Yargıtay, MİT TIR'ları kararı

Yargıtay, Adana ve Hatay'da MİT tırlarının durdurulması ile ilgili iki davanın birleştirilmesi talebini reddetti.

Yayınlanma:
Güncelleme: 13 Aralık 2017 14:18
Yargıtay, MİT TIR'ları kararı

MİT TIR'ları davasında birleştirmeye ret. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma sonucunda  hazırlanan 55 şüpheli hakkındaki iddianame, Temmuz ayında İstanbul 14. Ağır Ceza  Mahkemesine gönderildi.

İddianameyi kabul eden mahkeme, ''MİT tırları dosyasının önceden Selam  Tevhid'de kumpas dosyasından ayrılıp Yargıtaya gönderilmesini'' gerekçe  göstererek, bu dosyanın da Yargıtay 16. Ceza Dairesinde görülen MİT tırlarına  ilişkin dava dosyası ile birleştirilmesine karar verdi ve dosyayı Yargıtaya  gönderdi. Yargıtay 16. Ceza Dairesi ise birleştirilme kararını reddetti.

 Dairenin kararında 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) ilgili  maddeleri incelendiğinde kamu davaları arasında irtibat bulunmasının  birleştirmeyi zorunlu kılmadığı, bu konuda mecburiyet ilkesinin geçerli olmadığı  ve davaların birleştirilmesinde bağlantı yanında yarar da bulunması gerektiği  vurgulandı.

  Dairede görülen MİT tırları davasının, geçirdiği safahat, dosyanın  hacmi ve sanıklara isnat edilen suçların niteliği gözetildiğinde, İstanbul 14.  Ağır Ceza Mahkemesince gönderilen dosyayla birleşmesi halinde yargılamanın  uzayacağına işaret edilen kararda, davanın birleştirilmesinde yarar ve hukuki  zorunluluk bulunmadığı, bu nedenle birleştirme talebinin reddedildiği belirtildi.   Dosyanın İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesine geri gönderilmesine karar  verildi.

 Dairenin ret kararı üzerine, birleştirme konusundaki uyuşmazlığın  giderilmesi için dosya Yargıtay Ceza Genel Kuruluna gönderildi. Kurul, dairenin birleştirmeye muvafakat vermeyen kararını yerinde  bularak, dosyanın İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmesine hükmetti. Bu arada, Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesinde açılan 3 sanığa ilişkin iki  ayrı davanın Yargıtay 16. Ceza Dairesindeki MİT tırları davasıyla birleştirilmesi  talebi de kabul edilmedi.

DAVANIN GEÇMİŞİ!

 İlk derece mahkemesi sıfatıyla Yargıtay 16. Ceza Dairesince görüşülen  "Adana ve Hatay'da MİT'e ait tırların durdurulması"na ilişkin dava, eski Adana  Cumhuriyet Başsavcısı Süleyman Bağrıyanık, eski Adana İl Jandarma Komutanı Kurmay  Albay Özkan Çokay, eski savcılar Aziz Takçı, Özcan Şişman ve Ahmet Karaca'nın  yargılanmasıyla 1 Ekim 2015'te başlamıştı.   Adana ve İstanbul'daki davaların bu davayla birleştirilmesiyle  dosyadaki sanık sayısı 46'ya yükselmişti.    Yargıtay 16. Ceza Dairesi Heyeti, davanın ilk duruşmasında, "Davanın  mahiyeti itibarıyla kamu güvenliğini kesin olarak gerekli kılması nedeniyle bu  aşamada sanıkların savunmasının alınması sırasında Ceza Muhakemesi Kanunu'nun  ilgili maddesi gereğince duruşmanın kapalı yapılması"na oy birliğiyle karar  vermişti.

KAYNAK:

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.