Ucuza kaçmak büyük risktir

Kahramanmaraş İnşaat sektöründe son 2 yıldan bu yana durağanlık yaşandığını belirten Barak Elektrik İşletme Sahibi Fazlı Barak malzeme fiyatlarındaki artışların daire fiyatlarına da yansıdığını söyledi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 04 Aralık 2017 17:34
Ucuza kaçmak büyük risktir

Gazetemizin sorularını yanıtlayan Fazlı Barak daire fiyatlarında ucuza kaçmanın ciddi bir risk olduğunu kaydetti.

Kahramanmaraş’ta İnşaat sektörünün durumunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

“Kahramanmaraş’ta inşaat sektörün de son 2 yıldan bu yana bir durağanlık yaşanıyor. Özellikle son 6 ayda tamamen yavaşladı. Şu anda birçok inşaat firmasının elektriğini yapıyoruz ve elektrik malzemesini veriyoruz daha önceleri 6 ayda 8 ayda bitirdiğimiz inşaatlar şu anda 12 ayda bitiriliyor. Günümüzde piyasadaki belirsizliklerden ve ekonomik çalkantılardan dolayı sektörde biraz durağanlık söz konusudur.

Elektrik Sektöründe yüzde 35 ile 50 oranında bir artış meydana geldi. Sektörlerin hepsine zam geldiği için inşaat sektörü bu durumda sıkıntılı süreçler geçiriyor. Geçmiş dönemlerde 2+1 dairenin ortalama fiyatı 100 ila 120 bin lira arasındayken şu anda bu fiyat 135 ila 150 bin bandına yükselmiştir. Ancak inşaat sektöründeki firmalar bunu piyasadaki durgunluk sebebiyle müşteriye yandıramıyorlar.

Elektrik sektöründe çekilen sıkıntılar nelerdir?

Kahramanmaraş’ta Elektrik Sektöründe büyük sıkıntılar yaşanıyor. Bir Gaziantep’e yada Mersin’e göre çok düşük fiyatlarda inşaatın elektriğini yapan arkadaşlar var diğer illere göre en az 2 bin lira daha ucuz yapıyorlar, Kahramanmaraş’ta bu 1800 liradan başlıyor. Normalde böyle bir durum yoktur ancak bazı müteahhitler ne kadar ucuz yaptırırım mantığıyla hareket ettikleri için bu tür durumlara maruz kalıyoruz.

Bizim için birinci öncelik kalite ve hizmettir. Bunların müteahhitler tarafından da önemsenmesi gerekiyor. Bu durumda Elektrikçiler Odasına büyük görev düşüyor. Elektrikçiler Odası AKEDAŞ ile görüşüp ortaklaşa hareket ederek sektördeki sorunları çözüme kavuşturmak adına adım atmalıdır. Mesela AKEDAŞ yapılan inşaatlara abone verirken dairelerde kullanılan malzemeye ve kolon hattına çekilen kabloların TSE'li olup olmadığına bakarak abonelik vermelidir. Eğer inşaatta TSE siz ürün kullanılmışsa kesinlikle abonelik verilmemelidir.

Örneğin bir TSE’li kablo 5 lira iken diğer taraftan TSE siz kablo 2 liradır. Ancak 2 liralık kablo çeken elektrikçiler daha uyguna iş yapıyor. AKEDAŞ ve Elektrikçiler Odasının birlikte hareket ederek bu konularda çözüm üretmesi kaçınılmaz bir beklentidir.

İnsanlar ev alırken neye dikkat etmeli?

İnsanlarımızın ev alırken mutlaka köklü firmaları ve ciddi olan inşaat firmalarını tercih etmeleri gerekiyor. 5-10 bin lira uygun olsun diye herkes den daire almak riskli bir iştir. Şu anda Kahramanmaraş’ta müteahhitlik yapanların yüzde 60’ı sermayesiz işe başlayan firmalardır. Sermayesiz iş yapan firmalara dikkat edilmesi gerekiyor ve müşterilerimizin bu tür firmalara çok fazla güvenmemesi gerekiyor.

Barak Elektrik’i tanıtabilir misiniz?

Barak Elektrik ilk olarak İsa Divanlı Mahallesi Sarayaltı Caddesindeki ilk iş yerimizde kuruldu. Gün geçtikçe kaliteli ürüne uygun fiyat politikası uygulayarak elektrik piyasasında önemli bir konuma geldi. Müşterilerimizin her geçen gün artan teveccühü ile daha da yükselerek şu anda yeni yerimiz olan Menderes Mahallesi, Trabzon Trabzon Bulvarı’nda daha kaliteli hizmet vermekteyiz.

Şimdiki yerimiz 150 metrekare olup 3 katı ile birlikte toplamda 450 metre karedir. Bizler daha iyi daha kaliteli hizmet verebilmek amacıyla burada hizmete devam edeceğiz. İlk hedefimiz elektrikçilere toptan malzeme satmaktı ve oradan yola çıktık. Ama şimdi avize bölümüne de girerek gerek çok çeşitlilik gerekse kaliteli ürüne uygun fiyat politikamızla avize sektöründe de ciddi manada ses getirmek ve piyasaya damga vurmak istiyoruz. Bu amaçla yeni iş yerimizde bol çeşitli, kaliteli ve şık avizelere de yer verdik. Şu anda bir çok müteahhidin işini yapıyoruz ve bazı inşaat firmalarına da malzeme veriyoruz ve işimiz her geçen gün daha iyi bir ivme kazanıyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum