Her beş kişi den birinde böbrek taşı var

Üroloji Uzmanı Op. Dr. Mustafa Eren, Türkiye geneli böbrek taşı rahatsızlığı görülme oranının yüzde 1 ile 13 arasında değiştiğini ve bu oranın Kahramanmaraş’ta yüzde 20 olduğunu söyledi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 26 Ocak 2016 14:29
Her beş kişi den birinde böbrek taşı var

   Op. Dr. Mustafa Eren, yaptığı açıklamada, Kahramanmaraş'ta hastalığın sık görülmesinin nedeninin ne havasından ne suyundan ne de toprağından olmadığını ifade ederek, "Tamamen bu bölgenin ırki yapısından kaynaklanıyor. Böbrek taşı ailesel bir geçişe sahiptir. Kahramanmaraş endemik bir bölgede olduğu için her 5 kişiden birinde bu rahatsızlığa rastlanıyor" dedi. 
Hastaların kendilerine ağrı, bulantı, kusma, idrarda kanama gibi şikayetleriyle geldiğini belirten Op. Dr. Eren, "Halk arasında böbrekte taş büyük olursa ağrı daha fazla olur gibi bir düşünce var ama böbrekteki taş çok büyük olduğu zamana herhangi bir şikayet vermeden de rastlanılıyor. Bazen çok büyük taşlar böbrekte hareket etmediği için ağrı yapmaz. Tedavi planı için hastaya öncelikle kan tahlili, idrar tahlili yapılması lazım. Sonrasında gerekli işlemler uygulandıktan sonra hastaya tanıyı koyuyoruz. Halkın en çok merak ettiği konu her taş ameliyat gerektirir mi? Burada taşın yeri, boyutu önemli. Her taş ameliyat gerektirmiyor. Son teknolojiyle birlikte tedavilerde kolaylık oluyor. Şehrimizde de teknoloji bakımından nimetlerden faydalanıyoruz. Tedavilerimizde yüzde yüze kadar başarı sağlıyoruz" diye konuştu.
 

KAYNAK: İha

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.