Yaylalar canlanıyor: Kahramanmaraş'ta göçerler süt ve peynir üretimine başladı!

Kahramanmaraş'ta göçerler, yaylalara çıkarak üretime başladı. Bu yolculuk, kent ekonomisine ve hayvancılığa katkı sağlayacak.

Yayınlanma:
Güncelleme: 18 Nisan 2024 13:34

Kahramanmaraş'ta yaşayan göçer topluluklar, Ahir Dağı, Engizek ve Milcan dağlarının yükseldiği yaylalara tırmanarak üretime başladılar. Depremin etkilediği Kahramanmaraş bölgesinde, ekonomiyi canlandırmak ve kente katkı sağlamak amacıyla depremzedelerin yayla yolculuğu başlatıldı.

Kimisi deve katarlarıyla, kimisi at, katır ve eşeklerle, arkalarında binlerce küçükbaş hayvanla yolları aşarak yaylalara ulaşan üreticiler, 2024 yılının ilk üretim dönemine başladılar. Yaklaşık 5 ay boyunca yaylalarda üretim yapacak olan göçerler, günlük yaşamlarını çadırlarda sürdürecekler. Kent genelinde 1 milyon 300 bin küçükbaş hayvan bulunmaktadır. Bunların 400 bine yakını yaylalarda otlatılırken, geri kalanı kışlaklarda ve ovalardaki meralarda beslenmektedir. Kent ekonomisine küçükbaş hayvanlardan yılda 400 bin ton ürün sağlanırken, bölgede 3 bin 500 kişi hayvancılıkla uğraşmaktadır. Yıllık süt üretiminin yarısı dondurma yapımında kullanılırken, diğer yarısı peynir üretiminde değerlendirilmektedir.

Kahramanmaraş'ta yaz mevsimini yaylalarda geçiren göçerler, süt ve peynir üretimine başlamış durumdadır. Kent merkezi ve kırsal köylerden yola çıkan göçer sürüleri, göç yollarını izleyerek zorlu bir yolculuğun ardından Dulkadiroğlu ilçesine bağlı Ahir Dağı, Milcan ve Engizek yaylalarına ulaşmışlardır. Yaylalarda üreticiler, hayvanların etinden, sütünden ve yününden faydalanacaklardır.

İlgili Haberler

KAYNAK: Maraştanhaber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.