KSÜ’de Alzaymır Tedavisinde Çığır Açacak Çalışmaya İmza Atıldı

KSÜ’de Alzaymır Tedavisinde Çığır Açacak Çalışmaya İmza Atıldı

Yayınlanma:
Güncelleme: 10 Mayıs 2017 09:56
KSÜ’de Alzaymır Tedavisinde Çığır Açacak Çalışmaya İmza Atıldı

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Tıp Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalı ile Beyin Cerrahisi Anabilim Dalının birlikte hazırladıkları, KSÜ Bilimsel Araştırmalar Birimi (BAP) tarafından desteklenen proje kapsamında kadın cinsiyet hormonu olan östrojenin, Alzheimer (alzaymır) hastalığı gelişimi üzerinde önleyici etkilerinin olduğu gösterildi.

Daha önce yapılan araştırmalarda kadınlardaki riskin daha fazla olduğunun ortaya çıkmasını dikkate alan akademisyenler, kadınlık hormonu östrojen üzerinde çalıştı. Akademisyenler, bu alanda yapılan çalışmalar neticesinde sinir hücrelerindeki ölüm oranlarını azaltacak ilacın formülünü geliştirdi.

KSÜ Tıp Fakültesi Farmakoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Akif Hakan Kurt, alzaymır hastalığı gibi nörodejeneratif bozuklukların, gerek maddi gerekse manevi açıdan önemli bir sağlık sorunu olduğunu aktardı. “Türkiye’de yaklaşık 600 bin alzaymır hastası olduğu tahmin edilmekte olup hastalık 60 yaş üstü kadınlarda erkeklere oranla 2 kat sıklıkta görülmektedir. Bugüne kadar yapılan çalışmalarda alzaymır hastalığı ile östrojen eksikliği ve menapoz arasında ilişki net olarak ortaya konulamamıştır.” diyen Kurt, yaptıkları bu çalışma ile deneysel olarak oluşturulan alzaymır hastalık modelinde östrojenin, GPER1 reseptör aracılığı ile oksidatif stresi azaltarak nöronlar üzerine koruyucu etkilerini gösterdiklerini ifade etti.

Günümüzde artan sıklıkta gözlenen ve henüz tedavisi olmayan alzaymır hastalığının önemli bir sağlık sorunu teşkil ettiğini ve bu sebeple araştırmacılar tarafından tedaviye yönelik çalışmalara hız verildiğini aktaran Kurt, çalışmalarının henüz tamamlandığını ve elde ettikleri olumlu sonuç sayesinde tedavi imkânı olmayan alzaymır hastalığının çalışma kapsamında yeni geliştirilecek ilaç sayesinde artık tedavi edilebilir olabileceğini söyledi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.