Kasım Yağışlarında Türkiye Rekor Kırdı: Yüzde 136 Artış!

Türkiye'de kasım yağışları şaşırtıcı bir artışla yüzde 136, normaline göre ise yüzde 88 oranında artarak dikkat çekiyor. Detaylar haberimizde.

Yayınlanma:
Güncelleme: 19 Aralık 2023 15:51
Kasım Yağışlarında Türkiye Rekor Kırdı: Yüzde 136 Artış!

Kasım ayında Türkiye genelinde yağışlar bir önceki yıla kıyasla yüzde 136 oranında artarak dikkat çekti. Bu artışla birlikte metrekare başına düşen yağış miktarı en yüksek değeri 295,5 kilogram ile Zonguldak, en düşük değeri ise 25,7 kilogram ile Iğdır'da gördü.

AA muhabirinin elde ettiği verilere göre, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün Kasım ayı Alansal Yağış Raporu'na göre, Türkiye genelinde kasım ayındaki yağışlar, uzun yılların ortalaması olan 1991-2020 dönemi kasım yağış ortalamasını yüzde 88 oranında aşarak metrekareye 58,3 kilogram olarak kaydedildi. Geçen yıl aynı dönemde bu değer 46,2 kilogramdı. Bu yıl ise metrekare başına düşen yağış miktarı 109,3 kilogram oldu. Bu artış, normaline göre yüzde 88, geçen yılın kasım ayına göre ise yüzde 100'den fazla oldu.

kasimda-yagislar-bir-onceki-yila-gore-yuzde-136-artis-gosterdi.jpg

Bölge genelindeki yağışlarda ise tüm bölgelerde bir artış gözlenirken, özellikle Marmara, Ege ve Doğu Anadolu bölgeleri normalin üzerinde yağış aldı. Yağışlar, özellikle Kırklareli, İstanbul, Zonguldak, Sakarya, Kocaeli, Yalova, Bilecik, Bursa, Balıkesir, Çanakkale, Düzce, Bartın, Tunceli, Erzincan, Erzurum, Bingöl, Adıyaman, Diyarbakır ve Şırnak çevrelerinde normale göre üç katına kadar arttı. Ancak Antalya'nın batısı, Burdur, Niğde, Karaman, Ordu, Hatay ve Iğdır çevrelerinde normale göre yüzde 40'a varan azalmalar yaşandı.

En fazla yağış alan il Zonguldak olurken, metrekare başına düşen yağış miktarı 295,5 kilogramla zirveye çıktı. En düşük yağış miktarı ise metrekare başına 25,7 kilogramla Iğdır'da görüldü. Ordu'da ise yağışlarda yüzde 21 oranında bir azalma kaydedildi.

Yağışlı gün sayısı 1991-2020 ortalamasında 8,4 gün iken, kasım ayında Türkiye genelinde bu sayı ortalama 12,7 gün olarak belirlendi. Marmara Bölgesi, Batı Karadeniz, Orta ve Doğu Karadeniz'in kıyı kesimleri, Ege Bölgesi'nin orta ve kuzey kesimleri ile Antalya ve Kahramanmaraş çevrelerinde 15-20 gün aralığında yağış görülürken, Adana ve Mersin çevrelerinde ise bu süre 5 günün altına düştü.

İlgili Haberler

KAYNAK: Haber Merkezi

Editör
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.