Türkiye Depremlere Karşı Hazır: Aktif Fay Hatları Haritalandı!

TÜBİTAK liderliğinde, Türkiye'nin depreme hazırlıklı ve dirençli bir ülke olması için aktif fay hatlarını haritalandıran önemli bir proje yürütülüyor.

Yayınlanma:
Güncelleme: 12 Ekim 2023 16:35

Türkiye'nin depreme hazırlıklı ve dirençli bir ülke olabilmesi için aktif fay hatları üzerinde yürütülen çalışmalar hız kesmeden devam ediyor. TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, ülkedeki aktif fay hatlarını belirleme çalışmalarının TÜBİTAK koordinesinde yürütüldüğünü belirterek, AFAD, MTA, Türkiye Belediyeler Birliği ve ilgili üniversite hocalarının da katılımıyla Türkiye'nin canlı deprem fay haritasının çıkarıldığını ifade etti.

Depremlerin minimum zararla atlatılabilmesi için büyük bir emek gerektiğini vurgulayan Mandal, bu doğrultuda Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından başlatılan çalışmalardan bahsetti. Fay hatlarının aktiflik durumunun ve bakılmamış bölgelerin belirlenmesine yönelik başlatılan proje hakkında bilgi veren Mandal, bilim ve teknoloji temelli çözüm modellerinin hızla uygulanabilmesi için toplumsal katılımın önemine değindi.

Mandal, toplumsal katılımın sağlanmasıyla birlikte geliştirilen her çözümün hızla uygulanabileceğini belirterek, bu sürecin bilim, teknoloji, mühendislik ve sağlık gibi farklı alanlardaki uzmanların disiplinlerarası işbirliğiyle gerçekleştirilmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, afet öncesinde "nasıl" ve "niçin" sorularının yanıtlarının doğru tespit edilmesinin, afete karşı etkili bir hazırlık sürecinin temelini oluşturduğunu da sözlerine ekledi.

İlgili Haberler

KAYNAK: AA

Etiketler :
Editör
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.