Yaşananlar 15 Temmuz’un iktisadi versiyonu

TÜMSİAD Kahramanmaraş Şube Başkanı Adnan Toprak ekonomi özel sayımızda sorularımızı yanıtladı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 02 Kasım 2018 15:20
Yaşananlar 15 Temmuz’un iktisadi versiyonu

Ekonomi anlamındaki dalgalanmalara 15 Temmuz Hain Darbe Girişimini örnek gösteren Toprak; “Şimdi ise iktisadi arenada kozlarını açık oynayarak ekonomik müdahalelerle bizleri sindirmeye çalışıyorlar” dedi.

Türkiye uluslararası bir ekonomik saldırıya maruz kalmış durumda, ülke zor bir dönemden geçiyor içinde bulunduğumuz durumu nasıl değerlendirirsiniz. Kısa vadede aşılacak bir durum mu?

Ülkemiz, özellikle son yıllarda gerçekleştirdiği ekonomik reformlarla, savunma sanayi hamleleri ve küresel ticarette artan payı ile hem bölgesinde hem de küresel arenada yeniden dirilişe geçtiğini görmekteyiz. Uluslararası ticareti elinde bulunduranlar dünyada kendilerinden başka küresel güç istemiyorlar. Türkiye’nin de bu yükselişini kendilerine tehdit olarak görerek terörle, darbe girişimleriyle ülkemizi kuşatmayı denediler. Şimdi ise iktisadi arenada kozlarını açık oynayarak ekonomik müdahalelerle bizleri sindirmeye çalışıyorlar. Söz konusu durumu sadece ekonomiyle değerlendirmek bu noktada yanlış olacaktır. Algı operasyonları ve kurdaki manipülasyonlarla ekonominin gelişimini durdurmayı amaçlıyorlar.

Bu saldırılara boyun eğmeyip işvereni ile işçisi ile devleti ile ekonomimize ve geleceğimize sahip çıkmamız gerekiyor. Algı operasyonlarından etkilenmeden üretmeye, yatırıma ve istihdama devam edersek söz konusu durumu kolaylıkla aşacağımıza eminim. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın dediği gibi Büyük Türkiye ideali doğrultusunda iktisadi arenada yerli ve milli mücadelemizi sürdüreceğiz.

Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Berat Albayrak'ın açıkladığı Yeni Ekonomi Modeli'nde yer alan sürdürülebilir kalkınma, güçlü iletişim, tam bağımsız ve sıkı para ve maliye politikalarıyla bu ekonomi savaşını da kazanacağımıza inanıyoruz.

Bu dönemdeki en önemli mesajın; Ülkeye, şehre, ekonomiye sahip çıkmak adına birlik olunması gerektiği söyleniyor. Sizin görüşünüz nedir?

Son günlerde ülkemizde ve coğrafyamızda önemli gelişmeler yaşanmaktadır. Bölgemizde ve ülkemizde kaos ve huzursuzluk ortamı yaratmak isteyenlere karşı Türkiye Cumhuriyeti Devleti, ülke sınırları içinde ve dışında büyük bir azim ve inançla mücadele etmeye devam etmektedir. Aziz Milletimizin birliğine ve beraberliğine kast eden kim olursa olsun gerekenler her zaman en şiddetli şekilde yapılacaktır. Bu konuda biz TÜMSİAD olarak her zaman devletimizin yanında olduk olmaya da devam edeceğiz

Tarihin her döneminde olduğu gibi, bu dönemde de Türk milletinin birlik, beraberlik ve kardeşliğini içine sindiremeyen emperyalist devletler karşısında birlik ve beraberliğimizi her zamankinden daha üst seviyede tutup hoşgörü ve sabır içerisinde hareket etmemiz gerekmektedir.

Bu zor günler neticesinde inanıyorum yarınlar huzur ve mutluluk getirecektir. Türkiye daha güçlenecek, Millet olma şuuru daha da artacaktır.

Kurdaki dalgalanmalar hayatımızda birçok şeyi etkiledi, kamu ve bireyler tasarrufu aklına getirip harcamalarını kontrol etmeli mi?

Kurdaki karşılaşılan sıkıntıların bir nedeni yatırımların beklenen büyüklükte gerçekleşmemesiydi. Burada akıllara tasarrufların yetersiz olduğu gibi bir görüş gelebiliyor. Cumhurbaşkanımız ve Hazine ve Maliye Bakanlığı kamuda tasarrufun artırılacağını söyledi. Harcamalardaki en büyük kalemlerden olan kamu harcamalarının yatırımlara kaydırılabilmesi için yapılan kamu tasarrufları oldukça yerinde olacaktır. Bireylerin tasarrufuna baktığımızda aslında tasarruf etmeyen bir millet değiliz. Vatandaşımız gelirini harcamalara bölerken bir kısmını tasarruf ve gelecekteki yatırımı için bir kenara koyuyor. Faizsiz finans sisteminin yeterince gelişememesinden dolayı tasarruf edilen bu miktarlar yastık altı dediğimiz yöntemlerle ekonominin dışında kalıyor.

Bu noktada artık finansal sistemimizde alternatif finansmanlara yönelip İslami finansı yerleşik hale getirmeliyiz. Tasarruflarımızı da helal kaynaklı bu yasal araçlara yönlendirebilirsek istediğimiz harcama kalemlerindeki düşüşü de yatırımlara aktarabilmiş oluruz.

Ülkemizde, siyasetteki istikrar ile ekonomideki istikrar eşdeğer gidiyor, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın duruşu ve izlediği yol Türkiye ekonomisini güçlü kılıyormu?

Dünya Savaşı olarak nitelendirebileceğimiz ekonomi sıkıntıları tüm dünyada yaşanıyor. Savaşlar artık top ve tüfekle yapılmıyor. Geldiğimiz noktada ülke olarak bugüne kadar elde ettiğimiz tüm kazanımlarımızın, sahip olduğumuz ekonomik istikrar ve büyümenin bundan sonra da aynı şekilde devamı yönünde kararlılığını sürdüren bir lider var. Uluslararası değişen dengeler ortamında devletimizin bekasını önceleyen veDünya’nın 5’ten büyük olduğunu herkese karşı dile getiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, milletimizin sahip olduğu sağlam iradeyi en güzel şekilde temsil ediyor. Cumhurbaşkanımızın gösterdiği hedefler doğrultusunda ülkemiz sanayi ve ihracata dayalı üreten bir ekonomi olma yolunda önemli adımlar atıyor. Hal böyle iken siyasetteki dik duruş da ekonomiye de yansıyor. Milletimiz de Cumhurbaşkanı ile dik duruşundan taviz vermiyor. Spekülatif hamleler ve manipülasyonlarla bizleri sindiremiyorlar.

Şehrin siyasi temsili yetinde Ak Parti Genel Başkan yardımcılarından Mahir Ünal ülkemiz ve şehrimiz için büyük bir kazanım, iş adamları olarak şehir ekonomisinin daha çok gelişmesi adına, Mahir Ünal başkanlığında TÜMSİAD olarak siyasetçiler ile karşılaşılan sorunların daha kolay aşılması, teşviklerin artması, güncellenmesi gibi konularla ilgili toplantı yapılıyor mu, yapılmalı mı, bu konuda karşılıklı bir dayanışma var mı ya da olmalı mı? “ Mahir Bey, birikimi ve donanımı ile ülke siyasetinde hep ön sıralarda yer almasının yanı sıra hizmet noktasında da her zaman hemşerilerinin yanında ve en büyük destekçisi olmuştur. Mahir Ünal Bey, kısa geçmişte hayal olarak görülen çok sayıda hizmeti bölgemize kazandırmıştır. Bundan sonra da ülkemiz ve bölgemiz için yatırımların artarak devam edeceğine inanıyorum.” Kahramanmaraş’ımıza hizmet noktasında her zaman yanımızda olan Mahir Bey’le bundan sonra da şehrimizin potansiyelini daha üst seviyeye çıkarma noktasında omuz omuza çalışacağız.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.