğini iddia etti.

“Kışlık yakıt maliyeti evlerin durumuna göre değişir. Şöyle ki evine ısı yalıtımı yaptıran bir kişi 500 kilo ile yaza çıkar. Kimisi de 1 ton odun 1 ton kömür yakıyor ve şu gün itibariyle 3 bin liraya yakın masrafı oluyor. Bu rakamları bir fakir fukara veremez.  Geçtiğimiz yıl kaliteli kömür 900 liraydı. Vatandaşın toplam kış maliyeti bin 250 lira civarındaydı.  

Biz esnaflar olarak artık veresiye alamıyoruz. Çünkü fiyat belli olmadığı için firma güvenemiyor. Bizde vatandaşa veresiye veriyorduk. Bizde vade işini bitirdik. Vadeli alamazsan vadeli veremezsin. Şimdi millet torba torba alacak.”

m1-115.jpg

“ZAM SEZON ORTASINDA GELSEYDİ İŞİN İÇİNDEN ÇIKAMAZDIK”

Kömürcülerin büyük bir krizi kıl payı atlattığını ifade eden Akdere şöyle konuştu:

“Eğer bu zamlar sezon ortasında gelseydi ve biz kömürü sezon başında ucuzdan alıp kış ortasında dolar fırlasaydı dükkanları kapatır giderdik. Şimdi hiç olmazsa duruma göre vaziyet alıyoruz. Eğer malı satsaydık işin içinden hiç çıkamazdık.”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.