Türkoğlu’nda tarımın kalbi Martar tarımda atıyor

Kahramanmaraş Türkoğlu ilçesi Martar Tarım İşletmecisi Mehmet Öksüz, Türkoğlu Tarımını Diriliş Haber Gazetesine anlattı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 14 Kasım 2017 11:14
Türkoğlu’nda tarımın kalbi Martar tarımda atıyor

Tarımın her geçen gün geliştiğini ve zirai ilaç sektörünün büyüdüğünü ifade eden Öksüz, Tarımın daha fazla gelişmesi için çiftçinin bilinçlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

Tarımsal önyargıların yıkılması gerektiğinin altını çizen Öksüz, Zirai ilaç bayilerinden Teknik bilgiler alınarak çiftçilerin üretimlerini daha verimli ve aktif hale getirebileceklerini söyledi. Öksüz: ‘Çiftçilerin tarımdaki yeniliklere ayak uydurarak, Teknik desteklerden faydalanarak daha verimli üretim yapabilirler.’ Dedi.

Martar Tarımın Türkoğlu merkezden Kahramanmaraş’a kadar, bütün mahallere tarım alanında Teknik hizmet sunduğunu aktaran Öksüz, Çiftçilere çağrıda bulunarak, Martar tarımı tanımaları gerektiğini ve üretimde verimi artırmanın iyi bir teknik destek gerektirdiğini vurguladı.

turkoglu’nda-tarimin-kalbi-martar-tarimda-atiyor2.jpg

Öksüz:“Sektörün içerisinde 10 yıldan bu yana teknik olarak faaliyet gösteriyoruz. Türkoğlu merkezde tarımsal potansiyel olarak artılarımız ve eksilerimiz var. Artı olarak çiftçilerimizde üretme arzusu ve her geçen yıl verimi artırmak isteyen çiftçi sayısı, her geçen gün artıyor. Yeni teknolojilere ilgi artıyor. Bölgenin dezavantajları var. Su eksikliği, doğru bilgi eksikliği ve benzeri bir sürü neden çiftçilerimizin yanlış yönlendirilmesi sonucunda verimsel potansiyel düşüyor.

Örneğin; Pamuk ekiminde erken ekimin iyi olması söylenir, Mısırda bu denilen doğru olabilir ancak bütün tarım ürünlerinde böyle olacak diye bir kaide söz konusu değil. Geleneksel bilgilerden kurtulmamız gerekiyor. Babamızın dönemindeki tarımsal alışkanlıklarımızı bırakmamız gerekiyor. Sektörde bizim işimiz çok zor, önceden gelmiş alışkanlıklar var. İlaçlar konusunda bazı önyargıları aşamıyoruz. İlaçların bazı dönemlerde değişmesi gerekiyor. Birçok kişi, zirai ilaç bayiliğine ticaret gözüyle bakıyor. Mühendis değil, Zirai ilaç işinde herhangi bir tecrübesi yok direkt ilaç satmaya başlıyor. Bir kurt gördüğünde çiftçiye buraya ne kadar ilaç varsa sıkın demenin hem çiftçi hem de ilacı satan için olumsuz bir tepkiye neden olur.

Bazı kalıp ilaçları öğrenen çiftçilerimiz bu dairenin dışına çıkmak istemiyor ve çıkmıyor. Biz tarımı geliştirmek istiyoruz bu konuda çiftçilerimizin de bize destek vermesi gerekiyor. Daha önceki çiftçilik anlayışımızda çiftçi kardeşimiz ne ilaç sıktıysa diğer çiftçi arkadaşlarda aynısını kullanıyordu. Ancak bu anlayış değişti. Zirai ilaç bayiliği olarak Türkoğlu’ndaki meslektaşlarım ve ben çiftçilerimizi doğru bilgilendirdiğimiz için verimsel potansiyel de artık artıyor.’

turkoglu’nda-tarimin-kalbi-martar-tarimda-atiyor3.jpg

KAHRAMANMARAŞ TARIMI GELİŞİME AÇIK BİR ALAN

Kahramanmaraş’ta tarımın her geçen gün geliştiğini ve gelişmeye açık olduğunu aktaran Mehmet öksüz, Çiftçilerin bilinçlenerek yeni alanlara yönlenmesinin tarımı da geliştirdiğini ifade etti.

Seracılık faaliyetlerinin gelişmesi ile birlikte Kahramanmaraş Tarımının yeni bir ivme kazandığını aktaran Öksüz, Kahramanmaraş’ın gelişen Teknolojik tarıma ayak uydurması halinde başarılı sonuçların alınabileceğini aktardı.

Öksüz: “Kahramanmaraş tarımı son beş yılda biraz daha geliştiğini söyleyebiliriz. Ancak yeni ürünlere ihtiyacımız var, Kahramanmaraş halkı biraz tutucu tavır sergilediği için tarımsal çeşitlilik düşük düzeyde. Seracılık Kahramanmaraş’ta çeşitlenmeye ve büyümeye başladı yani meyve sebzede üretimler artmaya başladı. Bu sene pamuk para ettiyse bütün Kahramanmaraş çiftçisi mısıra akıyor. Son yıllarda en çok üzüldüğüm konulardan bir tanesi Kahramanmaraş’ın en önemli üretimi biberdi, biberde kaliteyi düşürdük. Biberde ekimi düşürdük, Ne kadar çok ürün ekersek o kadar ürünümüze sahip çıkıyoruz. Bir kişi örneğin 150 dönüm mısır ekmiş, 10 dönüm biber ekmiş, ancak 10 dönümlük ektiği biber arazisine pek fazla bakmıyor.

Kahramanmaraş’ta büyük bir patlıcan, domates, biber tarlası yok. Kahramanmaraş halkı gelir düzeyinin artması ile gelir düzeyimiz değişti, Eskiden marketlerde enginar, brokoli bulamıyorduk. Şimdi ise her ürünü bulabiliyoruz ve bunları yetiştirmeye imkânımız da var.”

MARTAR KİMDİR?

Kahramanmaraş Martar Tarım İşletmecisi Mehmet Öksüz, Martar tarım olarak, Çiftçiye tarımsal danışmanlık hizmetleri vererek verimi artırma hedefi ile yola çıktıklarını kaydetti.

Kaliteli hizmet vererek, Müşteri potansiyelini en üst seviyede tutmak istediklerini belirten öksüz, Tarımda verimi artırmak en büyük hedefleri olduğunun altını çizdi.
Öksüz:

“Kahramanmaraş tarımına katkı sağlamak için yola çıktık. Tarımda gördüğümüz bazı yanlışları düzeltmek adına çıktığımız bu yolda emin adımlarla yürüyoruz. Biz kaliteli ve ele gelir ürünlerle çiftçilerimizin verimini artırmak hedefiyle yola çıktık ve teknik personelimiz ile büyük başarılar elde ediyoruz. Çiftçilerimize her durumda destek çıkıyoruz. Buradan sizin aracılığınızla Türkoğlu’ndaki bütün çiftçilerimize sesleniyoruz. Martar tarım olarak bütün danışmanlık hizmetlerini size sunuyoruz. Siz yeterki gelin ve bizi tanıyın. Çiftçilerimizin teknik bilgiye çok fazla ihtiyacı var, Toprakta yapılan yanlış sürüm yüzde 40 a varan verimsel zarara neden olur. Ancak teknik bilgi çok önemlidir. Ziraatın kalbi teknik bilgidir.

İtalyan ürünü Cifo’nun Kahramanmaraş Türkoğlu bayiliğini üstleniyoruz. Bunun yanında yerli firmalar ile tarıma hizet ediyoruz. Çiftçilerimiz tarımla ilgili bütün eksiklerini tamamlayacağımız potansiyele sahibiz diyebilirim. Buradan halkımıza sesleniyorum gelsinler bizi tanısınlar ve bizim yaptığımız işi görsünler.”

KAYNAK: Maraştanhaber

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum