Toprak: Hedef Türkiye’nin ilk 10 şehri arasında yer almak

TÜMSİAD Kahramanmaraş Şube Başkanı Adnan Toprak, “Kahramanmaraş olarak Türkiye’nin gelişmiş ilk 10 şehri arasında olmayı kendimize hedef koyduk” diyerek, “Küresel ekonomiye uyum sürecini tamamlayan K.Maraş, 2015 yılını da birçok başarıya imza attı'' dedi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 03 Şubat 2016 15:15
Toprak: Hedef Türkiye’nin ilk 10 şehri arasında yer almak

2015 yılında Kahramanmaraş ekonomisi nasıl geçti?

"Şehrimiz  tekstil ve enerji başta olmak üzere farklı bir çok sektörde  lider  kentler arasında bulunmaktadır. Türkiye’nin  bir hedefi var dünyanın gelişmiş ilk 10 ülkesi arasında yer almak, biz de Kahramanmaraş olarak Türkiye’nin gelişmiş ilk 10 şehri arasında yer almayı kendimize hedef koyduk.

Kahramanmaraş , 2 milyar doları geçen dış ticaret hacmi, 5 milyar dolar sanayi üretimi, 1 milyar dolar tarımsal üretimi, 4 milyar dolar kredi hacmi, 5 milyar dolar reel sektör yatırımı, 5 milyar dolar ihracat hedefi ile Türki-ye`nin ilk on ekonomisi içerisinde yer almayı başaracaktır.  Kentimiz, 870 sanayi tesisinde; Türkiye ipliğinin yüzde 35`ini, kumaşın yüzde 10`unu, metal mutfak eşyalarının yüzde 60`ını, çimentonun yüzde 9`unu, kağıdın yüzde 20`sini üreterek Türkiye ekonomisine ciddi bir katkı sağlamaktadır. Bunların yanı sıra gıda sektörü ve özellikle dünyaca ünlenmiş olan dondurma ve kırmızı biber, kuyumculuk ürünleri, ayakkabı ve özellikle bayan ayakkabısı imalatı, plastik boru, ahşap ürünleri, süt ve süt ürünleri gibi sektörler büyümeye ve lokomotif olmaya aday görünmektedir. Bizim Kahramanmaraş olarak hedeflerimiz çok büyük. Bu hedeflerin gerçekleşmesi için güçlü bir ekonomi en temel prensipti. Çok şükür hükümetimizin 13 yıldan bu yana uyguladığı ekonomik istikrar bizi dünya ile yarışır hale getirdi. Ekonominin sağlam bir şekilde durması yatırımcıyı daha da yatırım yapmaya teşvik etti. Dönemsel olarak yaşanan durağanlık, yerini yatırıma bıraktı

 5,5 milyar dolarlık özel sektör yatırımı bulunan Kahramanmaraş’ta yatırım hız kesmeden devam edecek. Yatırımın asıl parolası güvendir. Küresel ekonomiye uyum sürecini tamamlayan Kahramanmaraş, 2015 yılını da birçok başarıya imza attı

Yapılan seçimler ekonomiyi nasıl etkiledi?

Seçim döneminde sonra ortaya çıkan tablo bundan 15 sene önce olsaydı ekonomiye etkisi açısından çok   daha olumsuz bir durumla karşılaşabilirdik. Ancak baktığımızda bugün piyasalardaki dalga boyları çok yüksek değil. Ekonominin saçayakları çok sağlam temeller üzerine inşa edilmiş durumda

Geçtiğimiz yıllara göre kıyaslarsak 2015 ekonomisi nasıldı?

Bir yılın daha sonuna geldik. Siyasi çalkantılardan, ekonomideki oynaklıklara, siyasi irade değişiminden, savaş çanlarına kadar etkileri geniş bir alana yayılan zor bir yılı geride bırakıyoruz.

2015 yılı  neredeyse bütünüyle seçimler ve hükümet arayışları ile geçti. Bu süreçte artan siyasi belirsizlik algısı ve tırmanan terör gibi faktörler ülke ekonomimize olumsuz yansıdı. Özellikle 7 Haziran seçimlerinden bir hükümet kurulamaması ekonomik olumsuzlukları dahada  büyüttü.  2015 yılına ekonomide üretim, tüketim ve yatırımlarda yavaşlama ve piyasalardaki durgunluk damga vurdu.

2016 yılında iş dünyasının beklentileri neler?

İş dünyası olarak, önceliği reform süreci olan yeni bir döneme girmek, en büyük beklentimizdir. Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği  (TÜMSİAD ) olarak inanıyoruz ki 1 Kasım seçimleri ile yakalanan istikrar ve kurulan yeni hükümetin görevi devralması ile duraksamış olan ekonomi yeniden canlanacak, ülkemiz için istikrarın devamlılığı adına KOBİ’lerin finansmana erişimi  , çalışma hayatı, vergi, Teşvik sistemi ve üretimi destekleme, inavasyon, Ulaştırma ve lojistik , mesleki eğitim yapılacak yeni reformlar ekonomik gelişmeyi hızlandıracak, iş dünyasına da önemli fırsatlar sunacaktır. Bunun için Ülke olarak hep beraber refah seviyemizi artırmak ve hedeflerimize ulaşmak için bu dönemde birlik ve beraberlik içinde zaman kaybetmeden çalışmalıyız.”

KAYNAK: Maraştanhaber

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.