Japon Deprem Uzmanı Moriwaki'den Bazı Yerleşim Yerleri İçin "Yumuşak Zemin" Uyarısı

İstanbul'da deprem uzmanı Moriwaki, yumuşak zeminli bölgelerin risk altında olduğunu belirtiyor. Yapılaşmada dikkatli olunması çağrısı yapıyor.

Yayınlanma:
Güncelleme: 14 Aralık 2023 13:23
Japon Deprem Uzmanı Moriwaki'den Bazı Yerleşim Yerleri İçin "Yumuşak Zemin" Uyarısı

Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, İstanbul'da olası bir Marmara depreminde, bazı yerleşim yerlerinin yumuşak zemin nedeniyle daha fazla hasar görebileceği konusunda uyarılarda bulundu.

Moriwaki, İstanbul'da düzenlenen "Depreme Karşı Bilinçlendirme ve Farkındalık" seminerinde iş insanlarıyla bir araya geldi. Burada yaptığı açıklamalarda Moriwaki, İstanbul'un potansiyel bir depreme karşı hazırlıklı olması gerektiğini vurguladı.

Depremlerin şiddetli olduğu durumlarda, yumuşak zeminli bölgelerin daha çok etkilendiğini belirten Moriwaki, "Eski Atatürk Havalimanı, Ataköy, Küçükçekmece, Avcılar ve Büyükçekmece gibi bölgelerde zemin oldukça yumuşak. İlk olarak, bu yumuşak zeminli alanlara odaklanmalıyız. Sert zemin ise Boğaz'ın her iki tarafında bulunuyor. Deprem, sert zeminde hızlı bir şekilde ilerler ve fazla dalga oluşturmaz; ancak yumuşak zeminde, deprem yavaş ilerler ve daha fazla dalga oluşturur. 1999 Gölcük depreminde, İstanbul genelinde ciddi sorunlar yaşanmamıştı ancak Avcılar'da binalar çöktü çünkü bölgenin zemini çok yumuşaktı," şeklinde konuştu.

Ayrıca Moriwaki, 6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremlerde de genellikle yumuşak zeminli bölgelerde hasar oluştuğunu ekledi.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.