'Vur'' emri bakın nereden gelmiş...

'Vur'' emri bakın nereden gelmiş...

Yayınlanma:
Güncelleme: 28 Ocak 2017 10:07
'Vur'' emri bakın nereden gelmiş...

Rus Büyükelçi Karlov suikastında katil Mert Altıntaş’ın bağlantıları tek tek çözülüyor. FETÖ bağlantıları netleşen katile ait cep telefonu HTS kayıtları ve bilgisayarında yapılan inceleme talimatın Türkiye içinden verilmediğini ortaya koydu. Vur emrinin e-mail’le geldiği belirlenirken, yurtdışı şüphesi güçlendi.

19 Aralık’ta Rus Büyükelçi Andrey Karlov’u katleden tetikçi Mevlüt Mert Altıntaş’ın bağlantılarıyla ilgili soruşturma sürüyor. Karar’ın güvenlik kaynaklarından aldığı bilgilere göre, Altıntaş’ın kullandığı telefonları, bilgisayarı ve kaldığı otelde ele geçirilen malzemeler ile muhtemel bağlantıları en ince ayrıntısana kadar incelendi.

Katilin FETÖ üyesi olduğu netleşirken, El Nusra gibi radikal terör örgütleriyle bağlantısının olmadığı netlik kazandı. Katilin kaldığı evde ele geçirilen El Nusra kitabı, suikastta hedef saptırma planını deşifre etti. Kitabın kapağının dahi açılmadığı tespit edilirken, arasına konan ayracın bile yönlendirme amacı taşıdığı belirlendi. Üzerinde ‘DEAŞ’ci profili’ni destekleyecek resim ve yazıların bulunduğu ayraç, hedef saptırmak için özellikle seçildi. Ayraç hedef saptırmanın ilk delili olarak dosyaya girdi.

Soruşturmada Altıntaş’ın tüm haberleşme ve yazışmaları didik didik edildi. Katilin bilgisayar ve telefonunda gerçek bağlantılarıyla ilgili iz bırakmamak için VPN kullandığı belirlendi.

Cep telefonundan kimlerle ne zaman ve hangi sürelerde görüştüğünü ortaya koyan HTS kayıtları geriye dönük incelendi. Tetikçinin suikast öncesi hedef saptırmak için bazı cemaatlerle ilişki kurmaya çalıştığı şüphesi de bu incelemelerle güçlendi. Altıntaş’ın suikasttan sadece 3 ay önce bir cemaat grubunun sohbetlerine gidip gelmeye başladığı belirlendi. Katilin bu girişimleri sırasında iz bırakmak için yanında götürdüğü cep telefonundan bazı görüşmeler yaptığı ve sık sık kullandığı VPN’i devre dışı bıraktığı belirlendi. Soruşturmada elde edilen bulgular ve HTS dökümü incelemesinde suikast talimatının Türkiye içinden aldığını gösteren bir ize rastlanmadı.

Katilin bilgisayar ve cep telefonundan yaptığı bazıları silinmiş e-mail yazışmalarından ise bağlantılarıyla ilgili önemli delilleri ortaya koydu. İstihbarat ve emniyet suikast talimatının e-mail’le geldiğini belirledi. Talimatın yurtdışından geldiği şüphesi ağırlık kazandı. Soruşturma bu yönde derinleştirilirken, polis okulundayken FETÖ ile bağlantılı olduğu tespit edilen Altıntaş’a emrin, elebaşı Fethullah Gülen’in kaldığı Pensilvanya’dan verildiği şüphesi üzerinde duruluyor.

RUS HEYET DE FETÖ SONUCUNA VARDI

Suikasttan hemen sonra soruşturmaya dahil olan Rus heyette Moskova Savcısı, istihbarat teşkilatından 2 uzman, Moskova metrosundaki bombalı saldırıyı soruşturan ekipten 1 kişi ve uzman polisler yer aldı. Türk polisi ve savcılığı ile eşgüdümlü çalışan Rus heyetin soruşturmadan memnun kaldığı öğrenildi. Heyetin bir rapor yazacağı ve soruşturmayla ilgili Türkiye’ye yeniden gelebilecekleri öğrenildi. Türk makamlarının verdiği delilleri inceleyen heyetin, dosyada herhangi bir kanaat belirtilmediği halde suikastın arkasında FETÖ’nün olduğu sonucuna vardığı belirtildi. Öte yandan Rusya Postası (Poçta Rossii), suikast sonucu hayatını kaybeden Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov için bir posta pulu çıkaracağını duyurdu.

AVRUPA’YA GÖRÜNTÜ SERVİSİNE GÖZALTI

Suikast görüntülerinin TRT üzerinden 10 dakikada Avrupa’ya servis edilmesiyle ilgili başlatılan soruşturma da sürüyor. Görüntülerin kısa sürede Avrupa görüntü değişim servisi EBU’ya aktarılmasıyla ilgili kurum içindeki inceleme devam ederken sergide Rusya Büyükelçisi Andrey Karlov’un açıklama yapmayacağı önceden bilindiği halde canlı yayın imkânı sağlayan 3G kamera kullanılması üzerinde duruluyor. Suikastı görüntüleyen kameraman bu nedenle gözaltına alınarak sorgulandı. Kameraman ifadesinde 3G kamera ile haber takibi talimatı verildiğini söyleyince serbest bırakıldı. Ancak soruşturmayı derinliştiren polis talimatı veren TRT çalışanını gözaltına aldı. 

KAYNAK:

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.