Deprem Bölgesinde Çalışan Gönüllü "İnşaat Mühendisleri" Gururlu Hissediyor

Gururlu inşaat mühendisleri, deprem bölgesinde Çevre Bakanlığı koordinasyonunda hasar tespiti yaparak önemli bilgiler elde etti.

Yayınlanma:
Güncelleme: 03 Şubat 2024 16:23
Deprem Bölgesinde Çalışan Gönüllü "İnşaat Mühendisleri" Gururlu Hissediyor

Deprem bölgesinde görev yapan gönüllü inşaat mühendisleri, 6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Afyonkarahisar'a giderek Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürlüğü koordinasyonunda hasar tespiti çalışmalarına katılan bir ekip olarak büyük bir gurur yaşamaktadır.

Geçtiğimiz yıl, depremin etkilediği bölgelerdeki hasarları belirleme çabalarına öncülük eden Afyon Kocatepe Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Süleyman Gücek liderliğindeki gönüllü inşaat mühendisleri, gerekli izinleri alarak bakanlığın hasar tespiti çalışmalarına katıldı.

30 ila 80 gün süren zaman aralıklarında bölgede çalışan gönüllü ekip, yerleşim alanlarındaki binaların hasar oranlarını belirleyerek elde ettikleri sonuçları bakanlık yetkilileri ile paylaştı.

Hasar tespit çalışmalarında Bakanlık koordinasyonunda özverili bir şekilde çalıştıklarını vurgulayan Gücek, şunları söyledi:

"Bölgedeki hasar tespit çalışmalarında sorumluluklarımızı yerine getirmenin gururunu yaşıyoruz. Akademik bir çalışma için Hatay'ın Antakya, Kahramanmaraş'ın Türkoğlu ve Adıyaman'ın Gölbaşı ilçelerinden geoteknik açıdan yüzlerce zemin numunesi aldık. Bu numuneleri üniversitemiz laboratuvarlarında inceledik. Elde ettiğimiz deney ve sondaj verilerini analiz ederek 6 Şubat depremlerinde ortaya çıkan 'zemin büyütmesi ve sıvılaşma' gerçeğini içeren akademik çalışmamızı tamamladık ve yayımladık."

Gücek, analiz sonuçlarında bölgedeki yıkımın temel nedeninin sıvılaşma ve zemin büyütme olduğunu belirtti.

İnşaat mühendisi Vedat Yeşildağ da meslektaşlarının laboratuvarlarını geçici olarak deprem bölgesine taşıdıklarını ifade etti.

Hasarlı binalardan birçok beton ve karot numunesi aldıklarını belirten Yeşildağ, "Bölgedeki yıkımın boyutunu gördük. Ancak her dönemin ilgili yönetmeliklerine uygun olarak inşa edilen binalar, hasar alsa da ayakta durdu." şeklinde konuştu.

İlgili Haberler

KAYNAK: AA

Editör
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.