2016 YILINDA KAHRAMANMARAŞ KAÇ ŞEHİT VERDİ?

2016 YILINDA KAHRAMANMARAŞ KAÇ ŞEHİT VERDİ?

Yayınlanma:
Güncelleme: 14 Temmuz 2020 12:50
2016 YILINDA KAHRAMANMARAŞ KAÇ ŞEHİT VERDİ?

Geçtiğimiz yıla damga vuran olaylardan birinin terör olayları olduğuna belirten Karaman, 2016 yılında 31’i asker ve polis güvenlik görevlisi, 2’si kamu görevlisi, 1’i ise sivil vatandaş olmak üzere Kahramanmaraş’ın toplamda 34 şehit verdiğini söyledi.

Acı, keder, özlem, gözyaşı ve daha nice kahreden duygu.. Şehit ailelerinin yaşadıkları özlemi, yürek acılarını ve ufuktaki yaşam arzuları ile törenlerin ardından çekildikleri ev hallerini sayfa sütunlarına taşıyan Diriliş Haber Gazetesi 2016 yılında kentin kaç şehit verdiğini araştırdı. Türkiye Harp Malulü Gazi, Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Kahramanmaraş Şube Başkanı Yunus Karaman ile yaptığımız röportajda, Karaman Kahramanmaraş'a 2016 yılında 34 şehit geldiğini bunların 5'i polis memuru 4'ünün de Türk Silahlı Kuvvetleri mensubu olduğunu belirtti. 

“HEPİMİZ ŞEHİT OLMAYA HAZIRIZ”

“2016 yılında yaşanan 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Türk Halkının; ülkesini, milletini, bayrağını ne kadar çok sevdiğini tüm dünyaya gösterdi” diyen Karaman, “Bu ülkeyi terörü kullanarak bölmeye çalışan dış mihraklar şu anda yoğun saldırılara başladılar. Ankara, İzmir, İstanbul’da yapılan saldırılar bu ülkenin birliğini bozmaya yönelik saldırılar. Bu ülkeyi seven sahipleri var. Halk bunlara hiçbir zaman fırsat vermedi, vermeyecekte. Son yıllarda terörle mücadelede yapılan en ciddi operasyonları görüyoruz. Özellikle İdam cezasının gelmesini bekliyoruz. Vatandaş dik durdu. Ülke dik durdu. Bundan sonra da dik duracağız. Bu ülkede yaşamanın bir bedeli vardır elbet. Biz bu bedeli ödüyoruz. Bu ülke için şehit ve gazi olmaya biz varız” dedi.

İŞADAMLARINDAN ŞEHİT AİLELERİNE YETERLİ DESTEK YOK

Türkiye Harp Malulü Gazi, Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Kahramanmaraş Şube’nin faaliyetleri hakkında da bilgiler veren Karaman, Kahramanmaraş’ta işadamlarından yeterli destek olmadığını söyleyerek şu ifadelere yer verdi: “İş adamları derneğe gelsin hepimizin ihtiyaçlarını karşılasın demiyoruz. Bir tane iş adamının da bunlar ülke için gazi olmuşlar, şehit olmuşlar bunların veya yakınlarının yanlarına gidip bir istekleri var mı bir sorayım dediklerini görmedim. İnsan çalıştırıyorlar para kazanıyorlar vergi veriyorlar ve bu vergilerle bizim maaşlarımız ödeniyor olabilir. Ama canından ve vücudunun bir parçasından vazgeçmenin tarifi maddiyatla ölçülmez. İzmir Adliye Önündeki patlamada tarihe altın harflerle geçecek bir Kahramanlık Destanı’na şahit olduk. Fethi Sekin Polisimiz büyük bir kahramanlığa imza atmış olup kendi canını feda edere birçok canı kurtardı. Tarih Ömer Halis Demirleri, Fethi Sakinleri yazmalı. Kısaca şunu söylemek istiyorum bir şehit ailesine ya da gaziye gelip te bir ihtiyacınız var mı diyen iş adamı göremiyorum” ifadesini kullandı.

“İLGİSİZ KALINIYOR”

Dernek başkanlığı boyunca şehrin valileri ve Büyükşehir Belediyesi’nin bu konuda çok duyarlı olduğunu belirten Karaman, “İhtiyaçlarımız konusunda ne zaman kapılarını çalsam beni hiçbiri mağdur etmedi. Birçok alanda şehit ailelerine ve gazilere yardımcı oluyorlar” dedi. İşadamlarının destek konusunda ilgisiz kaldığını kaydeden Karaman, “Toplumun maddi anlamda bir yanılgısı var. Devlet size bakıyor ve para veriyor diye söyleniyorlar. Ancak siz şehit ailelerine ve gazi ailelerine verilen paralar o kadar yüksek meblağlar değil. Şehitlik ve gazilik maddi hiçbir şekilde karşılanamayacak bir fedakârlıktır” ifadesini kullandı.

“ASGARİ ÜCRET SEVİYESİNE ÇIKARILSIN”

Toplum ön kesiminde bulunan kişilerin duyarlı olmasını isteyen Karaman sözlerine şöyle devam etti:

“Son zamanlarda yapılan çok şehit sayısı ve 15 Temmuz’u yaşaması ve Milli Duygularımızın kabarmasıyla bir şeyler yerine oturdu diyebiliriz. Bizim genel merkez bazında Yerel siyasetçilere derdimizi aktarıyoruz. En son şehit aileleri için bir defaya mahsus ÖTV’siz araç alma hakkı çıktı ancak gazileri olayın dışında tutuldu. Gazilerin birçoğu engelli olarak bu haktan yararlanıyor ancak yüzde 60’lık bir kısmını dışarıda bırakıldı. Er ve Erbaş şehit ailelerin maaşlarının anne ve baba için her birine asgari ücret seviyesini çıkartılmasını istiyoruz. Malumunuz kimsesiz çocuklarınız Aile Sosyal Politikalarda yetişen çocukları kamu da iş hakkı sağlıyor. Ne kadar şehit çocuğu varsa kamuya yerleştirilmesini talep ediyoruz.”

 

DERNEK NELER YAPIYOR?

 

Derneğin faaliyetlerinden de bahseden Karaman şöyle dedi:

“Asıl amacımız askerlik mesleğine ilişkin ortak anılarımızı yaşatmak. Bir araya geldikten sonra şehit aileleri ve gazilere bir araya getirmek. Özel okullara yerleştirilmesi Şehitleri Anma Programları, Aşure Etkinlikleri, Kutlu Doğum Etkinlikleri, Milli Eğitimin Değerler eğitim Programları(Madalyalı gazinin bir ülkenin nasıl kurtulacağı ve gazilik duygularını insanlar ve yeni nesillere aktarmak için düzenlenen bir etkinlik) bu gibi etkinliklerde en başı biz çekiyoruz ve rolümüz çok büyük.

Sorunlarımız ile alakalı genelde sıkıntılarımız Vali Bey ve Kaymakamların çözüleceği sorunları onlara aktarmak, Belediye’nin çözemeyeceği konularda Belediyemize ve TBMM ye aktarılması gereken konuları Meclis’e aktarmaya çalışıyoruz. Biz Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı olduğu için bizim taleplerimiz yetkili mercilere ulaşabiliyor. Siyaset ve bürokraside Yerel olarak takılmıyoruz. Ancak Yüksek Makamlarda sözümüzü geçirmekte zorlanıyoruz. Sorunu herkes biliyor ancak çözüm konusunda biraz sıkıntılar mevcut.”  Sözlerinin sonunda terör olaylarının bitmesi temennisinde bulunan Karaman, “2017 Yılına kötü başladık. İnşallah terörsüz, ölümsüz, şehitsiz bir yıl geçiririz. Bu ülkenin daha fazla birliğe ihtiyacı var. Terörün dini dili ırkı yoktur” ifadesini kullandı.

KAYNAK: Maraştanhaber

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.