Hüseyin Yılmaz

Hüseyin Yılmaz

MÜ’MİN EMANETE VE AHDİNE RİAYET EDER

Rahman ve Rahim Allah’ın Adıyla

•             Ey iman edenler! Allah’a ve Peygamber’e hainlik etmeyin, (emirlerinin aksini yapmayın; yoksa) siz, bile bile kendi emanetlerinize hainlik etmiş olursunuz. (Enfal Suresi, 27)

•             Onlar (o mü’minler) ki emanetlerine ve ahitlerine riayet ederler. (Mü’minun Suresi, 8)

•             Doğrusu biz emaneti (emir ve yasakları) yerine getirme sorumluluğunu göklere, yere ve dağlara arz (ve teklif) ettik de (onlar) bunu yüklenmekten kaçındılar ve on(un getireceği sorumluluk)tan korktular da onu insan yüklendi. (Eğer bunun gereğini yapmaktan kaçınırsa) cidden o çok zalim, çok cahil (demek)tir. (Ahzab Suresi, 72)

•             Eğer yolculukta olup da bir katip bulamazsanız (borçludan) alınan rehinler de yeter. Eğer birbirinizden eminseniz, (o zaman kendisine güvenilen borçlu) kimse Rabbi olan Allah’tan korksun da emaneti tastamam ödesin. Bir de şahitliği gizlemeyin. Kim onu gizlerse hakikaten o kimsenin kalbi günahkar olur. Allah her ne yaparsanız hakkıyla bilir.(  Bakara /283)

    SON PEYGAMBER (SAV)

            (Ey Resûlüm!) De ki: “Allah’ı seviyorsanız bana uyun ki Allah da sizi sevsin ve günahlarınızı bağışlasın. Çünkü Allah çok bağışlayan ve merhamet edendir.”

                                      (3/ Al-i İmran Suresi: 31)

SÜNNETİN İHYASI – HELAL KAZANÇ

Helal Kazanç; El emeği, göz nuru, alın teri...

İslam’a göre emek, helal kazanç ve alın teri mübarektir, mukaddestir. Müslüman, bir taraftan dünyasını kazanmak, diğer taraftan da ahireti için hazırlık yapmak durumundadır.

Bundan dolayıdır ki Müslümanlar; din, dünya ayırımı gözetmeksizin iki cihan saadetine erişebilmek uğruna durmadan, yorulmadan çalışmalıdır. Zira Yüce Rabbimiz’in de ifade ettiği gibi; “İnsan için, sadece kendi çalıştığı vardır ve çalıştığı da ileride görülecektir.”

Alın teriyle yetinen, yaptığı işle bir değer üreten ve bu üretimle kendine, ailesine, ülke ekonomisine fayda sağlayan bireyin hayatı anlamlı ve değerlidir. Peygamberimizin; “Bakmakla yükümlü olduğu kimseleri ihmal etmesi, kişiye günah olarak yeter.” buyurarak, “Kişinin kendi ailesi için harcadığı para sayesinde sadaka ecri alacağını” söylemesi, ne güzel bir vaaddir!  Necm 53/ 39-40   Darımi, Nikâh, 3   Ebu Davud, Zekât, 45  Diyanet İşleri Başkanlığı, Hadislerle İslam Külliyatı                    KÖLESİYİZ, RAZI OLSUN ALEMLERİN EFENDİSİ BİZDEN

HİKMETLİ SÖZLER 

O, (Allah) hikmeti dilediğine verir. Kime de hikmet nasip etmişse, muhakkak   ona   çok hayır verilmiştir. (Bu âyet ve öğütleri) olgun akıl sahiplerinden başkası düşünemez.  Bakara/269

       LOKMAN HAKÎM (R.A.)  BUYURDULAR Kİ:

   

        ““Sana bir takım hasletler tavsiye edeceğim. Bunları yerine getirirsen mensup olduğun toplumun efendisi olursun: Herkese tatlı davran. İyiden de kötüden de cehaletini gizle. Dostlarını koru, Yakınlarını ziyaret et. Gammazların sözüne kıymet vermeyeceğine, arayı bozacak azgınların sözünü dinlemeyeceğine dair onlara teminat ver. Öyle arkadaşlar seç ki, ayrıldığınız zaman ne onları diline dola, ne de onlar seni dillerine dolasınlar.”

                              ************

“Yeryüzü halkı arasında âlim, maden içindeki altın gibidir. Amelsiz âlim yağmursuz bulut gibidir.

Sırrını gizleyen muradına erer.

Tecrübenin çokluğu, aklı geliştirir ve olgunlaştırır.

Fesatlık, malın çoğunu yok eder. Sabırsız fakir, yağsız kandil gibidir. Cömert olmayan zengin meyvasız ağaç gibidir.

Tembel; uykusu çok, Allah’tan uzaklaşmış ve fakirliğe mirasçı olan kimsedir.

Evden evvel komşu, yoldan önce de arkadaş edin. Tevazu şerefi artırır.

Öfkenin evveli delilik, sonu pişmanlıktır. Kişi hangi şeyi ziyade severse onu çok zikreder. “

SÖZLERİN BÜYÜKLERİ BÜYÜKLERİN SÖZLERİDİR

                  HADİS-İ ŞERİFLERLE HAFTANIN DUASI

         O’NUN (sav) AHLAKI KUR’AN’DI

•             Ebu Hüreyre (Ra)’den rivayet edildiğine göre Rasulullah (sav) şöyle buyurdu:

        “Münafığın alameti üçtür: Konuştuğunda yalan söyler, söz verince sözünden cayar, kendisine bir şey emanet edildiğinde hıyanet eder.” (Buhari, İman 24, Müslim, İman 107)

          Müslim’in değişik bir rivayetinde: “Oruç tutsa, namaz kılsa ve kendini mü’min zannetse bile” buyurulmuştur. (Müslim, İman 109)

•                 Peygamber Efendimiz(sav) şöyle buyurmuşlar:

 “Emaneti olmayanın, imanı da yoktur” (Ahmed İbni Hanbel, Müsned, III, 135)

•                 Hz. Enes (r.a.)’den rivayetle Rasulullah(sav) şöyle buyurmuşlar:

        Benim için şu altı şeyi deruhde edin, Bende size Cenneti deruhde edeyim: Sizden biri konuşursa yalan söylemesin. Vaad ettiğini yapsın. Emanet edildiğinde ona hiyanet etmesin. Gözüne sahip olsun. Eline sahip olsun ve bacak arasına hakim olsun. (Ramuz-el Ehadis,257,7)

  Bu köşenin içeriği SON PEYGAMBER PLATFORMU’ nun katkılarıyla,  KUR’AN’IN ANLAMIYLA BULUŞMAK  PLATFORMU tarafından hazırlanmıştır.  Ayet mealleri Hasan Tahsin  Feyizli'nin  Hazırladığı Feyzü'l Furkan Açıklamalı Kur'an-ı Kerim Meali’nden alınmıştır.    

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.