Hüseyin Yılmaz

Hüseyin Yılmaz

EY İNSANLAR!

Sizden evvel nice olaylar (ve şeri'atlar) gelip geçti. Yeryüzünü dolaşın da (peygamberlerini) yalanlayanların sonunun nasıl olduğunu (bir) görün. İşte bu (Kur'an), bütün insanlara (yönelik) bir açıklamadır, takva sahiplerine (Allah'ın emirlerine uygun yaşamak isteyenlere) bir yol gösterme (hidayet) ve öğüttür. (Ey mü'minler!) Gevşemeyin ve üzülmeyin. Eğer (gerçekten) mü'min iseniz (düşmanlarınızdan) çok üstünsünüzdür. (Âli İmran 137-139)

  • Kim Allah’a ve Resûl’e (cân u gönülden) itaat ederse işte onlar, Allah’ın kendilerine nimet verdiği nebîler, sıddıklar, şehitler ve sâlihlerle beraber olacaklardır. İşte onlar ne güzel arkadaştırlar! Nisa/69
  •  Allah yolunda göç edip de sonra öldürülen veya ölenlere gelince, muhakkak ki Allah onları en güzel rızıkla(rla) besleyecektir. Şüphesiz Allah rızık verenlerin en iyisidir. Hac/58

YAŞAYAN KUR’AN: Hz. MUHAMMED(SAV) O’NDAN (SAV) BİZE

KİMLER ŞEHİDDİR?

  • Sehl ibn Huneyf (Ra)’den rivayet edildiğine göre Peygamberimiz (sallallahu aleyhi vesellem) şöyle buyurdu:

            “Bütün kalbiyle, samimiyetle şehid olmayı isteyen kişi; yatağında ölse bile Allah onu şehitler mertebesine ulaştırır.” (Müslim, İmâra 157)

 

  • Ebû Mûsâ Abdullah ibn Kays el Eşarî (Ra) şöyle dedi: Rasûlullah (sallallahu aleyhi vesellem)’e biri cesaretini göstermek diğeri milletini korumak öteki ise kendisine yiğit adam dedirtmek için savaşan kimselerden hangisi Allah yolundadır? diye soruldu da Rasûlullah (sallallahu aleyhi vesellem) şu cevabı verdi.

“Kim İslâmiyet (tevhid kelimesi) daha yüce olsun diye savaşıyorsa, o Allah yolundadır. (Yani şehid ona denir).” (Buhârî, İlim 45; Müslim, İmâra 150.)

 

  •  Ebu'l-A'ver Said ibni Zeyd ibni Amr ibni Nufeyl’ (Ra) den rivayet edildiğine göre Rasûlullah (sallallahu aleyhi vesellem) şöyle buyurdu:

"Malı uğrunda öldürülen şehiddir. Dini uğrunda hayatını feda eden şehiddir, ailesinin ırz ve namusuna tecavüz karşısında mücadelede öldürülen kimse de şehiddir." (Ebu Davud, Sünnet, 29; Tirmizi, Diyat, 21

 YOLUMUZU AYDINLATANLAR

Eğer yerdeki ağaçlar (birer) kalem olsa, deniz de (mürekkep olsa), ardından yedi deniz ona (katılıp) yardım etse yine (bunlar tükenir de) Allah’ın kelimeleri tükenmez. Şüphesiz Allah mutlak galip, mutlak hüküm ve hikmet sahibidir. ( Lokman /27)

HZ. EMİR KÜLÂL (K.S.) BUYURMUŞLAR Kİ:                                                                                  “Tövbe ediniz. Tövbekar ve edepli olmak lazımdır. Tövbe ediniz ki; tövbe, bütün taatların başıdır. Tövbe, sadece dil ile olmaz. Tövbe, işlenen günahlara kalbden pişmanlık ve bir daha günahı işlememektir.”
     “Sevgi ve muhabbet; Allahü Teala’nın rızasını aramak ve kötü işleri terk etmek, ahde vefa göstermek, emanete ihanet etmemek, kendi kusurlarını görüp amelleri ile övünmemek, amellerini beğenmemek, daima Allahü Teala’yı zikretmekle meşgul olmaktır.”

     “Hiçbir  işe  Allahü  Teala’nın  ismini  söylemeden (besmelesiz) başlamayınız ki, ahirette yaptığınız o işten dolayı utanmayınız.”
     “Emri bil maruf ve nehyi   anil    münker   vazifesini yerine   getiriniz.   Dinin yasak ettiği   şeylerden,  dine uygun olmayan işlerden ve bid’atlerden sakınınız.

MERAK ETTİKLERİMİZ

SORU: Birçok yerde, ölünün kırkıncı veya elli ikinci gecesi münasebetiyle merasim tertip edilip sadaka verilir. İslâm dininde bunun yeri var mıdır?


CEVAP: Ölünün kırkıncı ve elli ikinci gecesi ile ilgili hiç bir şey vârid olmamıştır. Böyle geceler için özel merasim tertip etmek doğru değildir. Cahil halkın uydurduğu bir bidattir. Meyyit için dua ve tasadduk etmek her zaman iyidir. Şu veya bu geceye tahsis edilmez.

 

Bu köşenin içeriği  SON PEYGAMBER PLATFORMU’ nun katkılarıyla, KUR’AN’IN ANLAMIYLA BULUŞMAK  PLATFORMU tarafından hazırlanmıştır. Ayet mealleri Hasan Tahsin  Feyizli'nin  Hazırladığı Feyzü'l Furkan Açıklamalı Kur'an-ı Kerim Meali’nden alınmıştır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.