YKS Adayları İçin Üniversitelerde İkinci Şans Dönemi: 163 Bine Yakın Kontenjan!

YKS ek yerleştirme süreci başladı. Yerleşemeyen adaylar için 163 bin kontenjan mevcut. Şehit, gazi yakını ve depremzede için özel kontenjanlar da var.

Yayınlanma:
Güncelleme: 12 Eylül 2023 16:04
YKS Adayları İçin Üniversitelerde İkinci Şans Dönemi: 163 Bine Yakın Kontenjan!

YKS sonuçlarına göre herhangi bir programa kayıt hakkı kazanamayan adaylar için ek yerleştirme süreci başlıyor. Bu süreçte, şehit ve gazi yakınları, 34 yaş üstü kadınlar ile depremzede adaylar için ayrılan kontenjanlar da dahil olmak üzere toplam 163 bin kontenjan tercih edilebilecek.

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen illerde ikamet eden öğrenciler için yaşadıkları ildeki üniversitelerde 24 bin 677 ek kontenjan ayrıldı. Daha önce yükseköğretim imkanlarından faydalanma fırsatı bulamamış 34 yaş üstü kadınlara, devlet yükseköğretim kurumlarında da yaklaşık 21 bin ek kontenjan verildi.

BAŞVURU TARİHLERİ

Ek yerleştirme başvuruları 14.00 itibarıyla başlayacak ve 17 Eylül'e kadar devam edecek. Bu süre zarfında adaylar tercihlerini yapabilecekler.

PUAN ŞARTI

Ek yerleştirme tercihlerinde bulunabilmek için adayların 2023-YKS yerleştirme puanlarının hesaplanmış olması gerekmektedir.

TERCİH HAKLARI

Adaylar, tercih yapma haklarına sahip oldukları tablolardan 24'ünü geçmemek üzere istedikleri sayıda tercih yapabilecekler.

BOŞ KONTENJANLAR

1 Eylül 2023 tarihinde sona eren üniversite kayıt süresi içinde kayıt yaptırmayan adaylar ve boş kalan kontenjan sayıları belli oldu. Şehit ve gazi yakını, depremzede ile 34 yaş üstü kadın ek kontenjanları hariç tutulduğunda, bu yıl herhangi bir programa yerleşemeyen adaylar için 150 bin 119 ek kontenjan bulunuyor.

EK KONTENJANLAR

Ek kontenjanlar şu şekildedir:

Şehit ve gazi yakını ek kontenjanı: 3,236

Depremzede ek kontenjanı: 2,621

34 yaş üstü kadın kontenjanı: 7,004

Bu kontenjanlar dahil edildiğinde, YKS için adaylar toplam 162,980 ek kontenjan için tercih yapabilecekler.

DOLULUK ORANI

Geçen yıl 3 milyon 243 bin 334 adayın başvuru yaptığı YKS'ye bu yıl yüzde 9'a yakın artışla 3 milyon 527 bin 443 aday başvurmuştu. Genel kontenjanların doluluk oranı, 34 yaş üstü kadın, depremzede, şehit ve gazi yakını kontenjanları hariç tutulduğunda yüzde 99.8 olarak gerçekleşti.

Bu bilgiler ışığında, YKS sonuçlarına göre ek yerleştirme sürecinin başlayacağını ve adayların tercihlerini belirli tarihler arasında yapabileceklerini görebiliriz. Başvuru ve tercih sürecine katılmak isteyen adayların belirtilen tarihleri takip etmeleri önemlidir.

İlgili Haberler

KAYNAK: Haber Merkezi

Editör
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.