TURİZM'de BÜYÜK ATAK! İslama uygun tatil...

TURİZM'de BÜYÜK ATAK! İslama uygun tatil...

Yayınlanma:
Güncelleme: 07 Kasım 2016 10:18
TURİZM'de BÜYÜK ATAK! İslama uygun tatil...

Bireylerin tatil olanaklarını değerlendirirken İslami kurallara uygun olarak dini emirler ve yasaklar çerçevesinde yaptıkları planlamalar İslami turizm kavramını ortaya çıkarmıştır.

 

Bu kavram günümüzde yeni bir turizm çeşidi olarak karşımıza çıkmaktadır. Dünya üzerinde, nüfusunun tamamı veya büyük çoğunluğu Müslüman olan 57 ülke vardır. Bu ülkelerin ekonomik yapıları ve nüfusları her yıl artış göstermektedir. Bu gelişmeler İslam turizmi pazarına olumlu olarak yansıyacak ve İslami otellerin tercih edilme oranı her geçen gün artacaktır. İslami turizmin gelecekte dünyada kayda değer bir üne kavuşacağı tahmin edilmektedir.

Birçok İslam ülkesi İslami turizm pastasından daha fazla pay alabilmek için çeşitli etkinlikler düzenlemektedir.  Bu ülkelerin başlıcaları Suudi Arabistan, İran ve Malezya’dır. ABD merkezli, Dinar Standart adlı kuruluşun yaptığı araştırma sonucu ulaştığı veriler bu pazarın geldiği nokta konusunda değerli bilgiler içermektedir. Çalışmada Mısır, Türkiye, Dubai, İspanya,   Malezya ve Hindistan gibi ülkelerin Müslüman turistleri kendi ülkelerine çekmek için çeşitli pazarlama faaliyetleri yapmaya çalıştıkları belirtilmektedir.

Araştırma verilerine, Hac ve Umre ziyareti hariç olmak üzere, 2011 yılında İslami turizmde harcanan tutar 126,1 Milyar $ ile tüm dünyada gerçekleştirilen turizm harcamalarının %12,3’üne karşılık gelmektedir. Bu çalışmaya göre Müslüman turistlerin en çok tercih ettikleri ülke olarak Malezya ilk sırda bulunmaktadır. Türkiye listenin ikinci sırasında kendine yer bulabilmiştir.

Türkiye’ye en çok turist gönderen ülkeler İran, Azerbaycan, Rusya ve Almanya’dır. Türkiye mütedeyyin turistlere yönelik ciddi bir pazarlama faaliyeti yapmamasına rağmen bu sonuç ülkemizde yaşam biçimini önemli ölçüde İslami kurallara göre düzenleyen büyük bir kesimin olduğu düşüncesinin bir neticesidir. Bu kesim turistik etkinlik ve tatil planlarını yaparken kendilerini muhafazakar oteller olaraktanımlayan müesseselere yönelmek istemektedir. Her ne kadar günümüzdeki sayıları, geçmiş ile kıyaslandığında ciddi bir artış göstermiş olsa da mevcut sayıların bu potansiyeli karşılayamayacağı bilinmektedir.

Bunun bir sonucu olarak arz ve talep dengesi oluşmadığı için belirli standartları yakalamış olan işletmelerin gecelik fiyatları ortalama fiyatların üzerinde olabilmektedir. İslami oteller konsepti ile müşterileri ile buluşan işletmelerin büyük çoğunluğu “her şey dahil” siteminden daha çok tam pansiyon, yarım pansiyon gibi ekonomik olarak daha avantajlı board sistemi ile çalışmaktadır.  Fakat son zamanlarda müşterilerden gelen talepler doğrultusunda her şey dahil hizmet veren tesis sayısında artış gözlenmektedir. Ülkemizin bütün bölgelerinde İslami otel konsepti ile hizmet veren tesis bulmak mümkündür. Ülkemizde toplamda 150’nin üzerinde İslami turizm hizmeti sunan tesis bulunmaktadır. En popüler turizm bölgemiz olan Antalya 13 tesis ile listenin başında bulunmaktadır. Antalya’da bulunan beş yıldızlı otel sayısının 250’nin üzerinde olduğu düşünüldüğünde İslami otel sayısının talebi karşılama da ne kadar yetersiz kaldığı daha net anlaşılacaktır.

İslami oteller, tesis özelikleri olarak çeşitlilik göstermektedir. Termal otel, butik otel, tatil köyü ve değişik yıldız sayıları ile her bütçeye uygun otel bulmak mümkündür. Bu tesislerin tümünde sunulan hizmetlerde İslami kurallara uyulmakta, başta helal gıda temini üretimi olmak üzere her türlü hassasiyet gözetilmektedir.

 

KAYNAK:

Etiketler :