Yeni yatırım alanları, turizm ve enerji

Kahramanmaraş Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Abdullah Çinkay ile Ekonomi Özel sayımızda bir söyleşi düzenledik.

Yayınlanma:
Güncelleme: 01 Ocak 2018 16:53
Yeni yatırım alanları, turizm ve enerji

Abdullah Çinkay, 2017 yılı ekonomi büyüme oranlarının beklentilerin üzerinde olduğunu ve bunda hükümetin desteklerinin payının büyük olduğunu söyledi. Abdullah Çinkay; “şehirde kaç tane yeni OSB yapılırsa yapılsın hepsi dolacaktır ve şehrin ekonomisi kat be kat artacak” dedi.

2017 yılı ekonomisi nasıl geçti, neler söylemek istersiniz?

Temmuz darbe girişiminden henüz yeni çıkmış bir ülke olarak, ülkenin atılımlarının, büyümesinin, ekonomisinin içeriden ve dışarıdan yapılan engellemelere rağmen, toparlanma süreci diye değerlendirdiğimiz 2017 yılı, üçüncü çeyrekte açıklanan 11.2 lik büyüme ile beklentilerin üzerinde geçti. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları Türkiye'nin notunu düşürme gayreti içinde iken ülkenin rekor büyümesi iş dünyasında olumlu bir etki oluşturdu. Bundan sonra dünyadaki pozitif gelişmeler ile beraber ülke ekonomisinin daha hareketli olacağını düşünüyorum. Beklentimiz büyüme oranlarının yapılacak ekonomi politikaları ile sürdürülebilir hale getirilmesidir. Hükümetin yaptığı başarılı hamlelerden bir tanesi KGF ile banka sarmalından kurtulan işadamlarının, yatırımcıların önü daha da açtı. Bununla birlikte prangalardan kurtulmalar oldu ve işler daha iyi ilerlemeye başladı. Bunların sürekli olmasını ümit ediyoruz. Dövizdeki dalgalanmalar piyasaları biraz etkilese de Sanayiciler bu durumdan çok muzdarip değil ama sonuç olarak baktığımızda bu dalgalanmalar ülke ekonomisine çokta zarar verdi diyemeyiz. Belki de bu durum hükümetin dövizle ilgili izlediği farklı bir politikaydı. Özetle söylemek gerekirse; 2017 beklentilerimizin üzerinde geçen iyi bir yıl idi.

Kahramanmaraş Organize Sanayi Bölgesinin bugünkü durumu nedir? Ekonomisi nasıldı?

OSB bu yıl ekonomiye bağlı olarak iyi bir yıl geçirdi. Kahramanmaraş Organize Sanayi Bölgemizde 59 adet parsel var. Bunun iki tanesini yeni ürettik ama satmadık. Diğerleri aktif durumdalar. Kahramanmaraş OSB’de Yaklaşık 10 bin çalışanı var. Bunların dışında 14 tane sosyal parselimiz var. Kahramanmaraş’ın ikinci büyük camisini yaptırdık cami inşaatının yüzde 97 si bitti nasip olursa mart ayı sonunda açılışını yapacağız 5 bin kişiye yakın insanımız namaz kılacak.2016 yılı ile 2017 yılını kıyaslayacak olursak Kahramanmaraş OSB'nin işlem hacminde yaklaşık yüzde 20’lik bir artış ve büyüme var diyebiliriz.

Kahramanmaraş tekstilde etkin bir rol oynuyor mu?

Bazı zamanlar Komşu illere göre değerlendirmemiz oluyor Kahramanmaraş’ın komşu illere nüfusa göre oranladığımızda birçok şehrin önünde gidiyor. Bizlere zaman zaman Türkiye’nin bir çok ilinden şehrin hızlı gelişmesinden dolayı işadamları şehrin sanayisinin durumunu öğrenmek incelemek için geliyor. Bizlerden destek istiyorlar, . Tecrübelerimizden faydalanıp kendilerini gezdirmemizi istiyorlar bizde elimizden gelen destek ve bilgi paylaşımında bulunuyoruz. Bu memnuniyet verici bir durum. Bu duruma Kayseri ve Gaziantep dâhil değil.

Şehirde tekstil hep ön planda tutuluyor. Farklı sektörler için OSB kurulmalı mı, bu bir ihtiyaç mıdır?

Bu konu kesinlikle bir ihtiyaçtır Hatta geç bile kalınmıştır. Dünyayı yeniden keşfetmeye gerek yok. Bugün gelişmiş ülkelere baktığımızda ellerindekileri değerlendirmişler, gelişmişlikleri ve büyümeleri daha da hızlanmış. Kahramanmaraş’ta yapılan yatırımların sadece yüzde 5 gibi bir kısmı OSB’de var geri kalan kısmı ise mümbit arazilerin üzerine yapılmış. Bir şehirde ne kadar OSB var ise, şehrin ekonomi gelişmişliği o kadar fazladır. Şehrin yatırım alanında önü çok açık, sanayicimiz her fırsatı bulduğunda yatırım alanlarını genişletme ihtiyacı içindeler. Bu durumda şehirde kaç tane yeni OSB yapılırsa yapılsın hepsi dolacaktır ve şehrin ekonomisi kat be kat artacak, Kahramanmaraş ülke ekonomisine önemli derecede katkı sağlayacaktır.

Kahramanmaraş’ta tekstil dışında farklı sektörlere yatırım yapılmalı mı?

Şehirde tekstili daha da geliştirmemiz lazım ARGE lazım, inovasyon lazım, tekstile teknoloji katmamız lazım. Azda olsa buna benzer konularda eksiklerimiz var. Birde Bu sektörde uyum sağlamak ve yenilenmek gerekiyor. Teknoloji her gün gelişiyor ve değişiyor, Bu konularda dünyadaki gelişmeleri ve yenilikleri takip etmez makinelerde yenilenmeye gitmez isek kayıp eden sadece yatırımcılarımız değil şehrimiz olur. Evet değişik sektörlere yatırım yapmak da lazım ama eksikleri tamamlandıktan sonra işadamlarımız farklı sektör yatırımları yapacaktır. Biz dursak bile arkamızdan gelen yeni nesil durmayacak, farklı sektörlerin yatırımlarını şehre kazandıracaklardır. Yeni nesil, çok heyecanlı, dinamik ve enerji dolu geliyor. Yeni yatırım alanları ise; turizm ve enerji konusu olabilir.

2018 BEKLENTİLERİNİZ NELER?

2018 yılı için göstergeler iyi durumda gidiyor, Suriye’de bir barış havası esiyor, ırak kendi topraklarına sahip çıkmaya başladı, Rusya ile ilişkilerimiz iyi gidiyor, bu ve benzeri olumlu durumlar karşısında hükümetin 2023 ekonomi hedeflerine biraz daha yaklaştığı 2018 yılında ekonomiye biraz daha fazla ağırlık verecekleri kanaatindeyim. Bu doğrultuda 2017 yılından daha başarılı ve ekonomide daha hareketli bir yıl olacaktır.

Kaynak: Maraştanhaber

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.