Vadeli döviz ihalesi başladı

MB, 20 Kasım’dan başlayıp sene sonuna kadar olan dönemde her hafta ortalama 600 milyon dolarlık Türk lirası uzlaşmalı döviz satım ihalesini açtı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 20 Kasım 2017 11:35
Vadeli döviz ihalesi başladı

Merkez Bankası hafta sonu yaptığı duyuru ile Türk lirası uzlaşmalı vadeli döviz satım ihalelerine başladı. 20 Kasım’dan başlayıp sene sonuna kadar olan dönemde her hafta ortalama  600 milyon dolarlık Türk lirası uzlaşmalı döviz satım ihalesi açılacak. Haftalık bazda bakıldığında 450 milyon dolarlık kısmı bir ay vadeli sözleşmelerden oluşan programın büyüklüğü üç ve altı aylık ihalelerle birlikte yıl sonunda 3 milyar dolara yaklaşacak. 

TCMB bugün, 1 milyar 250 milyon dolar tutarında 1 hafta vadeli TL depo karşılığı döviz depo ihalesi açtığını duyurdu. İhalede faiz oranı dolar için yüzde 1,25 ve TL için yüzde 12,25 olarak belirlendi. 

YEREL PARA UZLAŞMALI VADELİ DÖVİZ SÖZLEŞMELERİ NASIL DOĞDU?

“Yerel para uzlaşmalı vadeli döviz sözleşmeleri" sermaye hareketlerinde sınırlamalar olan gelişmekte olan para birimlerinin döviz kuru riskini yönetmek için uluslararası piyasalarda yaratıldı. Vade sonunda uzlaşmanın yerel para cinsinde yapılması sayesinde para hareketlerinde  sorun yaşanmayan bu sistemde işlemler yurtdışında yapılıyor ve sermaye sınırlamalarının arkasından dolaşılıyor.

DÖVİZ KURU OYNAKLIĞINA MÜDAHALE AMACIYLA KULLANIM NASIL BAŞLADI?

Yurtdışında yapılan işlemlerin kontrolsüz büyümesinden rahatsız  olan gelişmekte  olan ülke merkez bankaları  yerel para uzlaşmalı vadeli döviz sözleşmelerinin yurt içinde kullanılmasını sağlayan düzenlemelerin önünü açmaya başladı. Vade sonunda yerel para kullanılması sayesinde Merkez Bankası’nın rezerv kaybını engellemesi bu sözleşmelerin yaygınlaşmasında etkili oldu.

KAYNAK:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.