Hazine Taşınmazları Doğrudan Satılıyor! Kentsel Dönüşümde Fırsatlar Başlıyor

TBMM'de kabul edilen kentsel dönüşüm teklifi ile yapı ruhsatı dahil tüm işlemler, maliklerin çoğunluğu ile karar alınarak gerçekleştirilebilecek. İşte detaylar.

Yayınlanma:
Güncelleme: 10 Kasım 2023 10:46
Hazine Taşınmazları Doğrudan Satılıyor! Kentsel Dönüşümde Fırsatlar Başlıyor

Kentsel dönüşüme yönelik düzenlemeler içeren teklif TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. Bu teklife göre, kentsel dönüşüm sürecinde yapı ruhsatı alınması da dahil olmak üzere tüm işlemler, maliklerin hisseleri oranında salt çoğunlukla aldığı karara istinaden gerçekleştirilebilecek. Karar alınan durum, anlaşma şartlarını içeren teklif noter vasıtasıyla veya ilgili muhtarlıkta ilan edilerek, katılmayan maliklere bildirilecek.

Kentsel Dönüşüm Başkanlığına devredilen Hazine taşınmazları, belirlenen rayiç bedel üzerinden çeşitli kurum ve kuruluşlara, belediyelere ve kooperatiflere doğrudan satılabilecek veya kiralanabilecek. Ayrıca, riskli yapı tespiti durumunda, Kentsel Dönüşüm Başkanlığı resen yapının tahliye edilmesi ve yıktırılması için gerekli işlemleri yapabilecek. Dönüşüm projeleri özel hesabı belirli bir tarihte kapatılacak ve hesaptaki nakit tutarları Başkanlık bütçesine öz gelir olarak kaydedilecek.

Bunun yanı sıra, Bilirkişilik Kanunu'nda yapılan değişiklikle, genel hayata etkili afet bölgelerinde depremle ilgili işlerde bilirkişi görevlendirmesi 1 Ocak 2028'e kadar yapılabilecek. Ayrıca, asgari şartları taşıyan ancak ilgili bilirkişilik bölge listelerinde yer almayan bilirkişiler de görevlendirilebilecek.

Bu düzenlemelerin yasalaşmasının ardından TBMM Genel Kurulu'nun bir sonraki toplantısı için saat 14.00'te tekrar bir araya gelmek üzere birleşim sonlandırıldı.

İlgili Haberler

KAYNAK: AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.