“SAT YAP” KRİZE SÜRÜKLÜYOR

“SAT YAP” KRİZE SÜRÜKLÜYOR

Yayınlanma:
Güncelleme: 14 Temmuz 2020 12:50
“SAT YAP” KRİZE SÜRÜKLÜYOR

Köküsarılar İnşaat Genel Müdürü, İnşaat Mühendisi İbrahim Köküsarı inşaat sektörünü gazetemize değerlendirdi. Babadan gelen mesleği icraa ettiğini dile getiren Köküsarı, 15 Temmuz sonrası ülke genelinde inşaat sektöründe etkilenme olduğunu fakat kendilerinin bu durumdan pek etkilenmediğini dile getirerek, “Maddi kaynağımız olduğu için sıkıntılardan pek etkilenmedik” dedi.

25 yaşında ve iki yıllık inşaat mühendisi olan Köküsarılar İnşaat Genel Müdürü İbrahim Köküsarı inşaat sektörünü Diriliş Haber Gazetesi’ne değerlendirdi. İnşaat sektörünün her gün biraz daha popüler bir sektör haline geldiğini dile getiren Köküsarı, 15 Temmuz’da ülke genelinde etkilenmeyen sektör kalmadığını söyledi. Her sektörde bir takım sıkıntılar meydana geldiğini belirten Köküsarı, “Bizde de küçük sıkıntılar meydana geldi ama bizim maddi kaynağımız olduğu için bu sıkıntıları biraz daha hafif atlattık. Belirsizlik ortamı olduğundan dolayı vatandaşımızın cebindeki para eskisinden daha değerli oldu. Bu yüzden sıkıntılar yaşadığımız doğrudur, mesela; bir günde 50 tane müşteri geliyorsa bu 15 Temmuz sürecinde 5’e düştü. Ama şimdi piyasada yavaş yavaş geri hareketlenme oluyor. Sektör kendini çabuk toparladı diyebilirim” dedi.

SAT YAP DEĞİL, YAP SAT OLACAK

İnşaat sektörünün temel sıkıntılarından birinin sat yap olduğuna vurgu yapan Köküsarı, “Bu sektörün sıkıntı çekmesinin temel sebebini şuna yoruyorum. Bir müteahhit in görevi yap sat şeklindedir, ama Kahramanmaraş’ta sat yap mantığıyla gidiliyor. Bu sebeple de piyasada bir kriz söz konusu oluyor. Kısacası müteahhit yapamadığı için satamıyor. Sonuç itibariyle öz kaynakları olan firmalar sıkıntı yaşamadı. Ancak öz kaynağı olmayanlar bazı sıkıntılar çekti” şeklinde konuştu. Kahramanmaraş’ta inşaat piyasasını değerlendiren Köküsarı , “Kahramanmaraş’ta müthiş bir inşaat sektörü var. Kırsal alanlarda, her mahallede, her ilçede yerleşim açısından müthiş bir hız var. Bunun sebeplerinden bir tanesini de büyükşehir olmamıza bağlayabiliriz, nüfus artışı oldu, mesela bir tane belediyemiz varken 3 tane belediyemiz oldu. Çalışan memur sayıları da haliyle arttı.

KENTSEL DÖNÜŞÜME ÖNEM VERİLMELİ

Yaptıkları her yapıyı içinde oturacakmış gibi inşaa ettiklerini söyleyen Köküsarı, “Bu stratejiyle çalıştığımız için diğer müteahhitlerden bir adım daha önde olduğumuzu düşünüyorum. Aynı zamanda çekirdekten yetişme inşaatçı olduğumuz için firma yapısı olarak kaliteli işçilik çıkarıyoruz. Her zaman şunu söylerim ki inşaata en alt seviyeden başlayıp ta en üst seviyeye çıkacaksın. Böyle olduğu zaman işin de temiz oluyor müşterin de.  Şimdiye kadar 200’ün üzerinde konut teslim ettik ve teslim ettiğimiz konutların hiçbirinden hiç bir şikayet almadık. 15 Temmuz öncesinde kentsel dönüşümle alakalı projelerimiz vardı. Fakat darbe girişiminden sonra piyasada bir çekingenlik olduğundan dolayı maddi anlamda zarar görmemek için bu projelere biraz ara verdik.  Kahramanmaraş’ta ciddi anlamda kentsel dönüşüme ihtiyaç var bunu da parantez içerisinde belirtmek istiyorum. Kent genelinde eski bina çok olduğu için kent estetiğini bozduğunu düşünüyorum. Kentsel dönüşüm Kahramanmaraş’ta bence tekke mahallesinden devam etmeli daha sonra da mağralı mahallesine girilmeli” dedi. İş güvenliği konusuna da değinen Köküsarı şu ifadeleri kullandı: “İş güvenliği konusunda bizim firmamızda iş güvenliği uzmanlarımız var, çevre ve şehircilikten önce biz şantiyelerimizde gerekli denetlemeleri yapıyoruz. Ve işçinin güvenliğini tehlikeye atacak bir sorun varsa hemen gerekeni yapıyoruz. İş güvenliği uzmanlarımız da bizim firmamızda çalıştıkları için bizim için ne gerekirse hepsini yapıyorlar.”

Ruhsat alırken sıkıntı yaşadıklarını dile getiren Köküsarı, “Mesela belediyelerdeki personeller ruhsat alacağımız zaman sıkıntı çıkarıyorlar. Bizim işimiz geciktiği zaman hizmet gecikiyor. Aynı zamanda inşaat sektörü ülke ekonomisini çok etkilediği için ekonomide de olumsuz etkilenmeler ortaya çıkıyor. Ekonomik kalkınma çok önemlidir ve belediyelerin sıkıntı çıkardığı zaman bu kalkınma ciddi anlamda olumsuz etkileniyor” dedi. Kahramanmaraş’ta alışılmışın dışında yapı inşa eden firmaların çok az olduğunu belirten Köküsarı, konuşmasını şöyle tamamladı: “Biz buna farklılık getirmeye çalışıyoruz. Yapılmayanı yapma amacı ile gidiyoruz. Ama memleketimiz yeniliklere pek açık olmadığından bazı konularda ters karşılanıyor. Vatandaşımızın bizi tercih etme sebebi olarak da ilk olarak inşaatın içinden çıkıp geldiğimizi söyleyebilirim. İnşaatın her kaleminde aktif rol oynadık. Her şekilde güvenilir olmak için uğraşıyoruz. Şehrimizi ve ülkemizi kalkındırmak bizim elimizde olduğu için fedakarlık yapmamız gerekiyor ve biz bu fedakarlığa varız diyoruz” ifadelerini kullandı.

KAYNAK: Maraştanhaber

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum