Topyekun mücadele güzel yarınlar getirecek

Kahramanmaraş İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Ökkeş Buğra Dalkıran dövizdeki dalgalanmaların başta inşaat sektörü olmak üzere bütün sektörleri etkilediğini söyledi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 05 Kasım 2018 16:18
Topyekun mücadele güzel yarınlar getirecek

Gazetemize özel açıklamalarda bulunan Dalkıran enflasyonla topyekun mücadeleyi işaret ederek; “Topyekun seferberlikler ülkemizi güzel yarınlara taşıyacaktır” dedi.

İnşaat sektöründeki maliyet artışlarından bahseden Dalkıran, topyekun tasarrufa gidilmesi gerektiğini söyledi. Dalkıran; “Son dönemde ülkemizde oluşan kur dalgalanması ne yazık ki tüm sektörleri derinden etkilemiş ve en önemli etkiyi de bilindiği üzere inşaat sektöründe göstermiştir. İnşaat malzeme fiyatlarındaki normalin üzerindeki artışlar direkt olarak müteahhitlik sektörünü zora sokmuştur, Kamu müteahhitleri taahhütlerinde finansal sıkıntıya girip, kredibiliteleri bankalar tarafından kısıtlanmış mevcut projelerinde devam edemez hale gelmiştir. Özel sektörde konut üreten firmalar ise son bir yıldır zaten azalmış olan konut satışlarını artan konut kredisi faiz oranları ile tamamen durma noktasına getirmiştir. Kısa vade de İç piyasanın canlılığını sağladığımız ve istihdamı artırdığımız inşaat ve konut üretim modelli büyümenin ülkemize verdiği zararları hepimiz ne yazık ki acı bir tecrübe ile edinmiş bulunmaktayız, Ülkemizde orta ve uzun vadeli planlarda inşai büyümenin model alınmayacağını sayın devlet büyüklerimizde her seferinde dile getirmektedirler” dedi.

SEKTÖRDEKİ SORUNLAR NASIL AŞILACAK?

İnşaat sektöründeki sorunların aşılması için çözüm önerilerinde bulunan Dalkıran; “Sektördeki bu sorun nasıl aşılacak; tüm ülke olarak yaşlısından gencine muhalefetinden iktidarına tüm milletimiz beraber milli bir duruş sergilemelidir, Devlet olarak zaten sürekli dile getirilen tasarrufa odaklanmak kaçınılmazdır kamu harcamalarından tutun aile içi harcamalarına kadar topyekün seferberlikler ülkemizi güzel yarınlara taşıyacaktır. Yerli üretimin önünün açılması, dışarıya bağlı bir üretim modelinden ziyade cari dengeyi koruyacak adımlar atılmalıdır, katma değerli ürünler ülkemizin tek çıkış yoludur, Bu noktada unutulmaması gereken ülkemizin güçlü bir devlet geleneğine ve tecrübelerine sahip olduğudur, ileriki yıllarda müteahhitlik sektörü; daha ayrıntılı planlama ve en önemlisi arz - talep dengesini koruyarak daha müreffeh yarınlara ulaşacaktır”

Uluslararası müteahhitlik hizmetlerini sağlayabilecek çok sayıda Türk Firması olduğunu belirten Dalkıran; “Ayrıca Türkiye’nin en büyük avantajlarından birisi uluslararası müteahhitlik hizmetlerini sağlayabilecek çok sayıda firmaya sahip olmasıdır, Bu bağlamda ülkemizdeki her müteahhitlik firmasının uluslararası hizmet verebilecek şekilde organizasyonlarını sağlamaları önümüzdeki günlerin hedefleri olmalıdır, Böylelikle daha uzaklara hizmet götürüp ülke ekonomisine de ciddi katkılar sağlanmış olacaktır” diyerek açıklamalarını sonlandırdı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.