Kahramanmaraş Depremlerinde Binlerce Canın ve 100 Milyar Doların 1 Buçuk Dakikada Kaybedildi

Türkiye'nin deprem tehdidi ciddi! Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, Marmara için uyardı: 7'den büyük 2 deprem olabilir. Güvenli binalar ve dirençli şehirler acil!

Yayınlanma:
Güncelleme: 24 Ekim 2023 10:32
Kahramanmaraş Depremlerinde Binlerce Canın ve 100 Milyar Doların 1 Buçuk Dakikada Kaybedildi

Karabük'te düzenlenen "Türkiye'nin 100 Yıllık Afet Değerlendirme Çalıştayı"nda konuşan Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, Türkiye'nin en büyük tehdidinin deprem olduğunu vurgulayarak, "Marmara bir yıl içinde 7'den büyük 2 deprem oluşturabilir. Tarihsel döneme baktığımızda bunu sık sık yapıyor." dedi.

Kahramanmaraş merkezli depremlerde on binlerce canın ve 100 milyar doların 1 buçuk dakikada kaybedildiğine dikkati çeken Ersoy, "Deprem öncesi 10'da birini harcadığımızda pek çok can kurtulacak, pek çok ev yıkılmayacak ve daha güvenli şehirlerimiz olacaktı. Şu anda Türkiye'nin önünde tek proje olmalı. En önemli proje deprem projesi. Bunun önüne geçebilecek hiçbir şey yok." ifadelerini kullandı.

karabukte-turkiyenin-100-yillik-afet-degerlendirme-calistayi-duzenlendi.webp

Ersoy, Türkiye'deki deprem riskine dikkat çekerek, özellikle İstanbul ve Marmara bölgesindeki nüfus yoğunluğunun ve yapı stokunun büyük bir tehdit oluşturduğunu belirtti. İstanbul'da 300 bin riskli bina ve 1,5 milyon bağımsız bölüm bulunduğunu ifade eden Ersoy, bu yapıların güçlendirilmesi için ciddi maliyetler gerektiğini söyledi.

Ayrıca, Marmara Denizi'nde bulunan derin çukurların depremle açıldığında deniz altı heyelanlara ve büyük tsunami dalgalarına neden olabileceği uyarısında bulunan Ersoy, tek çözümün sağlam ve güvenli binalar ile dirençli şehirler olduğunu vurguladı. Ersoy, Türkiye'nin en öncelikli projesinin depremle mücadele olduğunu ve bu konuda atılması gereken adımların acil olduğunu ifade etti.

İlgili Haberler

KAYNAK: AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.