Türkiye'de Son 53 Yılın En Sıcak Ağustos Ayı: İklim Değişikliği Alarmı!

Türkiye, son 53 yılın en sıcak ikinci ağustos ayını yaşadı. Ortalama sıcaklık 27,1°C olarak kaydedildi. İklim değişikliği endişesi artıyor.

Yayınlanma:
Güncelleme: 18 Eylül 2023 13:30
Türkiye'de Son 53 Yılın En Sıcak Ağustos Ayı: İklim Değişikliği Alarmı!

Türkiye'de bu yıl ağustos ayı, 2010 yılından sonra son 53 yılın en sıcak ikinci ağustos ayı olarak kayıtlara geçti. Türkiye genelinde ağustos ayı ortalama sıcaklığı 27,1 derece olarak ölçüldü, bu da son yılların üzerinde bir sıcaklık anlamına geliyor.

ağustos ayı uzun yıllar ortalama sıcaklığı 27,4 derece iken, bu yılın ağustos ayı ortalama sıcaklığı 28,9 derece olarak ölçüldü. Akdeniz'de en düşük sıcaklık 8 derece olarak Kahramanmaraş Göksun'da, en yüksek sıcaklık ise 48,4 derece olarak Adana Kozan'da tespit edildi.

SICAKLIK VERİLERİ

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden alınan verilere göre, ağustos ayı boyunca birçok bölgede sıcaklık mevsim normallerinin üzerinde seyretti. Özellikle Bandırma, Akhisar, Güney Ege, Dalaman, Fethiye, Antalya, Anamur, Hatay, Finike, Kaş, Köyceğiz, Korkuteli, Elmalı, Manavgat, Gazipaşa, Zonguldak, İnebolu, Cide, Boyabat, Tunceli, Hakkari, Ahlat, Birecik ve çevrelerinde sıcaklık mevsim normallerinin üzerinde oldu.

turkiyede-son-53-yilin-en-sicak-ikinci-agustos-ayi-yasandi.jpg

ORTALAMA SICAKLIK ARTIŞI

Türkiye genelinde ağustos ayı uzun yıllar ortalama sıcaklığı 25,1 derece iken, bu yıl 27,1 derece olarak kaydedildi. Bu, ortalama sıcaklığın 2 derece üzerine çıkarak son yılların en sıcak ağustos ayı olarak tarihe geçti.

BÖLGESEL SICAKLIK DEĞİŞİMLERİ

Marmara Bölgesi'nde İstanbul Sarıyer ve Balıkesir Bandırma çevrelerinde sıcaklık mevsim normallerine yakın seyrederken, bölgenin diğer bölgelerinde mevsim normallerinin üzerinde gerçekleşti. Bölgede ağustos ayı uzun yıllar ortalama sıcaklığı 24,6 derece iken, bu yıl 26,4 derece olarak kaydedildi.

Ege Bölgesi'nde Manisa Akhisar ve Güney Ege çevrelerinde sıcaklık mevsim normallerine yakın seyrederken, diğer bölgelerde mevsim normallerinin üzerinde oldu. Bölgede ağustos ayı uzun yıllar ortalama sıcaklığı 26,5 derece iken, bu yıl 28 derece olarak ölçüldü.

Akdeniz Bölgesi'nde ise Dalaman, Fethiye, Antalya, Anamur, Hatay, Finike, Kaş, Köyceğiz, Korkuteli, Elmalı, Manavgat, Gazipaşa çevrelerinde sıcaklık mevsim normallerine yakın seyrederken, diğer bölgelerde mevsim normallerinin üzerinde oldu. Bölgede ağustos ayı uzun yıllar ortalama sıcaklığı 27,4 derece iken, bu yıl 28,9 derece olarak ölçüldü.

İç Anadolu Bölgesi'nde ise uzun yıllar ortalama sıcaklığı 22,7 derece iken, bu yıl ağustos ayı sıcaklığı 25,8 derece olarak kaydedildi. Bu da bölgenin son 53 yılın en sıcak ağustos ayı olduğunu gösteriyor.

Karadeniz Bölgesi'nde ise ağustos ayı uzun yıllar ortalama sıcaklığı 23 derece iken, bu yıl 25,2 derece olarak ölçüldü.

Doğu Anadolu'da Tunceli, Hakkari, Ahlat çevrelerinde sıcaklık mevsim normallerine yakın seyrederken, diğer bölgelerde mevsim normallerinin üzerinde oldu. Bölgenin ağustos ayı uzun yıllar ortalama sıcaklığı 23,4 derece iken, bu yıl 25,2 derece olarak ölçüldü.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde Şanlıurfa Birecik çevresinde sıcaklık mevsim normallerine yakın seyrederken, diğer bölgelerde mevsim normallerinin üzerinde oldu. Bölgenin ağustos ayı uzun yıllar ortalama sıcaklığı 30,7 derece iken, bu yıl 32,6 derece olarak ölçüldü.

Bu sıcaklık verileri, Türkiye'nin ağustos ayında yaşadığı sıcaklık artışının göstergesi olarak kayıtlara geçti. En düşük sıcaklık Kangal ve Ardahan'da 4,9 dereceyken, en yüksek sıcaklık Eskişehir Sarıcakaya'da 49,5 derece olarak ölçüldü. Sıcaklıklar bölgelere göre değişiklik gösterdi.

İlgili Haberler

KAYNAK: AA

Editör
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.