Vadeli satışa son herkes az az alacak

Kaya topal 40 yıldır odun kömür işiyle uğraşıyor. Gazetemize bu yıl ki odun kömür fiyatları ve piyasa şartları hakkında bilgi veren Topal, kömürün fiyatının aşırı artması nedeniyle vatandaşın zor durumda kalacağını ifade etti.

Yayınlanma:
Güncelleme: 18 Eylül 2018 10:50
Vadeli satışa son herkes az az alacak

Tamamen ithal olan kömür sektöründe uzun yıllardır vatandaşa hizmet veren Kaya Topal piyasa şartlarını şu sözlerle anlattı:

“Bu sene kömür pahalı odun normal fiyatlı. Pahalı alıyoruz ve maalesef pahalı satacağız. Ayrıca fiyatta belirsizlik halen devam ediyor. Fiyatlar değişebilir. Günün şartına göre fiyat veriyoruz bizde. Ancak müşteride kömürden uzaklaşıyor. Fiyat pahalı olunca alanda yok.

Geçen yıl kömürün fiyatı 800 liraydı bu sene bin 800 lira. Tabi ucuz kömürlerde var. Tonunu bin 400 liradan satıyoruz. Geçen yıl ucuz kömürde 700 liradan başlıyordu.”

Her evin yakıt ihtiyacının farklı olacağını ifade eden Topal, mevsim şartlarını da değerlendirerek hesap yapılması gerektiğini vurguladı. Topal şöyle konuştu:

“Bir evin kaç para yakacağını hesaplamak zor. Mesela geçen yıl kış ılık geçti. Fazla yakıt yakmadılar. Bu seneyi de Allah bilir. Eğer kış sert geçerse çok yakıt yakılır. Ayrıca tüketim olarak ailenin nüfusu ve evin büyüklüğü de önemli. Kimisinin evi küçüktür. 500 kiloyla yaza çıkar. Kiminin evi geniş ailesi kalabalıktır çok yakar.”

EĞER BU DOLAR ZAMMI 12. AYDA GELSEYDİ HEPİMİZ İFLAS EDERDİK

Vatandaşın kışlık yakıt alışverişinde ciddi değişikliklere gitmesi gerektiğini savunan Topal, fiyat belirsizliği nedeniyle vadeli satışı durduklarını ifade etti. Topal şöyle konuştu:

“Geçtiğimiz yıllarda müşterimiz gelir alışverişini yapardı. Bir kısmını önden almak şartıyla deftere yazar aydan aya taksit usulüyle çalışırdık. Bu sene bu şekilde çalışamayız çünkü fiyat belli değil. Tabi bu durum fakir fukaraya etki edecek. Çünkü bizim müşterimiz hep dar gelirli insanlar. Amiri memuru zengini doğalgazlı evde oturuyor.”

Kömür alımı yapmadan önce dolar zammının gelmesiyle önlem alma zamanları olduğunu ifade eden Topal, “Eğer bu dolar zammı 12. Ayda gelseydi hepimiz iflas ederdik. Çünkü malı satmışsın firmaya borçlusun çünkü bizde borca alıyoruz. Müşteride bize borçlu vadeli çalıştığımız için. Müşteri doları bilmez borcunu bilir. Lakin firma da borcu bilmez doları bilir. Allah yüzümüze baktı da kömürü almadan yaşandı tüm bu zamlar. Bizde şuan ona göre hareket ediyoruz” şeklinde konuştu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.