Ofis Çalışanlarına Özel: Kas İskelet Sistemi Rahatlığı için 7 İpucu

Ofis çalışanlarında uzun süre oturmanın neden olduğu kas iskelet sistemi rahatsızlıkları artıyor. Fizyoterapist Nursena Kılıç, ergonomi ve düzenli egzersizin önemini vurguluyor.

Yayınlanma:
Güncelleme: 22 Ocak 2024 11:34
Ofis Çalışanlarına Özel: Kas İskelet Sistemi Rahatlığı için 7 İpucu

SANKO Üniversitesi Hastanesi Fizyoterapisti Nursena Kılıç, günümüzde ofis çalışanlarının uzun süre hareketsiz oturmasının neden olduğu kas iskelet sistemi rahatsızlıklarının arttığına dikkat çekti.

Kılıç, "Bu rahatsızlıklar, eklem, kas, kemik, tendon, ligaman ve kıkırdak gibi dokular ile omurga ve disklerde meydana gelen sorunları kapsar. Bilgisayar, tablet ve telefon kullanımının yaygınlaşması ile birlikte ofis çalışanlarında uzun süre oturmanın etkisiyle kas iskelet sistemi rahatsızlıkları daha sık görülmektedir" dedi.

Bel, boyun, kalça, diz ve omuz ağrısı, kas gücü kaybı, el bileği ağrıları ve tuzak nöropatilere bağlı uyuşma gibi sorunların en yaygın şikayetler olduğunu belirten Kılıç, ayrıca ayakta plantar basınç artışı ve postural denge bozukluklarının da görülebileceğini ifade etti. Ayrıca, masa başında uzun süre hareketsiz kalmanın kamburluk, omurga düzleşmesi ve omurga eğriliği gibi durumlara yol açabileceğini vurguladı.

Fiziksel, ergonomik, psikososyal ve kişisel faktörlerin bu duruma katkı sağlayan risk faktörleri olduğunu belirten Kılıç, tekrarlayıcı hareketler, uzun süre aynı pozisyonda ekrana bakma, uygun olmayan masa ve sandalye kullanımının fiziksel risk faktörleri arasında yer aldığını söyledi.

Psikososyal risk faktörleri arasında ise iş memnuniyetsizliği, artan iş stresi, yoğun iş yükü, zaman baskısı ve yetersiz mola süreleri bulunduğunu ifade eden Kılıç, bireysel risk faktörlerinin de yakınmaları artıran önemli nedenler arasında olduğunu ekledi.

Kılıç, masa başında uzun süre hareketsiz kalmın kalp ve solunum hızını olumsuz etkileyerek aerobik kapasiteleri azaltabileceğini belirterek, düzenli fiziksel aktivitenin bu riskleri azaltabileceğini söyledi.

Son olarak, ofis çalışanları için ergonomik düzenlemelerin yanı sıra düzenli egzersiz programları ve çalışma dışı fiziksel aktivitelerin teşvik edilmesinin önemli olduğunu vurgulayan Kılıç, bu konuda uzman doktor ve fizyoterapistlerle iş birliği yapmanın ve bireysel egzersiz programlarını oluşturmanın önemine dikkat çekti.

İlgili Haberler

KAYNAK: Haber Merkezi

Editör
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.