Gebelik döneminde buna dikkat!

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Murat Erdem Ekiz, geçmiş yıllara göre gebelikte şeker hastalığının görülme oranının arttığını söyledi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 31 Mart 2016 11:56
Gebelik döneminde buna dikkat!


Gebelik şekerinin tüm anne adaylarının yüzde 5’inde ortaya çıktığını belirten Op. Dr. Ekiz, gebelikle beraber görülen şeker hastalıklarının yüzde 90’ı gestasyonel diyabet özelliğini taşıdığını kaydetti.
Tüm anne adaylarının 24-28 gebelik haftalarında, diyabet gelişme riskinin en yüksek olduğu dönemde şeker hastalığı tarama testine tabi tutulduğuna dikkat çeken Ekiz, “Ölçümlerden yalnızca biri patolojik çıkan anne adayları yakın takibe alınır. Bu anne adaylarında belli bir süre sonra Şeker Yükleme Testi (OGGT) tekrarlanır. Gestasyonel diyabet gelişme riski yüksek olan anne adaylarında tanı için Şeker Tarama Testi (PPG) değil, direkt olarak Şeker Yükleme Testi yapılır. Test normal çıksa bile 32-34 gebelik haftaları arasında tekrarlanır” dedi.
Op. Dr. Murat Erdem Ekiz, gestasyonel diyabet gelişme riskinin yüksek olduğu anne adaylarını şöyle sıraladı: 
“Daha önce ölü doğum yapmış, anomalili bebek doğurmuş, iri bebek doğurmuş; birden fazla sayıda düşük yapmış olan, gebelik öncesi kilosu normalden fazla olan, birinci derece akrabalarından birinde diyabet olan, gebelik esnasında fazla kilo almış olanlar.”

20160331aw704366_01.jpg

KAYNAK: İha

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.