Deprem Bölgesindeki Yıkılamayan Binalara Hızlı Çözüm: İşte Detaylar!

Deprem bölgesinde yargı süreçleri hızlanıyor! TBMM Adalet Komisyonu, yıkılamayan binalar için hızlı karar sürecini duyurdu. Detaylar haberimizde.

Yayınlanma:
Güncelleme: 10 Kasım 2023 11:05
Deprem Bölgesindeki Yıkılamayan Binalara Hızlı Çözüm: İşte Detaylar!

TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Cüneyt Yüksel, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından etkilenen illerde yıkılamayan binalarla ilgili yargısal süreçlerin hızlandırılacağını duyurdu. Yüksel, "Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun" kapsamında yapılan düzenlemelerle ilgili önemli bilgiler verdi.

YIKIM KARARLARINA HIZLI YANIT: İDARE MAHKEMELERİ SÜRECİ HIZLANDIRACAK

Yüksel, deprem bölgesindeki yıkılamayan ağır hasarlı binaların, yargısal süreçler nedeniyle can ve mal güvenliğini tehdit ettiğini belirtti. Yargıda "hızlı karar" sürecine geçileceğini açıklayan Yüksel, idare mahkemelerinin, delillerin toplanmasından itibaren en geç 15 gün içinde karar vereceğini ve istinaf kanun yolu incelemesinin süresinin 6 aydan 2 aya düşürüldüğünü ifade etti.

GEÇİCİ USULLE HIZLI ÇÖZÜM: İDARİ YARGILAMADA YENİLİKLER

Yasada yapılan değişikliklerle ilgili detayları paylaşan Yüksel, geçici bir usul uygulanacağını belirterek, "Bu çerçevede, 10 gün içinde ilk inceleme yapılacak ve dava dilekçesi ile ekleri tebliğe çıkarılacak. İdari yargılamada 30 gün olan savunma verme süresi, 15 güne indirilecek. Bu süre bir defaya mahsus olmak üzere en fazla 10 gün uzatılabilecek. Yürütmenin durdurulması talebine ilişkin olarak verilen kararlara itiraz edilemeyecek." açıklamasında bulundu.

KEŞİF VE BİLİRKİŞİ İNCELEMELERİ HIZLANACAK

İdarenin savunması alınmadan keşfe gidilemeyen durumu düzenleyen Yüksel, düzenleme ile idarenin savunması beklenmeksizin keşif ve bilirkişi incelemesinin yapılabileceğini ifade etti. Keşif ve bilirkişi incelemesi yapılması gereken hallerde, dosyanın tekemmülünden itibaren 15 gün içinde keşif yapılacağını ve bilirkişi raporlarının 15 gün içinde mahkemeye teslim edileceğini belirtti.

İSTİNAF BAŞVURU SÜRESİ KISALDI: SÜREÇ DAHA HIZLI SONUÇLANACAK

Yüksel, idari yargılama süreçlerinde yapılan düzenlemelerle ilgili olarak, ilk derece mahkemelerinde tarafların istemesi halinde duruşma yapılmasının zorunlu olmadığını belirtti. İdare mahkemelerinin delillerin toplanmasından itibaren en geç 15 gün içinde karar vereceğini ve istinaf başvuru süresinin 30 günden 15 güne düşürüldüğünü açıkladı.

Yüksel, düzenleme ile genel hayata etkili afet bölgesi olarak kabul edilen yerlerde depremle ilgili iş, dava, soruşturma ve kovuşturmalarda liste dışından da bilirkişi görevlendirmesine imkan tanındığını ve sürecin daha hızlı işleyeceğini belirtti.

İlgili Haberler

KAYNAK: AA

Editör
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.