Yeni anayasa metninde Cumhurbaşkanlığı yemini de değişiyor

Yeni anayasa metninde Cumhurbaşkanlığı yemini de değişiyor

Yayınlanma:
Güncelleme: 18 Kasım 2016 09:39
Yeni anayasa metninde Cumhurbaşkanlığı yemini de değişiyor

AK Parti’nin MHP’ye sunduğu anayasa taslağında Cumhurbaşkanı’nın yemin metni değiştiriliyor.

Anlam bozukluğu ve uzun olduğu için eleştirilen metin kısaltılıp, düzgün ve anlaşılır hale getirilecek. ‘Başbakanlık’ kurumu da kaldırıldığı için Bakanlar Kurulu'nun görev ve işleyişine ilişkin 8 madde de işlevini yitirecek.

AK Parti'nin MHP'ye sunduğu anayasa değişikliği paketinde Cumhurbaşkanı'nın yemininden yürütme bölümü ile ilgili düzenlemelere kadar pek çok değişiklik yapılması öngörülüyor.

AK Parti'nin anayasa değişiklik metninde, Cumhurbaşkanı yeminini içeren 103'üncü maddede yer alan metin kısaltıldı. Anlam bozukluğu içerdiği ve uzun olduğu için eleştirilen metin kısaltılacak, düzgün ve anlaşılır hale getirilecek. Kısa ve öz hale getirilen yemin metni “İnsan haklarına, hukukun üstünlüğüne ve demokrasiye bağlı kalacağıma; Devletin bağımsızlığını, ülkenin bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma and içerim” şeklinde düzenlendi.

8 MADDE İŞLEVİNİ YİTİRECEK

MHP'ye gönderilen pakette bir değişiklik de Anayasa'nın ikinci bölümünü oluşturan yürütme bölümününde oldu. Anayasa taslağı, Anayasa'nın 104'üncü maddesindeki görev ve yetkileri konusunda da değişiklikler içeriyor. Yeni sistemde 'Başbakanlık' kurumu olmayacağı için bu maddede yer alan “Başbakanı, başbakanın teklifi ile bakanlar kurulunu atama ile ilgili fıkralar mevcut metinden çıkarıldı. Yine mevcut anayasadaki Bakanlar Kurulu görev ve işleyişine ilişkin 8 madde de işlevini yitirecek.

YARGIYA DOKUNULMAYACAK

Yargı alanında fazla bir değişiklik yapılmayacak. Yüce Divan yargılaması yine Anayasa Mahkemesi'nde kalacak. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na (HSYK) üyelerin yarısını Meclis, yarısını ise yeni sistemdeki cumhurbaşkanı atayacak. Meclis'in atamasında 330 milletvekili oyu aranacak.

YARDIMCISI İLE DEVAM MI YOKSA SEÇİM Mİ

Cumhurbaşkanının 5 yılı tamamlamadan vefat etmesi ya da başka bir nedenle makamın boşalması durumunda nasıl yol izleneceği ise henüz netleştirilmedi. Mevcut yasada Cumhurbaşkanlığı makamının boşalması durumunda 60 gün içinde seçime gidiliyor.

KAYNAK:

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.