Ya güçlü bir sistemin olacak, ya da güçlü bir liderin…

Ya güçlü bir sistemin olacak, ya da güçlü bir liderin…

Yayınlanma:
Güncelleme: 28 Mart 2017 09:28
Ya güçlü bir sistemin olacak, ya da güçlü bir liderin…

AK Parti Kahramanmaraş İl Başkanı Ahmet Özdemir 16 Nisan referandum süreci ile ilgili açıklamalarda bulundu.


Türkiye’nin mevcut sisteminin açıklarını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan sayesinde kapatıldığını belirten Özdemir, Güçlü bir sistem getirerek ülke geleceğini garanti altına alınmasının önemli olduğunu vurguladı.

Özdemir, Yeni Anayasa’nın maddelerini gazetemize anlattı.

TÜRKİYE’DE SİSTEM DEĞİŞİKLİĞİNE NEDEN İHTİYAÇ VAR?

Türkiye’de sistem değişikliğine neden olan sebeplerin, tamamını ortaya çıkaran nedenlerin başlangıcı 15 Temmuz’dur. Dünya’da ya iyi bir sisteme ihtiyaç duymalısınız ya da iyi bir lidere sahip olmalısınız. Her askeri darbe girişimlerinde o dönemdeki liderler kenara çekildi ve asker kolayca yönetime el koydu. Ancak 15 Temmuz’da Cumhurbaşkanımızın ‘Sokağa İnin ve Karşı Koyun’ emriyle insanlarımız bu darbe girişimini büyük bir ferasetle engelledi.

Güçlü bir lideriniz olduğu zaman sisteminiz eksik olsa dahi ona absürbe edebiliyorsunuz. Güçlü bir sisteminiz varsa, bunun örneği Amerika’dır gelir bir sinema aktörü ülkeyi yönetir. Gelir bir emlak zengini, siyasetle hiç alakası olmayan biri Amerika’ya başkan olur çünkü orada güçlü bir sistem var. Ya güçlü bir sistemin olacak yada güçlü bir liderin olacak. Cumhurbaşkanımızın öngörüsü şu ‘Siz Beni Seviyorsunuz Biliyorum ama sizin bana değil güçlü bir sisteme ihtiyacınız var’ diyor. Yani halkın güçlü olduğu ve karar mercii olduğu bir sistem getirelim amacı taşıyor. 15 Temmuz sonrasında gelen bir terör belası ve dolar ile gelen bir ekonomik terör ve bunlarla olan savaşımız yeni bir sistemin ne kadar gerekli olduğunun büyük bir kanıtıdır. Bu sistemin en güzel tarafı Recep Tayyip Erdoğan’dan sonrası olacaktır. Çünkü Recep Tayyip Erdoğan olduğu zaman böyle bir sisteme ihtiyacı yoktur çünkü çok karizmatik ve güçlü bir lider. Recep Tayyip Erdoğan’dan sonra gelecek olan birinin aynı gücü göstermesini bekleyeceğiz. Cumhurbaşkanımızdan sonra gelecek olan liderin halkıyla iç içe güçlü bir şekilde devleti yönetmesini bekleyeceğiz ancak böyle bir başkanı bulamadığımız zaman iyi bir sistemi kurmamız gerekecektir.

NEDEN BAŞKANLIK SİSTEMİ ?

-Devlet içerisindeki bürokratik oligarşiden kurtulmak için yapılmış bir sistemdir. Daha basit düşünmeye ve  ilerlemeye yönelik bir uygulamadır. Basit düşünceden anlatmak istediğim çok şey araştırmaya ve düşünmeye gerek yok. Milletin iradesini meclise ve devletin kanallarına yansıtmak gerekiyor. Bunun için de askerde de bu değişikliğin yapılması gerekiyor. Eğer toplum varsa devletin bir anlamı var. Belki biraz daha teknik olacak ama Libaralizmin kuruluş amacı Devletin 2 nedenle var saymıştır. Bir tanesi koruma güvenlik, ikincisi kişiler arasındaki kavga ortamını oluşturduğunda bunu önlemek içindir bunun dışında devletin hiçbir şekilde müdahale etmemesi gerektiğine yöneliktir.

Bizim getirmek istediğim sistem milletin her alanda karar mercii olduğu bir sistemdir. Askeri bir vesayet, yargı vesayeti veya gücünü halktan almayan herhangi bir vesayet olmasın amacını taşıyan bir sistemdir.

YENİ ANAYASINI İLK MADDESİNDE ‘YARGININ BAĞIMSIZLIĞI VE TARAFSIZLIĞI’ MADDESİ YER ALIYOR BUNDAN ÖNCE YARGI BAĞIMSIZ VE TARAFSIZ DEĞİL MİYDİ?

Bundan önceki yargının bağımsız ve tarafsız olup olmadığını söylemek için FETÖ terör örgütünün en çok yapılandığı yerin yargı olduğunu düşünürsek bağımsız olmadığını söyleyebiliriz. Bağımsız Mahkeme duvarlarında ‘Hakimiyet kayıtsız şartsız milletindir’ yazıyor.  Mahkemelerin Gerekçeli Kararların üst kısmında ‘Yüce Türk Milleti Adına’ yazıyor ve bizde bunun gereğini yapmalıyız.

550 MİLLETVEKİLİNİN 600’E ÇIKMASINI NASIL DEĞERLENDİRİYORSUNUZ?

2 gerekçesi var. Şu andaki sistemde kanun teklifini görünürde Milletvekilleri yapıyor görünüyor. Ancak Bakanlar Kurulu hazırlıyor ve sunuyor. Bakanlar kuruluna bunu hazırlayan bürokratlar hazırlıyorlar tasarıyı Bakan’a veriyorlar, Bakan tasarıyı meclise sunuyor Meclis’te kabul oluyor veya ret oluyor sistem bu şekilde.

Yeni Sistemde kanun yapma işi TBMM’nin olacak. TBMM o hep eleştirilen parmak kaldırma ve indirme basit sorumluluğunun dışında artık kanunun kendisini hazırlama ve onu onaylama işi ortaya çıkacak. Yani daha fazla iş ortaya çıkacak ve iş yükü çoğalacağı için milletvekili sayısı artırılmaya gidiliyor.

2. sebep temsil, Türkiye Cumhuriyetinde 550 milletvekilini seçmen sayısına böldüğünüzde 122 bin seçmene bir milletvekili düşecek. Sayı 600’e çıktığında 93 bin seçmene bir milletvekili düşecek.

Milletvekili sayısı arttığı zaman vekillerin hitap ettiği kesimlerle aralarında bağlantıları daha sıklaşıp ilişkileri daha da kuvvetlenecektir. Milletvekili sayısının artırılması halk ile daha yakın ve iyi ilişkiler kurmak için alınmış bir karardır.

MİLLETVEKİLLERİNE YÖNELİK EN BÜYÜK ELEŞTİRİLER SEÇİM ÖNCESİNDE HALK İLE İÇ İÇE OLDUĞU SEÇİM SONRASINDA HALK İLE ARALARINA MESAFE KOYMALARIYDI, BU YENİ SİSTEMLE MİLLETVEKİLLERİ HALK İLE İÇ İÇE OLACAK MI? SEÇİM SİSTEMİNDE BİR DEĞİŞİKLİK OLACAK MI?

-Yasada bazı değişiklikler için 6 ay süre tanınır. O değişiklikler bu 18 maddelik anayasa değişikliğinin kanunlara da uyarılması hali, bu kanunlar da bu yasa değişikliğine entegre olacaklardır. Bu yasanın 2019 uygulanması sebebi de bu, Büyükşehir yasasının uygulanması için bazı mevzuat değişiklikleri uygulanması lazım. Yasalarda da değişiklik yapılması lazım. Daha vatandaşa bağlı gücünü vatandaştan alan ve sorumluluğu da vatandaşa olan bir sistem getirilecek. Seçim yasasında bir değişiklik yapılacak.

SEÇİMLER 4 YILDAN 5 YILA ÇIKMASI İLE İLGİLİ OLARAK NELER SÖYLEMEK İSTERSİNİZ?

Bu uygulamanın en büyük sebebi Ülkenin seçim havasına girdirilmemesidir. Ülke sürekli seçim havasında olduğu için yatırımcı yatırımını yapamıyor. Vatandaş yatırım yapmıyor, gelecek kaygısı taşıyor. Ancak seçimler birleştiği zaman bu sıkıntılar ortadan kalkacaktır.  Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili seçimlerinin birleşmesi de bunun içindir. Ülke de seçim sürecinin ne zaman olacağı belli olsun ona göre insanlar kendilerini hazırlasın diye böyle bir düzenleme getiriliyor.

GÜVEN OYU VE GENSORU HAKKINDA NELER SÖYLEMEK İSTERSİNİZ?

-Güvenoyu ve Gensoru Parlamenter sistemin unsurudur. Başkanlık Sistemi ve Cumhurbaşkanlığı sisteminde Gensoru yok. Toplumda Gensoru kaldırıldı sistemin denetim mekanizması yok gibi algı operasyonları oluşturulmaya çalışılıyor ancak böyle bir durum söz konusu değil. Cumhurbaşkanı bizzat kendisini soruşturulması ve yargılanmasının önünü açarak başkanlık sistemin unsurlarını yerleştiriyor. Başkanlık sistemin kendi içerisinde dinamikleri var. Meclisin başkana karşı sorumluluğu var.

YENİ CUMHURBAŞKANLIĞI DÖNEMİ 2 DÖNEMLE SINIRLANDIRILIYOR HALKTAKİ TEPKİLER 2. DÖNEMİN BİTMESİNE İKİ YIL KALA SEÇİMLER YENİLENİRSE BU ARADAKİ ZAMANA ARA YIL MI DENİLECEK?

-Cumhurbaşkanı iki dönemle sınırlandırılıyor. İkinci dönemin sonunda meclis veya cumhurbaşkanı seçim kararı alırsa Cumhurbaşkanı dönemini tamamlayıp yeni bir seçim yapılıyor. Cumhurbaşkanı ikinci döneminin birinci gününde meclisi seçime götürdü keyfi götürdüğünü farz edelim. Cumhurbaşkanı kendi sürecini tamamlamış oluyor. Cumhurbaşkanı kendisinin 4 yıl 11 ay 29 gününden vazgeçer mi? Geçmez. Ferdi ve Kızgınlıkla hareket edemez. İkinci döneminin birinci gününde meclis seçim kararı aldıysa o zaman Cumhurbaşkanının bu dönemi dönemden sayılmıyor. Cumhurbaşkanı kendi dönemini uzatmak için manevra yapamıyor. Cumhurbaşkanı kendi alırsa süreden sayılıyor ve tamamlıyor süresini. Bunun sebebi Meclis ve Cumhurbaşkanı duygusal hareket etmesin diye konulan bir uygulama.

CUMHURBAŞKANLIĞI VE MECLİS SİSTEMLERİ 2019’DA YAPILMASI PLANLIYOR. BU SEÇİMİN DAHA ÖNCE YAPILMA İHTİMALİ VAR MI? MECLİSTEN 90’TANE MİLLETVEKİLİ HERHANGİ BİR OLAYDAN ÖTÜRÜ AZLEDİLİRSE YENİ BİR SEÇİM İHTİMALİ GÜNDEME GELİR Mİ?

-Böyle bir milletvekili sıkıntısı yaşanırsa bununla ilgili olarak yedek milletvekilliği konulara gündeme gelmişti. Herhangi bir sebeple meclis seçim kararı alabilir. Seçimler 3 Kasım 2019’da yapılacak ve bundan sonra 5 sene arayla seçim yapılacak hükmü vardır.

Ama Meclis seçim kararı alırsa, İkinci maddede böyle bir hüküm var. Böyle bir durumda da daha erken bir tarihte seçim olabilir. Erken seçim kararı alsan bile bundan sonra 5 yılda bir ve birlikte seçim yapılacak.

YENİ SİSTEMDE CUMHURBAŞKANINA YÜKLENEN SORUMLULUKLARI ÖZETLEMEK GEREKİRSE NELER SÖYLERSİNİZ?

Cumhurbaşkanımızın en önemli sorumluluğu artık halka karşı sorumluluğudur. Bu sadece Cumhurbaşkanı için değil, Meclis için, Yargı için, asker için herkes için Milletin iktidari başlıyor diyebiliriz.

MİLLETVEKİLLERİ PARTİYE OLAN BAĞLILIĞI BUGÜNKİ GİBİ Mİ OLACAK ? PARTİLİ CUMHURBAŞKANLIĞINDA CUMHURBAŞKANI KİMSE ÇOĞUNLU MİLLETVEKİLLERİ O PARTİDEN OLACAK. MİLLETVEKİLLERİNDE PARTİYE BAĞLILIK YOKSA NET BİR YÖNETİM ORTAYA ÇIKAR MI?

Örnek ile anlatılacak olursak, Şu anda mevcutta 50 milletvekiline sahip bir parti 350 milletvekiline sahip bir parti bir aday çıkarttı. 50 Milletvekiline sahip bir parti öyle bir aday çıkarttı ki halkın çok hoşuna giden bir aday çıkarttı. Ne olacak şimdi zaten bir partinin başkan çıkartması şu andaki oy oranlarıyla ak parti yüzde kırk yedi oy almış yeni sistemde vatandaşın yüzde elli oyunu almazsa başkan olamayacak. Yani ak partili olmak başkan olmak gibi bir kaide yoktur artık. Artık burada partizan siyasetçi böyle bir adam değil milletin takdir ettiği dürüst, ahlaklı, muhafazakar bir adam olacak. Çünkü bu millet manevi değerlerine bağlı bir millettir. Bu millet ahlaki zaaflardan hoşlanmayan bir millettir. Partiler üstü bir adam olacaktır. Tam tersine başka bir partiden de başkan çıkartılabilir.

MHP’NİN SÜRECE OLAN DESTEĞİNİ NASIL DEĞERLENDİRİYORSUNUZ ?

MHP Başkanlık Sistemini Meclis’e getirin konuşalım diyen bir partidir. MHP’nin bu süreçte çok önemli bir yere sahip olduğunu söylemek gerekir. Bu MHP veya AK Parti’nin sistemi değil. Bu bizim sistemimiz. AK Parti’de MHP’de bu sistemin ülke hayrına olacağı kanaatine varan iki parti, bu iki partinin tek umudu var bu sistemin ülke bekasına ve geleceğine daha iyi olacağına inanıyor.

MHP’nin sürece desteği demek bu süreci AK Parti’nin başlatması demektir. Halbuki bu süreci MHP başlattı ve getirin Başkanlık Sistemini konuşalım dedi. Onun için MHP Başkanlık Sistemi sürecinde çok önemli bir yere sahip olduğunu söylemek gerekiyor.

KAHRAMANMARAŞ’TA REFERANDUM İÇİN NASIL BİR DURUM BEKLİYORSUNUZ? REFERANDUM İÇİN ÇALIŞMALAR NE DÜZEYDE?

-Çalışmalarımız tüm hızıyla devam ediyor. Sahadayız MHP’li kardeşlerimizin de ‘EVET’ oyu vereceğine de inanarak yüksek oranda ‘EVET’ oyu bekliyoruz. Biz en iyi sonucu almak için canla başla çalışmaya devam edeceğiz. 

KAYNAK: Maraştanhaber

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.