Depremde Anne ve 3 Çocuğunun Öldüğü 4 Katlı Bina Ruhsatsız Çıktı

Hatay'da ruhsatsız 4 katlı binanın depremde yıkılması, sahibi Hüsni B.'nin tutuklanmasına neden oldu. İddianame, bilinçli taksirle ölüm suçuyla 22 yıl hapis talep ediyor.

Yayınlanma:
Güncelleme: 13 Aralık 2023 12:48
Depremde Anne ve 3 Çocuğunun Öldüğü 4 Katlı Bina Ruhsatsız Çıktı

Hatay'da, Kahramanmaraş depremlerinde yıkılan 4 katlı bir binenin sahibi olan Hüsni B., tutuklanarak mahkemeye çıkarıldı. Binanın ruhsatsız olduğu ortaya çıkınca, Hüsni B.'ye "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma" suçundan 22 yıl 6 aya kadar hapis cezası talep edilen iddianame, Hatay 1. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

İddianamede, binanın ruhsatı olmadığı ve mühendislik hizmeti alınmadan kaçak bir şekilde inşa edildiği belirtildi. Hatay'ın Merkez Antakya ilçesindeki Narlıca Mahallesi'nde yer alan 4 katlı bina, ilk depremde yıkılarak Suriyeli Fatıma Hac Salih ve üç çocuğunun hayatına mal oldu.

Bina sahibi Hüsni B.'nin, binanın inşasında gerekli özeni göstermediği ve bina için herhangi bir ruhsat evrağı bulunmadığı ifade edilen iddianamede, binanın Deprem Bölgelerinde Yapılacak Binalar Hakkında Yönetmelik'e uygun olmadığı vurgulandı. Ayrıca, binanın 2011'de tek katlı olarak satın alındığı, daha sonra ruhsatsız ve projesiz şekilde kaçak olarak 3 kat daha eklenerek inşa edildiği belirlendi.

Bilirkişi raporunda, binanın yapımında gerekli şartlara uyulmadığı, statik projesinin bulunmadığı ve zemin etüt raporunun olmadığı tespit edildi. İddianamede, Hüsni B.'nin asli kusurlu olduğu ve bu kusurun binanın çökmesine ve dört kişinin hayatını kaybetmesine sebep olduğu vurgulandı.

Tutuklu sanık Hüsni B., ifadesinde, binayı 2011'de tek katlı ve ruhsatsız olarak satın aldığını, daha sonra ücret karşılığında müteahhide 3 kat daha eklettirdiğini itiraf etti. Binanın kaçak olarak inşa edildiğini bildiğini belirten Hüsni B.'ye ek olarak, müteahhidin 2022'de hayatını kaybettiği bilgisi de iddianamede yer aldı.

İddianame ayrıca, belediye yapı kontrol birimi elemanları ve diğer görevliler hakkında da soruşturmanın sürdüğünü belirtti. Bu kişilerin depremde yıkılan binanın denetimindeki tali kusurlarıyla ilgili sorumlulukları araştırılıyor.

İlgili Haberler

KAYNAK: AA

Editör
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.