Turizm gelişirse ekonomi de gelişir

Otel Germanicia Genel Müdürü Gökhan Büyükdereli Ekonomi Özel sayımızda Turizm ile Ekonomiyi bağdaştıran açıklamalarda bulundu. Büyükdereli; “Bir şehrin turizmi ne kadar gelişmişse ekonomisi de o kadar gelişecektir” dedi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 09 Ekim 2018 13:49
Turizm gelişirse ekonomi de gelişir

Turizm ve ekonomiyi bağdaştıracak olursak, neler söylemek istersiniz?

Turizm insanların yeme ve içme gibi temel ihtiyaçlarından sonra gelen bir konu. Şu anda ülkemizin içerisinde bulunduğu ekonomik olumsuzluklar var. Biz turizmciler olarak bu durumdan etkileniyoruz. Özellikle maliyet konusunda ciddi artışlar var. Ancak bunlara karşılık satış fiyatlarımızın da yükselememesi var. Kahramanmaraş’ta Turizm ve Otelcilikte turizmden çok ticaretten gelen misafirleri ağırlıyoruz. Bu durum Kahramanmaraş için çok büyük bir etken oluyor. Aynı zamanda diğer iller arasında da bu konuda değişiklikler mevcuttur.

Tatil sezonunda otellerde doluluk oranları yüksekti. Türkiye ve Kahramanmaraş’ta turizmin ekonomiye olan katkısı ile ilgili neler söylemek istersiniz?

Ramazan ayı yaz tatilinin tam ortasına denk geldi. Durum böyle olunca insanların tatil süreleri uzamış oldu. Tatil yöreleri oldukça canlıydı. Ama Kahramanmaraş için çok aktif olduğunu söyleyemeyiz. Otelcilik açısından turizmin yansıması çok olmadı. Belediyelerimizin yaptığı turizm çalışmaları var. Bunlar; Kapalı Çarşı, Bakırcılar Çarşısı, Demirciler Çarşısı, Konaklar, Müzeler ve kış turizmi gibi çalışmalardı. Bunların sayesinde turizm açısından Kahramanmaraş’ta ilerlemeler görünüyor. Bir şehrin turizmi ne kadar gelişmişse ekonomisi de o kadar gelişecektir.

Turizm ekonomi anlamında istikrarsızlıktan olumsuz etkileniyor. Türkiye son zamanlarda uluslararası bir döviz saldırısı ile karşı karşıya. Bu durumdan turizm nasıl etkilendi?

Yurtdışından gelenler için bu durum bir avantaj haline geldi. Çünkü dışarıdan gelen turist cebinde döviz ile gelecek. Ancak genel maliyet kaynaklarından yaşanan bir sıkıntı var. Turizm sonradan etkilenen bir sektördür. Bu yılı iyi geçirirsek ilerleyen yıllarsa arkası katlanarak gelecektir. Turist dediğimiz zaman direkt olarak olaya döviz açısından bakmamamız lazım. Bunların yanında maliyetleri de göz önüne almamız gerekiyor. Geçen yıl bin Euro ile çalışan öğretmen bu yıl 500 Euro ile çalışacak. Bu Türkiye için bir değer kaybıdır. Bu durumda yerli turistin gezme planlarını iptal etmesi söz konusu. Geçtiğimiz yıl 10 gün tatil yapan öğretmen bu yıl 5 yıl yapacak. Bunlar için en basit örnekleri. Yurtdışından gelenler açısından çok rahat olacaktır. Ekonominin bu stresten en kısa zaman içerisinde kurtulmasını istiyoruz. Turizm ekonomisinin gelişmesi için ülke ekonomisinin istikrara kavuşmasını temenni ediyoruz.

Turizm görünmez bir ihracat sektörüdür. Kahramanmaraş’ta turizmde gelinen son noktayı ve sektörün temsilcisi olarak fikirlerinizi alabilir miyiz?

Kahramanmaraş’ta Turizm’in ayakta kalması için belediyelerin ve ticaret odalarının aktif şekilde rol oynaması gerekiyor. Bunu biraz başardık. Turizmin farkındalığını oluşturduk. Kış turizminin şu anda konaklamaya çok bir etkisi yok ama turizmde farkındalığın oluşmasına büyük destek sağladı. Yapılan yollar ve kaldırımlar turizm açısından size bir fayda sağlamıyor ama yapılan bir kayak merkezi çok büyük katkı sağlıyor. Kahramanmaraş’ta acilen bir dizi filmi çekilmesi gerekiyor. Bunu da başarabilirsek gastronomi üzerinden yapmamız geliyor. Biz kendimiz yapabildiğimiz kadar Kahramanmaraş’ın mutfak sanatını tanıtmaya çalışıyoruz. Biz Yedi Güzel Adam dizisi ile çarşı ekonomisine katkıyı tam anlamıyla sağlayamadık. Bizim için bu bir acemilikti. Kahramanmaraş’ın turizmini geliştirmek adına sanat kullanılmalıdır.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.