Yakıt tasarrufu için 10 adım

Yakıt tasarrufu için 10 adım

Yayınlanma:
Güncelleme: 25 Ekim 2016 15:41
Yakıt tasarrufu için 10 adım

Aracınızın daha az yakıt yakması için bazı noktalara dikkat etmeniz gerekiyor.

 

Türkiye’de akaryakıt fiyatlarının yüksek olması nedeniyle yakıt tasarrufu araç sahipleri için en önemli konulardan biri haline geliyor. Lastik üreticisi Goodyear da yakıtta tasarruf sağlayabilmek için önemli noktaları sıradaladı.

1. Hıza dikkat

Yakıt tasarrufunda en bilinen yöntem yüksek hızlara çıkmamaktır. Çünkü aracın hızı arttıkça yakıt tüketimi de artar. Örneğin aracın hızını saatte 40km’den saatte 80 km hıza yükseltmek yakıt tüketimini hemen hemen iki katına çıkartır. Ancak çok yüksek veya çok düşük hız da 1/100 km’de yüksek yakıt tüketimi oranına yol açabilir.

2. Yumuşak geçiş yapın

Yavaş bir şekilde hızlanarak ve mümkün olduğu kadar yumuşak vites geçişleri ile yakıt tasarrufu sağlayabilirsiniz.

3. Ani fren yapmayın

Ani frenlemelerden kaçınmak için duraklama zamanlarını iyi takip edin. Hızlı manevralar ve ani frenlemeler yapmak gibi agresif sürüş tarzı yumuşak birsürüşten %20 daha fazla yakıt tüketimi ile sonuçlanabilir

4. Mümkün olan en yüksek viteste ilerleyin

Otomobiller mümkün olan en düşük viteste kalkış için tasarlanmaktadıt. Ancak belirli bir hızda mümkün olan en yüksek viteste kullanmak yakıt tasarrufunuzu arttırabilir. Düşük viteslerde seyretmek yakıt tüketiminizi arttırabilir. Güvenli olduğu sürece daima daha yüksek vitese geçin.

5. Klimayı dikkatli kullanın

Klima, otomobilin motoru için yakıt kullanan ekstra bir yüktür. Klima kullanılmaması %3’e kadar yakıt tasarrufu sağlar.

6. Aşırı rölantide çalıştırmaktan kaçının

Araç rölantide çalışırken yakıt harcar ve bu litre başına sıfır kilometre anlamına gelir. Beklerken motoru kapatmak ve hareket için hazır olduğunuzda tekrar çalıştırmak arabayı hareketsiz durumda çalıştırmaktan daha az yakıt harcar.

7. Gereksiz yükleri çıkarın

Araç ne kadar ağır olursa hareket etmek için o kadar fazla enerji gerekir. Bu nedenle aşırı yük taşınması daha yüksek yakıt tüketimi ile sonuçlanır. Her ekstra 50kg için yakıt tüketiminiz %1-2 artar.

8. Camları kapalı tutun

Camların ve güneşliklerin açılması aerodinamik çekiş oluşturur. Bu durum aracınızı yavaşlatır. Gerekli hızda seyretmek için daha fazla enerji, dolayısıyla daha fazla yakıt gerekr. Camlarınızı ve güneşliği kapatarak yakıt verimliliğinizi arttırın.

9. Aracınızın bakımını uygun şekilde yapın

Aracınızın maksimum verimlilikte çalışmasını sağlamak için düzenli servisler ile bakımını yaptırın. Kirlenmiş bujiler, kirli hava filtresi veya tıkalı yakıt filtresi yakıt tasarrufunuzu olumsuz bir şekilde etkiler. Motor yağının düzenli olarak değiştirilmesi de yakıt verimliliği açısından çok önemlidir. Bakımı iyi yapılmış bir motor yakıt tasarrufunu %4’ekadar arttırabilir.

10. Lastiklerinizi doğru hava basıncı ile şişirin

Yetersiz hava basıncı ile şişirilmiş lastikler daha fazla yuvarlanma direncine sahip olur, yuvarlanmak için daha fazla enerji gerektirir ve bu da daha yüksek yakıt tüketimi ile sonuçlanır. Janta gevşek birşekilde monte edilen lastikler zaman içinde hava basıncı kaybı gösterir, bu nedenle hava basıncının düzenli olarak kontrol edilmesi ve kılavuzuna göre lastiğin doğru hava basıncı ile şişirilmesi sağlanmalıdır.

Lastiklerin doğru bir şekilde şişirilmesi ile %5’e kadar yakıt tasarrufu sağlayabilirsiniz.

 

Daha fazla haber için tıklayın... 

KAYNAK:

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.