Türkoğlu’nda ekonomi rakamları katlanarak büyüyecek

Türkoğlu OSB Başkanı ve Türkoğlu Belediye Başkanı Osman Okumuş, İlçe ekonomisini ve 2020 yılından ekonomi anlamında beklentilerini gazetemize değerlendirdi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 10 Ocak 2020 14:24
Türkoğlu’nda ekonomi rakamları katlanarak büyüyecek

Okumuş, Türkoğlu OSB’nin geldiği son durumu değerlendirirken, istihdam konusunda da önemli bilgiler aktardı. Kahramanmaraş’ın en hızlı nüfus artışı gösteren ilçe olduklarını belirten Başkan Okumuş, ilçede işsizlik oranını sıfıra indirme hedefleri olduğunu söyledi.

2018 AĞUSTOS AYINDA DÖVİZ SALDIRILARI BAŞLADI VE ÜLKEYİ EKONOMİ ANLAMINDA OLUMSUZ ETKİLEDİ. BU DURUMU GÖZ ÖNÜNE ALARAK 2019 YILI EKONOMİSİ HAKKINDA NELER SÖYLERSİNİZ?

2018 yılı 10 Ağustos’ta başlayan ekonomik kriz 2019 yılında toparlanma sürecine girdi. Bölgemiz sanayici açısından da yatırımı çok alan bir bölge. Sanayicilerle bu durumla alakalı sürekli iletişim halindeyiz. Ekonomik anlamda kötü günleri geride bıraktık. 2019 yılı tam anlamıyla toparlanma yılı oldu. Son günlerde merkez bankasının hızlı bir şekilde faiz indirimiyle beraberde artık iş adamlarımız önünü görmeye başladı. Yatırım yapmak için hazırlığa başladılar. 2019’da toparlanıp 2020 yılında da iş adamlarımızın atağa geçeceğini düşünüyorum.

turkoglu-belediye-baskani.jpg

TÜRKOĞLU OSB’NİN BUGÜNKÜ DURUMU NEDİR?

Türkoğlu Organize Sanayi yaklaşık 10 yıl önce bin 350 dönümden oluşan bir alana kuruldu. 28 tane sanayicimize tahsis yapıldı. 28 sanayicimizden şuanda 6 tane fabrika faaliyete geçti. 12 tane fabrikanın inşaatı devam ediyor. Geriye kalanların da ruhsat süreçleri bitmiş durumda. 2020 yılında inşaatlarının başlanması hedefleniyor. Şuanda toplamda 750 kişi çalışıyor. Türkoğlu Organize Sanayi bittiğinde 3 bin 500 kişiye iş olanağı sağlayacaktır. Zeytinyağı fabrikamız ve Alüminyum döküm fabrikamız mevcut. Geri kalan fabrikalarımız tekstil ağırlıklı olacaktır. Burada boya haneler bulunmamaktadır. Burası bacasız sanayi tabir ettiğimiz sanayi ağırlıklıdır, çevre konusunda duyarlıyız. Türkoğlu’nun lokomotifi olacak bir Organize Sanayiye sahibiyiz. Bununla yetinmeyip yeni Organize Sanayiler için mücadele veriyoruz.

İLÇE EKONOMİSİ VE ŞEHİR EKONOMİSİNE BÜYÜK ORANDA KATKI SAĞLAMASI BEKLENEN GIDA OSB UZUN ZAMANDIR DİLLENİYORDU. BUNLA İLGİLİ SON DURUM NEDİR HANGİ AŞAMAYA GELİNDİ?

Büyükşehir Belediyesiyle 2015 yılından beri Gıda OSB için uğraşıyoruz. Burası bin 500 dönüm meradan hazineye çevrildi. Şuanda son aşamadayız. ÇET raporları ve Bürokratik işlemler bitmiş durumda. Önümüzdeki ay itibariyle müteşebbisi oluşturacağız. 60’a yakın Gıda işi yapacak sanayicimiz başvuruda bulundu. Bununla yetinmeyip daha fazla gıda işi yapacak sanayicilerimizi alacağız. Bin 500 dönüm alanın tamamen dolacağına eminim. Burası Gıda İhtisas olacak. Malumumuz Kahramanmaraş sanayi açısından doldu. Adana yolu üzerinde Türkoğlu bağlamında sanayinin üssü olmak istiyoruz. ekibimizle beraber sanayicilerimi buraya çekmek için elimizden geleni yapıyoruz. Çünkü ekonomik anlamda ilçenin kalkınmasına büyük katma değer sağlıyor. Yaptığımız bütün işlerde yardımcı oluyorlar. İstihdam yönünden büyük avantaj teşkil ediyor. Sanayicilerimin ve iş adamlarımıza yatırımlarını Türkoğluna çekmek için adeta kırmızı halı seriyoruz.

celik-ihtisas-ve-sera-ihtisas.jpg

ÇELİK İHTİSAS VE SERA İHTİSAS OLMAK ÜZERE 2 YENİ OSB PROJENİZ VAR. BUNLARLA İLGİLİ NELER SÖYLERSİNİZ?

Türkoğlu’muzun yan tarafında Kadıoğlu çiftliği Mahallemiz var. Bin dönüme yakın sera var şuanda. Bizde bin dönüme yakın vatandaşımıza bedava yer tahsis edip, Sera Organize Sanayi projemiz var ama ona başlayabilmemiz için Gıda OSB’nin tamamen bitmiş olması ve yer tahsislerinin yapılması gerekiyor. Gıda OSB bittikten sonra Sera ve Çelik Tencere Organize Sanayi kurulmasıyla ilgili çalışmalarımıza devam edeceğiz. Önümüzde ki süreçte Türkoğlu’nda 4 tane Organize sanayi mevcut projelerimiz olacak. Bölge şehirlerini dikkate aldığımızda ilçe bazında bize çok büyük artılar getirecek bir çalışma. Organize Sanayimizin dışında Kılılı Mahallemizde de yaklaşık 33 civarında sanayicimiz var. Yaklaşık 3 bin 500 kişiye de iş imkanı sağlıyor. Kılılı’daki ile beraber bu 4 Organize Sanayi Kahramanmaraş’ın sanayi üssü olacaktır. Önümüzde ki dönemde Türkoğlu bölgesinde sıfır işsizlik ön plana çıkacaktır. Belediyemize iş için gelen kişilere her türlü iş imkanı sunuyoruz. Bu konuda oldukça hassas davranıyoruz. Bir yerde moral ve motivasyon açısından iş önemli. İsteyen herkese Türkoğlu’nda iş imkanı var. İlçeler arasında da nüfusu en hızlı artan ilçe konumundayız. Yeni yapılacak sanayilerle beraber daha da fazla göç alacağız.

80-milyon-maliyetli-lojistik-merkezindeki-son-durum.jpg

UZUN ZAMANDIR KONUŞULAN VE FAALİYETE GEÇEN 80 MİLYON MALİYETLİ BİR TÜRKOĞLU LOJİSTİK MERKEZİ VAR. İLK BAŞLADIĞINDA Kİ HEDEFLER DOĞRULTUSUNDA İLERLİYOR MU? BUGÜNKÜ DURUMU NEDİR?

Türkoğlu lojistik merkezi yeteri kadar ilerlemiyor. 800 dönüm alana kurulu olan Türkoğlu lojistik merkezi Türkiye’nin alan olarak en büyük lojistik merkezidir. Burayı Devlet demiryolu ulaştırma bakanlığımız ihale etti ve işletmesini de bu kurum yapacak. Zamanın ulaştırma Bakanının açılışıyla 3 yıl önce açılışı gerçekleşti. Burada hizmet veren şuanda bir tane şirket var. Buraları yapmak önemli değil, devletin büyük paraları buraya aktarıldı. Burayı tekrar hızlı bir şekilde aktif hale getirmek gerekiyor. Çünkü bölge itibariyle Kahramanmaraş dahil büyük sanayicilerimiz var ama burayı kullanmıyorlar. Gümrük Binasının buranın içerisinde olması gerekiyor. Gümrüksüz lojistik olmaz. Bunu yetkililere, Bakanlıkta ki genel müdürlere kadar söyledik. Burada ki en büyük ihtiyaç Gümrük Binasıdır. Bunun dışında tren seferlerinin İskenderun ve Mersin limanlarına düzenli şekilde yük taşımacılığı olarak buraya tahsis edilmesi gerekiyor. Aynı zamanda tren ücretlerinin kilo başına uygun fiyatlarda olması lazım. Yoksa insanlar fabrikasından gümrükleme yaptırıp direk limana gönderiyorlar. Tren yolu taşımacılığını cazip bir hale getirmemiz lazım. İş adamlarımızın talebi de bu yönde. Hem ek seferler konacak hem de iş adamlarımızın istediği şekillerde düzenleme yapılması gerekiyor. Aynı zamanda da büyük sanayi işletmelerine de kılçık ray sistemi dediğimiz tren hatlarının döşenmesi lazım. Kılılı bölgemizde fabrikamız var, günde bin 500 ton ham madde giriyor, bin 500 ton da mamul madde çıkıyor. Tabi buraları yapmak önemli değil işletmek önemlidir. Bu konuda girişimlerimiz var. Geçen yıl Ticaret Sanayi Odamızla beraber, Türkiye Cumhuriyeti devlet Demiryolları Genel Müdürümüz buraya geldi. İş adamlarımızla bir çalıştay yaptık. Önümüzde ki Ocak ayında veya Şubat ayında devam edecek. Yine sadece lojistik ile ilgili bir çalıştayımız var. Ankara’dan yetkili kurullarımız gelecek, buradan da lojistikle ilgili firmalarımız katılacak. Biz eğitim boyutunda da lojistiği önemsiyoruz. Türkoğlu Meslek Yüksek Okulunda lojistik ile ilgili bölüm açtık. Buranın alt yapısında görev yapacak, eğitimli personel istihdamı ile ilgili bölümde eğitimler verilmeye başladı. Şuanda yaklaşık 100 öğrencimiz eğitim görüyor. Avrupa’da ve gelişmiş ülkelerde gelişmişliğin bir göstergesi lojistik merkezidir. Denizi olmayan liman olarak tabir ediliyor. Yapım sonrası işletmelerde tam faaliyete geçmedi. Buna da yetkili kurulların bizim kadar kafa yorması gerekiyor.

İLÇENİN KALKINMASI VE MİLLETİN REFAH İÇİNDE OLMASI İÇİN GAYRET İÇİNDE MİSİNİZ? İLÇENİN DÜNÜ VE BUGÜNÜNÜ DEĞERLENDİRDİĞİMİZDE TÜRKOĞLU’NUN EKONOMİSİ İÇİN NELER SÖYLERSİNİZ?

 Cumhurbaşkanımızın son 5-6 yıldır önemsediği, Belediye Başkanlarının artık içme suyu, kanalizasyon, kaldırım ve yol çalışmaları yanında. Şehirde yaşayan insanların ekonomik anlamda iyileşmesi için Belediye Başkanından proje üretmesini istedi. Bizde Cumhurbaşkanımızın söylemesiyle halkımızın ekonomik anlamda kalkınması için elimizden geleni yapıyoruz. En büyük şeyde istihdam. Benim 4’üncü dönem Belediye Başkanlığım, edindiğim tecrübe, bir yer sadece yerli insanıyla gelişmez, göç alması gerekiyor. Bunun içinde fabrika sayılarının artması gerekiyor. Türkoğlu’na Kim yatırım yapacaksa önünü açmak için koşturuyoruz. Yatırım yapan firmalarda kalifiye eleman bulma noktasında genelde sıkıntı yaşıyor ama Türkoğlu buna müsait bir konumda. Kağıt işinde, tekstil işinde, boya işinde ve diğer Çelik Tencere konusunda kalifiye insanlarımız var Türkoğlu’nda bir cezaevi yatırımı oldu. 5 bin mahkum ve bin 500’e yakın personel istihdamı ön görülüyordu. Şuanda 4 bine yakın mahkum var, bin 100 civarında da personel var. Bu bile Türkoğlu’nun istihdam yönünden katma değer olarak, restoran sahiplerine, otellere, ulaşım sektörlerindeki vatandaşımıza yani her sahada etkisini gösterdi. Şuada kiralık ev bulamıyoruz. Şehir merkezinde inşaattan dolayı kriz yaşayan insanlar inşaatları durdurdu ama Türkoğlu’nda inşaat işi son hız devam ediyor. 2014 yılında ki birim fiyatla 2019 yılında ki fiyat arasında 15 kat artış sağladı. Tapu sahibi, arsa sahibi olan insanlar konut yapıyorlar. Evlerine 1 buçuk milyon ile 2 milyon lira arasında para girişi oluyor. 2014 yılında 66 bin olan Türkoğlu nüfusu şuanda 80 bine dayandı. Daha önce buradan göç vardı ama şuanda diğer yerlerden Türkoğlu’na göç oldu. Burada ki esnaf arkadaşlarda bu sirkülasyondan memnun. 5 senede yaklaşık 15-20 senelik hem devlet yatırımları, hem büyükşehir hem de ilçe Belediyesi yatırımlarıyla Türkoğlu’nun çevresi değişti. Bir el oğulluktan Türkoğlu’na doğru bir yol aldı. Amacımız  her zaman söylediğimiz Türkoğlu’ndaki insanların gurur duyacağı Türkoğlu’luyum diyecek bir ilçe haline gelmesiydi. Türkoğlu Belediyesi sanayicilerimizin arsasından, ruhsatlandırmasına kadar, işçi bulunmasına kadar her alanda ekibimiz sanayicilerimizin emrinde. Çünkü halkımıza istihdam yönünden katkı sağlıyorlar.

hukumetin-izledigi-genel-politikalari-degerlendirdi.jpg

AK PARTİ İKTİDARININ EKONOMİK POLİTİKALARINI NASIL DEĞERLENDİRİYORSUNUZ?

2001 yılı sonrası Cumhurbaşkanımızın partiyi kurup, hükümeti kurmasıyla beraber ekonomi konuşulmaya başlandı. 30 milyar dolarlardan 160 milyar dolarla ihracat hacmine ulaştı. Türkiye’nin doğal zenginlikleri çok yok. Sanayicimizle biz övünüyoruz. AK Partiyle beraber ekonomi ve sanayi büyük oranda Avrupa seviyesine geldi ve artık şehircilik anlamında da yaşam kalitesi yönünden Türkiye’ye çağ atlattığını düşünüyorum. Elbette krizler olacaktır ama hükümetimizin ve belediyelerimizin kalkınmaya ve ekonomiye bakış açıları aynıdır. Cumhurbaşkanımızın bu konuda söylemiş olduğu ifadelerini biz yerelde uygulamakla mükellefiz. Türkiye, dünyada ki Müslüman halkların şuanda savunucusu konumunda. Seçim zamanlarında vatandaşlarımızın en son İstanbul seçiminde, İstanbul ve Ankara gibi büyükşehirlerimizi kaybettik. Patlıcanın, domatesin, patatesin fiyatları konuşulmaya başlandı. 2001 yılı öncesi Savaş Uçaklarımız uçmaktan acizdi. Terörle mücadelede çok geride kalıyorduk. Bugün dünyadaki bütün emperyalist güçlere, devletlere karşı mücadele veren bir Türkiye var. ve  elbette ki ekonomi artık küreselleşti. Bazen krizler olacak ama Cumhurbaşkanımızın arkasında dimdik durmamız lazım. Bugün dünyada masada bulunun güçlü ülkelerin oturduğu masada artık Türkiye var. Türkiye’de o masada söz sahibi. Belki de dünyada ki birçok yeri dizayn eden bir ülke konumuna geldik. Bu durumda Avrupa’nın, Amerika’nın zoruna gidiyor. Bugün Cumhurbaşkanımıza, AK Partiye desteğimizi yitirdiğimiz zaman bu işi Türkiye’de daha iyi yapacak parti yok. Ülkede  Belediyecilik anlayışı Cumhurbaşkanımızla beraber başladı. çok güzel çalışmalar yapıldı. Buda merkezdeki hükümetimizin göndermiş olduğu paralarla yapılıyor. 17-18 seneden beri dünya ölçeğinde ki şehirlerle yarışır hale geldik. hatta bu dönem ve önümüzde ki dönem için şehirlerin ruhu olması lazım düşüncesiyle, Şehirlere katma değer katacak inanç turizmi, gastronomi, termal turizm, doğa turizmi gibi işlerle uğraşmaya başladık. Şehircilik anlamında fazla bir sıkıntımız kalmadı. Cumhurbaşkanımız dünyada mücadele verirken arka tarafta duygusal işlerle uğraşıp desteğimizi esirgemeyelim. İstanbul’a dünyanın en büyük yatırımları yapıldı ve dünyanın en güzel kentlerinden bir tanesi. Merkezi hükümet olmadan büyük işleri yapmakta mümkün değil. Gerek yerli savunmaların yüzde 70’lere varması, 15 Temmuz darbesiyle beraber hükümeti yok etmeye çalışan terör örgütlerinin saldırılarına rağmen Türkiye Cumhuriyeti Devletinin bir ay sonrasında Suriye’nin Kuzeyinde operasyon yapabilir profesyonellikte bir savunma gücümüzün olduğunu gördük. Son yapılan hareketlerle beraber 30 kilometre bandında bir hafta aralıklarla hem Rusya’yla hem de Amerika’yla anlaşır bir konuma geldik. Libya’yla mucizevi ve çok profesyonel bir ekibin hazırladığı anlaşma yaptık. Akdeniz’de menfi yönde ki propaganda faaliyetlerine tabi ricası ise gol attığımızı düşünüyoruz. Yerli gemilerimizle bugün petrol aranıyor. Osmanlının mücadele verdiği sahanlık, mücavir alan sınırları içerisinde olan alanlara restorasyon çalışmalarının tamamıyla tamamlanmış bir Türkiye var. Dünyada mazlum ülkelere en çok yardım eden ülke Türkiye’dir. Cumhurbaşkanımızın gece gündüz demeden bu ülke için çalıştığını, dedikodularla, menfi yönde propagandalarla, sanki geldiklerinde daha iyi iş yapacaklarmış gibi halkımızın duygularıyla oynamaya kimsenin hakkı yok. Biz kendimizi ispat etmiş bir iktidarız. Fransız devlet başkanının NATO beyin ölümü gerçekleşti diye ibaresinde Cumhurbaşkanımız buradan milyarlara senin beyin ölümün gerçekleşti diyor. Dolarda faizlerde yerinde sayıyor. İnşallah önümüzde ki süreçte dolar ve faiz yönünden de bir gerileme sürecinde vatandaşlarımızın desteğiyle hükümetimizin daha iyi yerlere geleceğini düşünüyorum.

2020 YILINDAN EKONOMİ ANLAMINDA NELER BEKLİYORSUNUZ?

2018 ve 1019 yılını Belediyeler olarak kötü geçirdik. Bu da şu yüzden, Türkiye’deki Belediyeler ülkede toplanan vergilerin yüzde 5 ile yüzde 6 arsında para bize ayrılıyor. Sanayinin gelişmesi ile, bacaların tütmesi ile yeni yatırımlarla belediyelere gelen paralarında daha çok artacağı sinyali var. 2020 bizim için Belediyeler açısından çok iyi olacağını düşünüyorum. İnşallah 2024 yılına kadarda hem Büyükşehir Belediyesi hem İlçe Belediyeleri hem de AK Partili belediyeler güzel hizmetler yapacaktır. Geçtiğimiz 5 yıllık dönemde Türkoğlu ve köylerinde hiçbir ayrım yapmadan büyük hizmetler getirdik. Ufak tefek eksikliklerimiz var. Onları da kısa sürede çözeceğiz. Onun için vatandaşlarımızın 2024 yılına kadar Türkoğlu Belediyesi ile herhangi bir sorunun olacağını düşünmüyorum.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.