Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu Açıklandı! Kahramanmaraş'tan Kaç Sanayi Kuruluşu Var?

Türkiye'nin en büyük 500 sanayi kuruluşu araştırmasına göre, 2022'de istihdam %4.1 arttı, halka açık şirket sayısı rekor seviyeye ulaştı. Kahramanmaraş'tan kaç sanayi kuruluşu var? İşte detaylar.

Yayınlanma:
Güncelleme: 26 Eylül 2023 16:00
Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu Açıklandı! Kahramanmaraş'tan Kaç Sanayi Kuruluşu Var?

İstanbul Sanayi Odası'nın (İSO) 2022 Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu Araştırması sonuçlarına göre, en büyük 500 sanayi kuruluşunun istihdamı, 2021'e kıyasla yüzde 4,1 artarak 800 bin kişiye ulaştı.

İSO 500 içinde halka açık kuruluşların sayısı ise 73 adete çıkarak bugüne kadarki en yüksek seviyeye ulaştı.

Bahçıvan, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen 11 ilden çok sayıda sanayi kuruluşunun İSO 500 Büyük listesi içinde her yıl yer aldığını hatırlatarak, "2021 listemizde bu rakam 72'ydi. 2022 yılında ise bu sayının 66 olduğunu görüyoruz." dedi.

Araştırma sonuçlarını açıklayan İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, en büyük 500 sanayi kuruluşunun istihdamının 2022'de yüzde 4,1 artarak yaklaşık 800 bin kişiye ulaştığını, aynı yılda maaş ve ücretlerdeki artışın da yüzde 86 civarında gerçekleştiğini belirtti.

turkiyenin-500-buyuk-sanayi-kurulusu-arastirmasi.jpg

Bahçıvan, şirketlerin halka açılmasının sermayenin daha geniş bir kesime yayılması ve kaliteli finansal kaynaklara erişim açısından önemli olduğunu vurgulayarak şunları ekledi:

"Son yıllarda bu yönde şirketlerin oldukça istekli olduğunu görüyoruz. Bu eğilim, İSO 500 verilerine de yansımış bulunuyor. İSO 500 içinde halka açık kuruluşların sayısı, 2017-2021 döneminde 65-69 bandında seyrettikten sonra 2022'de 8 adet artarak 73'e yükseldi. Böylece İSO 500 içinde halka açık kuruluşlar sayısı bugüne kadarki en yüksek düzeyine ulaştı. Sanayi şirketlerimizin halka açılmaya olan ilgisinin 2023'te de sürdüğünü görüyoruz ve bu süreci sanayi firmalarımızın sermaye piyasası araçlarını daha fazla kullanması açısından olumlu buluyoruz."

turkiyenin-500-buyuk-sanayi-kurulusu-arastirmasi-kahramanmaras.jpg

ANADOLU LEHİNE DEĞİŞİM SÜRÜYOR

Bahçıvan, İSO 500'de yer alan kuruluşların bağlı olduğu odaların Anadolu'ya doğru kaymaya devam ettiğini söyledi. Halen İstanbul'un 152 kuruluşla en büyük paya sahip olduğunu, onu 40 kuruluşla Kocaeli Sanayi Odası'nın takip ettiğini belirtti. Ardından Ankara Sanayi Odası'nın 39, Ege Bölgesi Sanayi Odası'nın 38, Gaziantep Sanayi Odası'nın 28, Kayseri Sanayi Odası'nın 17 ve Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nın 15 kuruluşla sıralandığını açıkladı.

Bahçıvan, 2022'de üretimden satışlara göre en yüksek paya sahip sektörün yüzde 23,4 ile ana metaller ve makine imalatı sanayi olduğunu, bu sektörü, yüzde 23,3 ile kimyasal ürünler, plastik ve kauçuk ürünlerinin, yüzde 14 ile kara, deniz taşıtları ve yan sanayinin izlediğini bildirdi.

Bahçıvan, "2022'ye ait İSO 500 sonuçları, Türk sanayisinin zorlu bir yılı güçlü bir performansla tamamladığının bir kanıtı niteliğindedir. Zira sanayi devlerimizin birçok temel göstergede azımsanmayacak iyileşmelere imza attığı görülüyor." şeklinde konuştu.

2023 İÇİN BEKLENTİLER AYNI İYİMSERLİKTE DEĞİL

Bahçıvan, 2023'ün sanayicilere daha zorlu koşullar sunacağını belirterek, "Bu sürecin etkilerini önümüzdeki yıl açıklayacağımız sonuçlarda görmemiz şaşırtıcı olmayacaktır. Çünkü küresel ekonomide sıkılaşan para politikalarının etkilerini gecikmeli olarak görmeye başladık. Nitekim gerek dünya üretiminin seyri gerekse ana ihracat pazarlarımıza ilişkin beklentiler, 2023'te daha düşük büyüme temposuna işaret ediyor." ifadelerini kullandı.

Bahçıvan, İSO Türkiye İmalat PMI gibi çalışmaların geleceğe dair iyimserliği sınırladığını ve faizlerdeki artışın etkilerine de değindi. İhracatın gerilediği bir dönemde güçlü iç talebin de bir miktar zayıflayabileceğini söyledi. Ayrıca, faizlerdeki artışın finansman maliyetlerini olumsuz etkileyeceğini ve tüm bu faktörlerin 2023 İSO 500 sonuçlarına olumsuz yansıyabileceğini belirtti.

Bahçıvan, İSO 500 verilerinin Türk sanayisinin geleceğine olan inancının bir göstergesi olduğunu ve finansal istikrarın önemli olduğunu vurguladı. Ayrıca, Orta Vadeli Program'ın ülkenin uzun süredir ihtiyaç duyduğu dış kaynak akışını sağlayabileceğine inandıklarını ifade etti.

"KARLILIK VE ÜCRETLER ARASINDAKİ MAKAS YENİ YILLA BİRLİKTE KAPANDI"

Bahçıvan, karlılığın ücretlere yeterince yansımadığına dair bir yorum üzerine, karlılığın ücretlere yansıdığını ancak bu durumun aralık ayında sona ermesi nedeniyle ocakta yapılan zam düzenlemelerinin bu verilere yansımadığını söyledi.

İlgili Haberler

KAYNAK: AA

Editör
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.